Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, 250 de ani de existenţă
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-ermitaj-din-sankt-petersburg-250-de-ani-de-existenta/

Ermitaj, unul dintre cele mai mari muzee din lume, sărbătoreşte cu mare pompă, până miercuri, împlinirea a 250 de ani de la înfiinţare, prin mai multe expoziţii şi prezentarea în faţa publicului larg a uneia dintre frizele Partenonului, împrumutată de la British Museum.

Un articol de Petre Ivan|9 decembrie 2014

Muzeul Ermitaj / Festivităţile, care prevăd şi un spectacol 3D în Piaţa Palatului din Sankt Petersburg, au fost lansate sâmbătă, în prezenţa mai multor mii de persoane.

Un spectacol care prezintă principalele evenimente asociate cu istoria muzeului, înfiinţat de împărăteasa Ecaterina a II-a în secolul al XVIII-lea, a fost proiectat de mai multe ori pe una dintre faţadele Muzeului Ermitaj.

Miercuri, Muzeul Ermitaj îşi va deschide porţile gratuit în faţa vizitatorilor.Muzeul Ermitaj

O expoziţie de 25 de tablouri ale pictorului britanic Francis Bacon (1909-1992), ca şi una dintre frizele Partenonului de la British Musem, fac parte la rândul lor din evenimentele ce vor fi prezentate în cadrul festivităţilor dedicate Ermitajului.

Sculptura zeului grec al râurilor Ilisos a fost dezvelită vineri la Muzeul Ermitaj, unde va putea fi admirată până pe 18 ianuarie.

Această operă, împrumutată de la British Museum, a provocat un val de proteste la Atena, care revendică, deocamdată fără succes, retrocedarea celebrelor frize din marmură, care au fost furate din Grecia în 1803 de un diplomat britanic.

Construit pe malurile Nevei din Sankt Petersburg, Muzeul Ermitaj a fost fondat în 1764 de împărăteasa Ecaterina a II-a, care voia să simbolizeze măreţia Rusiei printr-o colecţie prestigioasă.Muzeul Ermitaj

După Revoluţia din octombrie 1917, colecţiile imperiale au devenit proprietatea statului sovietic. Muzeul Ermitaj conţine cinci edificii: Palatul de Iarnă, Micul Ermitaj, Vechiul Ermitaj (numit şi Marele Ermitaj), Noul Ermitaj şi Teatrul Ermitaj.

Muzeul rus deţine un număr impresionant de tablouri europene de mare valoare, precum capodopere ale unor maeştri din Renaşterea italiană (Fra Angelico, Rafael Sanzio, Leonardo da Vinci), capodopere ale unor mari pictori olandezi (Rembrandt), flamanzi (Rubens, Van Dyck) şi francezi (Nicolas Poussin, Jean-Honoré Fragonard, Jean Auguste Dominique Ingres, Eugène Delacroix).

Foto: Muzeul Ermitaj – facebook, wikipedia

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.