Muzeul Prado a primit cea mai mare donaţie de artă din ultimele decenii
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzeul-prado-a-primit-cea-mai-mare-donatie-de-arta-din-ultimele-decenii/

Muzeul Prado din Madrid a primit cea mai mare donaţie privată din ultimele decenii, marţi, când a intrat în posesia a 12 opere medievale şi renascentiste realizate de artişti spanioli renumiţi. Printre picturile şi sculpturile primite se află „The Virgin of Tobled”, piesa centrală din altarul unei biserici din nord-estul Spaniei, şi un tablou excepţional […]

Un articol de Andrada Văsii|30 ianuarie 2013

Muzeul Prado din Madrid a primit cea mai mare donaţie privată din ultimele decenii, marţi, când a intrat în posesia a 12 opere medievale şi renascentiste realizate de artişti spanioli renumiţi.

Printre picturile şi sculpturile primite se află „The Virgin of Tobled”, piesa centrală din altarul unei biserici din nord-estul Spaniei, şi un tablou excepţional aparţinând curentului catalan italo-gotic, atribuit pictorului Jaume Serra, informează Reuters.

Colecţia, donată de un om de afaceri din Barcelona, în cadrul unei ceremonii la care a participat şi premierul spaniol, Mariano Rajoy, se va alătura operelor realizate de alţi mari maeştri spanioli precum El Greco, Diego Velazquez şi Francisco Goya, deţinute de Prado, unul dintre cele mai prestigioase muzee din Europa.

„Acestea nu sunt vremuri pentru cheltuieli bugetare spectaculoase, iar această donaţie este foarte generoasă şi vine într-un moment oportun”, a declarat Jose Pedro Perez Llorca, preşedintele consiliului de administraţie al muzeului Prado.

Spania se confruntă de câţiva ani cu o profundă criză economică, care a obligat guvernul de la Madrid să opereze reduceri bugetare masive, încercând astfel să respecte ţintele stabilite cu partenerii ei din Uniunea Europeană.

„Prado este o amintire a unei naţiuni ambiţioase care nu a fost niciodată oprită de vremurile grele”, a spus Rajoy.

Donatorul, omul de afaceri barcelonez Jose Luis Varez, va primi rara onoare de a avea în muzeul madrilen o sală care îi va purta numele.

Reprezentanţii muzeului Prado, care a fost vizitat de 2,8 milioane de persoane anul trecut, nu au anunţat deocamdată data la care operele donate vor fi expuse pentru a putea fi admirate de publicul larg.

 

Sursa: Mediafax

13
/06
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Exilul românesc a cunoscut o paletă extrem de variată de persoane. La 1848, revoluționarii s-au refugiat în Franța sau în alte țări europene, preocupați de soarta Principatelor și ducând cu tenacitate o campanie de informare despre români și aspirațiile lor.

13
/06
/17

Compania spaniolă Tutais a adus la FITS 2017 un spectacol cu care publicul românesc cu siguranță a rezonat puternic. ”Dansul urșilor din Pirinei” valorifică o tradiție culturală extrem de veche în multe zone montane ale Europei și ale lumii, inclusiv în România, în centrul căreia se află urșii și lumea lor de munți și păduri. Încărcătura simbolică enormă a ursului este, toată, incorporată în acest spectacol: animal totemic, heraldic, călăuză a sufletelor după moarte, vestitor ritualic al primăverii, simbol regal înțelepciunii dar și al forței brute dezlănțuite, arhetip al vindecătorului șamanic, principiu dual al adormirii și reînvierii și multe altele.

13
/06
/17

Știți unde e Guadalupe? În largul coastei vestice a Mexicului. Știți ce legătură are cu România? (Desigur, dincolo de faptul că este cel mai populat teritoriu al Uniunii Europene -întrucât aparține de Franța, face parte și din UE- din America de Nord.) Una enormă, aceeași legătură pe care o poate stabili orice loc din lume cu un altul: conexiunea prin muzică, dans, ritm, culoare, zâmbet, bucurie.

13
/06
/17

Seria de concerte SoNoRo Conac din luna iunie se va încheia săptămâna aceasta, cu concertele de la Biserica Fortificată din Cincșor, Castelul Kalnoky din Micloșoara și Castelul Daniel din Tălișoara. Concertele SoNoRo Conac se vor relua în luna septembrie.

13
/06
/17

Luni, 19 iunie, de la ora 19.00, Serile Nautilus – evenimente lunare dedicate iubitorilor de science fiction & fantasy – continuă cu scriitorul Lev Grossman, invitat prin skype la o discuție cu Ana Nicolau, coordonatorul colecției. Evenimentul are loc la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.

13
/06
/17

Asasinarea lui Donald Trump sugerată într-o nouă versiune newyorkeză a spectacolului de teatru "Julius Caesar", inspirat din celebra tragedie omonimă scrisă de William Shakespeare, a generat un val de polemici în Statele Unite. Scena asasinării tiranului face trimitere la o dezbatere politică americană: Cezar (interpretat de un om de afaceri cu părul blond, care seamănă într-un mod bizar cu președintele american) este înjunghiat de o mulțime de femei și de reprezentanți ai grupurilor minorităților.

12
/06
/17

Avea 15 cărţi publicate când a fost dat afară de la catedra de logică și metafizică, din Universitatea București, pe motiv de pornografie în literatură. Mircea Eliade a plecat în străinătate ca diplomat, iar în 1945, când a fost exclus din diplomația română, numărul cărților publicate ajunsese la 25.

12
/06
/17

În deschiderea FITS, prima conferință de presă a adus la întâlnirea cu publicul pe directorul FITS, Constantin Chiriac (director al Teatrului ”Radu Stanca” din Sibiu și omul datorită căruia există și a tot crescut acest festival), criticul de teatru Octavian Saiu (moderatorul conferințelor FITS), precum și coregrafa Brenda Angiel, creatoarea spectacolului ”Tango la altitudine II”, prezentat în festival, și regizorul Alexandru Grecu (președintele UNITER din Republica Moldova).

12
/06
/17

În a doua zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (10 iunie) a fost prezentat spectacolul de dans aerian ”TANGO LA ALTITUDINE II”, semnat de coregrafa argentiniană Brenda Angiel, continuarea unui spectacol prezentat anterior tot la FITS de aceeași companie. Un performance în aer, în lumini, umbre și fum, într-un spațiu care nu mai e spațiu definit de limite ci e libertate și respirație largă.