„Moștenitorii României muzicale”. Recital susținut de pianistul Cristian Sandrin
https://www.ziarulmetropolis.ro/mostenitorii-romaniei-muzicale-recital-sustinut-de-pianistul-cristian-sandrin/

Un eveniment la Sala Radio: Variaţiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, în cadrul proiectului Moştenitorii României muzicale, organizat de Radio România Muzical şi Rotary Club Pipera: joi, 9 iunie, ora 19.00.

Un articol de Petre Ivan|7 iunie 2022

Variațiunile Goldberg, o creație capitală din istoria muzicii, un opus emblematic nu numai pentru creația genialului Johann Sebastian Bach, ci pentru întreaga istorie a muzicii, poate fi ascultat, interpretat la pian, pe o scenă bucureșteană, după mai bine de 20 ani.

Iar cel care dă viață acestui opus monumental este pianistul de 28 ani, Cristian Sandrin, absolvent al Academiei Regale de Muzică din Londra și laureat a numeroase și importante concursuri internaționale. Printre premiile obținute se numără și cel pentru interpretarea muzicii lui Bach la ediția din 2019 a Olga Kern International Piano Competition din New Mexico.
De-a lungul timpului, Cristian Sandrin a fost susținut de numeroase fundații din Marea Britanie, recunoscute pentru suportul oferit celor mai talentați tineri muzicieni; a concertat în cele mai importante săli britanice, dar și la Paris, Berlin, Madrid, Veneția, etc.

Mai rar poate fi, însă, ascultat în România; iar proiectul “Moștenitorii României muzicale” îl aduce acasă pe una dintre marile scene românești, Sala Radio. Acesta este și scopul proiectului, în general: de a-i aduce pe tinerii muzicieni români cu o relevantă carieră internațională să cânte în recitaluri, și acasă, în cadrul unor evenimente ce pot fi ascultate și în direct la Radio România Muzical, și care sunt transmise și în rețeaua Uniunii Europene de Radio.

Recitalul din 9 iunie este prezentat de Cristina Comandașu și poate fi ascultat în direct la Radio România Muzical, precum și pe contul youtube Radio România Muzical.
Proiectul “Moștenitorii României muzicale” a debutat în 2018; până în prezent au fost organizate peste 20 de recitaluri și concerte. Recitalurile din acest proiect se adresează unui public larg, cu un repertoriu accesibil și cu o durată de o oră, fără pauză. Sub egida aceluiași proiect, au apărut și două albume la Editura Casa Radio, cuprinzând evoluții din recitaluri.

În 2020, Radio România Muzical și Rotary Club Pipera au inițiat și bursa “Moștenitorii României muzicale”, pentru tineri muzicieni cu vârste între 16 și 24 ani. Câștigători ai bursei au fost pianistul Cadmiel Boțac – în 2020, violoncelistul Cornelius Zirbo și chitaristul Dragoș Ilie – în 2021, pianista Kira Frolu – în 2022.

Recitalul din 9 iunie face parte din seria organizată de Radio România Muzical cu ocazia aniversării sale a 25 ani de existență. Radio România Muzical este și în prezent unicul post românesc dedicat muzicii culte, un reper de valoare, punct de intersecție între muzicieni și public sub semnul “Muzicii clasice pentru toți”.

Biletele pentru recitalul de la Sala Radio din 9 iunie pot fi achiziționate la casa de bilete a Sălii Radio și în rețeaua www.iabilet.ro. (https://www.iabilet.ro/bilete-serile-radio-romania-muzical-25-75125/).

23
/11
/21

Primul concert de jazz pe scena Sălii Radio în această stagiune (2021-2022) este un eveniment special, pe care nu îl puteți rata! Joi, 25 noiembrie, de la ora 19.00, LUIZA ZAN – una dintre cele mai apreciate voci feminine din jazz-ul românesc la ora actuală – va cânta alături de BIG BAND-UL RADIO, dirijat de IONEL TUDOR.

10
/11
/21

Cel de-al cincilea concert al „Serilor de chitară 2021” îl aduce în premieră la Bucureşti pe unul dintre cei mai interesanţi chitarişti ai tinerei generaţii, italianul Andrea de Vitis, muzician care impresionează prin forţa expresivă, dublată de o cunoaştere apropiată de perfecţiune a resurselor tehnice ale instrumentului.

28
/10
/21

Vineri, 29 octombrie 2021, începe cea de-a XVI-a ediție a Festivalului SoNoRo intitulată „Dreamtigers”, un omagiu adus operei marelui scriitor argentinian Jorge Luis Borges. Teme din opera sa vor fi traduse într-un repertoriu remarcabil, interpretat de 28 muzicieni români și străini, dar și într-o reprezentație de tip teatru-labirint realizată în parteneriat cu studenții UNATC „I. L. Caragiale”. Festivalul se va desfășura în București până în data de 7 noiembrie, apoi va continua în Brașov, Sibiu și Cluj-Napoca până în 14 noiembrie.