Muntele Magic, în competiţia oficială la Karlovy Vary
https://www.ziarulmetropolis.ro/muntele-magic-ruleaza-astazi-in-competitia-oficiala-la-karlovy-vary/

Filmul Muntele Magic semnat de Anca Damian va avea prima proiecţie în cadrul Selecţiei Oficiale de anul acesta de la Karlovy Vary astăzi, de la ora 17:00 (Grand Hall). Alături de Muntele Magic, România este reprezentată anul acesta şi de filmele Box semnat de Florin Șerban, în competiţie şi Lumea e a mea al lui Nicolae Constantin Tănase, în cadrul East is West.

Un articol de Petre Ivan|7 iulie 2015

Pe durata festivalului producția româno-polonezo-franceză regizată de Anca Damian va mai avea alte două proiecții, după cum urmează: joi, 9 iulie la ora 10:00 (Pupp) și sâmbătă 11 iulie, ora 10:30 (Drahomira Cinema). Echipa filmului este prezentă la festival și va discuta cu publicul după proiecțiile oficiale.

La Karlovy Vary, Anca Damian intră în competiție cu importante nume din industria internațională de film precum Dietrich Brüggemann (Heil), François Péloquin (The Sound of Trees), Peter Brunnel (Those Who Fall Have Wings) sau Visar Morina (Babai).

Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary este cel mai mare festival de film din Europa de Est și se află anul acesta la cea de-a 50-a ediție.

Este unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de clasă A din Europa, în fiecare an line-up-ul festivalului numărând peste 200 de filme din toată lumea.  Ediția de anul acesta se desfășoară perioada 3-11 iulie.

Muntele Magic face parte împreună cu filmul Crulic – drumul spre dincolo dintr-o trilogie despre eroism, nuanțând raportul individului cu istoria prin perspectiva morții și a faptelor sale.

Realizat într-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie și film, Muntele Magic prezintă povestea reală a unui polonez, Adam Jacek Winkler, refugiat politic la Paris.

Povestea lui este cea a unui ‚cavaler rătăcitor’, pierdut în secolul al XX-lea ale cărui origini sunt adânc înrădăcinate în istoria omenirii. A vrut să dea un sens vieţii sale luptând împotriva ‚răului’. Pentru el, moartea este singura măsură pentru faptele eroice.

Artist, fotograf, dar și un experimentat alpinist, Adam Jacek Winkler (pe numele de luptă Adam Khan) este cel care a escaladat vârful Mont Blanc unde a ridicat un steag al solidarității cu poporul afgan.

Dușman declarat al bolșevismului, în timpul invaziei sovietice în Afganistan, el luptă alături de comandantul Massoud. Adam Jacek moare in 2002, în timpul unei ascensiuni solitare pe masivul Mont Maudit.

De-a lungul vieții sale, Adam Jacek Winkler s-a hrănit cu multe încercări artistice, deși el însuși şi-a distrus marea majoritate a operelor create.

Desenele și picturile naive care i-au supravieţuit ne oferă o lectură inedită asupra existenței sale.

Aceste tablouri, fotografiile făcute de el însuși în Afganistan au fost o mare sursă de inspirație pentru Muntele Magic. O mare parte dintre ele au fost utilizate în film.

Muntele Magic este, la fel ca viaţa lui Adam Jaceck Winkler, un film comic, poetic, cinic, amuzant şi tragic oferind o serie de emoţii complexe şi valori arhetipale care se regăsesc în esenţa umanităţii.

Premiera în România a filmului de animatie Muntele Magic este programată pentru data de 9 octombrie 2015.

Foto: Muntele Magic  – facebook.com/MunteleMagic

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.