Muzicianul Bill Drummond (The KLF), invitat special al festivalului DokStation
https://www.ziarulmetropolis.ro/muzicianul-bill-drummond-the-klf-invitat-special-al-festivalului-dokstation/

Vineri, 23 septembrie, începe prima ediţie DokStation Music Documentary Film Festival şi se va desfăşura timp de trei zile (23-25 septembrie), în câteva cartiere din Bucureşti. Festivalul va fi deschis de filmul Nick Cave &The Bad Seeds: One More Time With Feeling (2016), regizat de Andrew Dominik, prezentat în premieră în România.

Un articol de Petre Ivan|14 septembrie 2016

DokStation Music Documentary Film Festival, singurul festival de filme documentare muzicale din București, are un program de documentare recente, în premieră în România, filme ce descoperă povești despre muzică, povești din studio, de pe scenă și din culise, povești despre muzici, vorbe și viziuni, povești ale unor muzicieni cu eșecurile și succesele lor.

În deschiderea Dokstation, vineri, 23 septembrie, de la ora 20.30, la Centrul Cultural “Mihai Eminescu” – Parcul Național, va fi proiectat, în premieră în România, filmul Nick Cave &The Bad Seeds: One More Time With Feeling (2016), regizat de Andrew Dominik. Documentarul este deopotrivă un document al înregistrării celui de-al 16-lea album (acoperă toate cele 8 piese) semnat Nick Cave &The Bad Seeds, Skeleton Tree, și un recviem pentru Arthur, fiul lui Nick Cave, decedat la vârsta de 15 ani, în vara anului 2015.

Proiecția filmului în varianta 2D va fi precedată, începând cu ora 19.00, de un concert susținut de trupa The Mono Jacks, una dintre cele mai apreciate trupe de rock alternativ din peisajul muzical autohton și de câteva extrase din noul documentar (work in progress), The Mono Jacks. Vara aceasta trupa a lansat un nou single, Drumul.

Program Dokstation

Program Dokstation

Accesul în Amfiteatrul “Mihai Eminescu” se face începând cu ora 18.30.

Invitații speciali al primei ediții DokStation sunt muzicianul și artistul scoțian Bill Drummond, cofondator al trupei de avangardă pop The KLF, și Stefan Schwietert, regizorul documentarului Imagine Waking Up Tomorrow and All Music Has Disappeared (2015).

După vizionarea filmului, Bill Drummond și Stefan Schwietert vor fi prezenți pentru o conversație cu spectatorii.

Drummond este omul cu care cândva The KLF cucerea lumea pop-ului. Un spirit anarhist, un etern golan care acum dirijează cel mai mare cor al lumii – The17, un ansamblu de amatori fără partituri și fără repetiții. Stefan Schwietert (Echoes of Home) îl însoțește pe Drummond în căutarea acestuia de noi voci: în aer liber sau într-o fabrică, într-o sală de clasă sau într-un pub. Fostul solist al formatiei The KLF realizează un experiment muzical, încercând să-și imagineze cum ar fi o lume în care muzica dispare. Este o călătorie către punctul zero al muzicii.

Tot în a doua zi de festival, sâmbătă, 24 septembrie, va fi proiectat în Parcul Drumul Taberei, documentarul Pulp: A Film About Life, Death and Supermarkets (2014), regia Florian Habicht. Cunoscută și apreciată pentru piese precum “Common People” și “Disco 2000”, trupa se întoarce după 25 de ani în Sheffield, pentru ultimul concert din Marea Britanie.

Documentarul va fi precedat de un concert susținut de muzicianul Mihail. Single-ul de debut “Dans nocturn” amintește de câțiva dintre artiștii preferați ai lui Mihail: John Mayer, Junip, Glen Hansard, Jack Johnson, Jose Gonzalez sau Aloe Blacc. Hitul “Mă ucide ea” a înregistrat un succes incredibil, ocupând primele poziții în top-urile muzicale din România.

Programul de concerte este completat de trupele The Nuggers și ORKID și DJ set cu A. Rusu și Rock DJ.

Programul complet poate fi consultat aici.

dokstation

Accesul este liber pe bază de rezervare pe eventbook.ro, pentru proiecțiile și concertele de la Centrul Cultural “Mihai Eminescu” – Parcul Național (http://po.st/DokStationNickCave) și de la Club Control, iar pentru cele de la Grădina cu filme și Teatrelli, pe bază de rezervare pe eventim.ro.

Foto: DokStation – www.facebook.com/Dokstation.ro/?fref=ts

02
/06
/21

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, deschide sesiunea de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a șaptea ediții, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt 25 iunie (normal) și 16 iulie (târziu).

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.