„Nabucco”, un spectacol-eveniment la Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/nabucco-un-spectacol-eveniment-la-cluj/

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca prezintă luni, 11 decembrie 2017, ora 18:30, o reprezentaţie excepţională a spectacolului „Nabucco”, de Giuseppe Verdi. Evenimentul liric este dedicat sopranei Emilia Cătană şi baritonului Vasile Cătană, iluştrii prim-solişti ai Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, distribuţia serii fiind onorată de invitaţii de talie internaţională baritonul Sebastian Cătană, soprana Dragana Radaković, basul Marius Boloş.

Un articol de Liliana Matei|9 decembrie 2017

O reverie despre libertate, pe care însuși Verdi o numea „inegalabila operă” prin care cariera sa artistică avea să înceapă cu adevărat, „Nabucco” este  una dintre cele mai longevive și apreciate creații din istoria lirică universală. Povestea legendară despre iubire, putere și umilință a fost inspirată din relatările biblice despre Nabucodonosor, regele Babilonului din secolul XII î.Chr., partiturile verdiene având la bază libretul istoric al lui Temistocle Solera. Inițial numită „Nabucodonosor”, opera lui Verdi abordează povestea sclaviei, înfrângerea și exilul evreilor în Babilon sub teroarea regelui nemilos. Premiera absolută a operei din anul 1842, la Scala di Milano, a răscolit publicul prin tema abordată și realismul cu care a fost redată, spectatorii săi interpretând-o precum un subtil îndemn la luptă împotriva austriecilor, pe atunci dominatori ai nordului Italiei. Verdi devenise, astfel, imediat după premieră, un inițiator și lider de suflet în lupta pentru libertate, opera sa un laitmotiv, iar celebra interpretare corală „Corul slavilor evrei” (celebrul Va pensiero) a primit statutul unui imn național.

Capodopera verdiană a fost îndelung aplaudată și pe scena clujeană cu ocazia recentei sale premiere montată la Opera Națională Română din Cluj în luna mai 2016, urmată de o reprezentație extraordinară în aer liber ce încheia stagiunea acelui an, impresionând mii de spectatori prezenți în Piața Unirii.

Luni, 11 decembrie 2017, publicul clujean se va bucura de un spectacol memorabil, onorat de invitații de renume mondial: soprana de origine sârbă Dragana Radaković , aclamată atât pe scenele europene, cât și la celebra Sydney Opera din Australia –revine la Cluj în rolul Abigaille, interpretat și cu ocazia premierei spectacolului din anul 2016; baritonul Sebastian Cătană, un nume celebru al Metropolitan Opera din New York și solist cu o carieră impresionantă în domeniul artei lirice internaționale – pășește acum pentru prima dată pe scena lirică a orașului natal în rolul principal Nabucco, închinând acest spectacol părinților săi, soprana Emilia Cătană și baritonul Vasile Cătană, reputați prim-soliști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca – și basul Marius Boloș,  solist remarcabil al Operei Naționale București, apreciat cu numeroase premii la concursuri lirice naționale și internaționale, în rolul Zaccaria. Le vor fi alături soliștii Operei Naționale Române din Cluj: Cristian Mogoșan, Liza Kadelnik, Cristian Hodrea, Eusebiu Huțan, Larisa Ștefan, acompaniați de Orchestra, Corul și Ansamblul de balet al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, aflați sub bagheta dirijorului David Crescenzi.  Regia spectacolului este semnată de Ina Hudea, iar scenografia îi aparține Lilianei Moraru.

11
/05
/22

Miercuri, 18 mai 2022 (de la 19.00), ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO prezintă un concert 100% MOZART, derulat sub bagheta dirijorului de origine libaneză TOUFIC MAATOUK. În 2015, acesta a debutat ca dirijor într-una dintre cele mai cunoscute săli de concerte din lume - Carnegie Hall, New York - cu Messa di Gloria de Puccini, moment urmat de debutul (în 2016) la Teatro San Carlo din Napoli cu Recviemul lui Mozart.

10
/05
/22

Joi, 12 mai și vineri, 13 mai 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Valentin Doni, prezintă publicului În lumina evocării-George Enescu de Ulpiu Vlad, Fantezia scoţiană, în mi bemol major, pentru vioară şi orchestră, op. 46 de Max Bruch, cu violonistul Gabriel Croitoru în ipostază solistică, și Variaţiunile Enigma, op. 36 de Edward Elgar.

05
/05
/22

Peste 100 de tineri muzicieni din 32 de țări s-au înscris la a XVIII-a ediție a Concursului Internațional George Enescu la cele patru secțiuni dedicate: violoncel, vioară, pian și compoziție. Concurenții declarați eligibili prin respectarea condițiilor impuse de regulament vor participa la etapa online. Pentru prima oară în istoria Concursului, concurenții înscriși la vioară, violoncel și pian care vor trece de etapa online vor ajunge direct în Semifinală.

03
/05
/22

Pe 12 și 13 mai, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Valentin Doni, prezintă publicului „În lumina evocării-George Enescu” de Ulpiu Vlad, „Fantezia scoţiană, în mi bemol major, pentru vioară şi orchestră, op. 46” de Max Bruch, cu violonistul Gabriel Croitoru în ipostază solistică, și „Variaţiunile Enigma, op. 36” de Edward Elgar.

02
/05
/22

Duminică, 8 mai 2022, la ora 19.00, pe scena Ateneului Român, în cadrul CellEAST Festival 2022, va avea loc un recital susținut de profesorii invitați în cadrul festivalului și la cursurile de măiestrie Future CellEAST și MiniCellos, violonceliștii Andrei Ioniță, Denis Severin, Valentin Răduțiu, Răzvan Suma, Ștefan Cazacu, Mircea Marian, Marin Cazacu, Atanas Krastev, Dragan […]