Muzeul National de Arta pune la dispozitie tururi virtuale
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-national-de-arta-pune-la-dispozitie-tururi-virtuale/

Galeriile permanente ale MNAR din Bucureşti vor putea fi accesate şi virtual, cel mai probabil din luna februarie. Astfel, orice persoană interesată va putea vizita Muzeul National de Arta încărcând gratuit de pe site-ul instituţiei aceste tururi.

Un articol de Petre Ivan|10 ianuarie 2014

Galeriile permanente ale MNAR din Bucureşti vor putea fi accesate şi virtual, cel mai probabil din luna februarie. Astfel, orice persoană interesată va putea vizita Muzeul National de Arta descărcând gratuit de pe site-ul instituției aceste tururi.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, MNAR pregăteşte tururi virtuale, însă nu s-a stabilit încă data exactă când vor fi disponibile. Data estimativă este luna februarie.

„Vor fi tururi virtuale cum există şi în alte muzee din străinătate şi din România. Practic, fiecare sală din galeriile permanente şi din muzeele satelit – Muzeul Colecţiilor de Artă, Muzeul Zambaccian şi Muzeul Theodor Pallady – vor putea fi văzute virtual şi cu detalii pe anumite lucrări.

Lucrările se măresc la mouseover, sunt vizibile şi etichetele, deci pot fi identificate”, notează Mediafax.

În 1837, domnitorul Alexandru Ghica a transformat în palat de ceremonie casa construită în 1820 de Dinicu Golescu pe Podul Mogoşoaiei, pe locul ocupat acum de aripa de sud a clădirii muzeului.

În 1948, prin hotărârea Consiliului de Miniştri, palatul regal din Calea Victoriei (cu excepţia sălilor de recepţie) trece în administrarea şi folosinţa Ministerului Artelor şi Informaţiilor, în perspectiva deschiderii unui muzeu naţional de artă.

Sălile de recepţie din corpul central sunt atribuite Consiliului de Miniştri (devenit apoi Consiliul de Stat).

În 1950 este inaugurată prima galerie a muzeului, cea de artă naţională, iar în anii următori au fost inaugurate succesiv galeria de artă universală şi cea de artă veche românească.

Muzeul National de Arta

Înființat în 1906, Muzeul National de Arta a funcţionat neîntrerupt până în 1989

În timpul evenimentelor din decembrie, clădirea a fost distrusă în proporţie de 80%, peste 1.000 de obiecte de artă fiind şi ele degradate sau distruse.

În 1990, printr-o hotărîre de guvern, întreaga clădire a fostului palat regal este atribuită Muzeului Naţional de Artă al României, mai informează Mediafax.

Muzeul Naţional de Artă are trei galerii de artă şi o istorie regală.

Galeria de Artă Europeană, Galeria de Artă Veche Românească şi Galeria de Artă Românească Modernă însumează opere expuse într-o manieră atractivă şi modernă, orice vizită fiind un mod agreabil şi instructiv de a petrece timpul.

Foto: Muzeul National de Arta al României- MNAR

30
/01
/24

Universul magic al filmelor de animație pentru copii își deschide porțile pentru publicul cu deficiențe de auz din România. Ochi și urechi, noul proiect pus la cale de Animest, cu sprijinul Fundației Orange, le va oferi spectatorilor o experiență de vizionare adaptată nevoilor lor, accesibilă atât în sala de cinema, cât și în sălile de clasă sau în fața ecranelor de acasă.

29
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, la Teatrul Mic, sala Studio (Str. Gabroveni nr 57), are loc premiera piesei „Eu sunt propria mea soție”,  de Doug Wright, în regia Teodorei Petre, cu actorul Gabi Costin. Piesa este un One Man Show Gabi Costin care realizează o performanță incredibilă: interpretează aproape 40 de personaje foarte ușor de urmărit și savurat.

26
/01
/24

Stagiunea curentă a Teatrului Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian include o montare în premieră mondială a musicalului JACK, ÎNTRE DRAGOSTE ŞI NEBUNIE este inspirat de povestea întunecată şi fascinantă a celebrului criminal în serie şi expune o versiune multi-faţetată a acestei istorii ce a cutremurat Anglia victoriană  şi este încă înconjurată de aburii misterului.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.