Mungiu, membru al Academiei Americane de Film
https://www.ziarulmetropolis.ro/mungiu-membru-al-academiei-americane-de-film/

Regizorul Cristian Mungiu a fost invitat să fie membru al Academiei Americane de Film, organizaţie care acordă premiile Oscar. Alături de cineastul român au mai fost invitaţi cineaşti faimoşti,printre care Nuri Bilge Ceylan, Apichatpong Weerasethakul, Abbas Kiarostami, Ken Loach, Park Chan-wook, László Nemes sau Nicolas Winding Refn.

Un articol de Petre Ivan|30 iunie 2016

Cristian Mungiu a fost inclus şi în lista scenariştilor invitaţi să voteze pentru Oscar, graţie scenariilor pe care le-a scris pentru filmele “După dealuri/ Beyond the Hills” şi “Occident”, dar şi pe lista regizorilor, pentru regia filmelor ”Bacalaureat/ Graduation” şi “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile/ 4 Months, 3 Weeks and 2 Days”.

În lista regizorilor care au mai fost invitaţi să fie membri ai Academiei Americane de Film se numără cineaşti de prim rang ai cinematografiei mondiale, precum Maren Ade, Nuri Bilge Ceylan, Xavier Dolan, Ari Folman, Naomi Kawase, Abdellatif Kechiche, Abbas Kiarostami, Ken Loach, Ursula Meier, Park Chan-wook, Nicolas Winding Refn, Margarethe von Trotta, Lana şi Lilly Wachowski, Ryan Coogler, Scott Cooper, John Crowley, Cary Joji Fukunaga, László Nemes, Sam Taylor-Johnson şi Marjane Satrapi.

Între scenariştii invitaţi se numără, alături de Cristian Mungiu, alte nume sonore, precum László Nemes şi Naomi Kawase, Josh Singer, Tina Fey şi Ryan Coogler.

Înfruntând criticile în privinţa lipsei de diversitate în comitetul pentru acordarea premiilor Oscar, Academia de film americană a anunţat că a invitat aproape 700 de noi membri, concentrându-se pe femei şi minorităţi.

Astfel, 46% din invitaţi sunt femei şi 41% sunt persoane de culoare, cu vârste cuprinse între 24 şi 91 de ani, a anunţat Academia, a cărei membri sunt regizori, actori, producători, directori de imagine şi compozitori.

Anul acesta, toţi cei 20 de nominalizaţi la Oscar au fost persoane caucaziene, pentru al doilea an consecutiv, generând critici, care au circulat în mediul online cu hashtagul ”Oscaruri foarte albe/ Oscars So White”.

În timpul galei, gazda, actorul de culoare Chris Rock, a făcut comentarii dure în acest sens. Gala a fost boicotată de regizorul Spike Lee şi actorii Will Smith şi Jada Pinkett Smith.

Foto: Cristian Mungiu, Chris Rock – cinemagia

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.