Nae Caranfil, la Nocturnele TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/nae-caranfil-la-nocturnele-tvr/

Realizatoarea Marina Constantinescu promite pentru vineri, 28 noiembrie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, o ediţie Nocturne completă: despre viaţă, oameni, filme, politică şi visuri. Cu Nae Caranfil.

Un articol de Petre Ivan|27 noiembrie 2014

Nae Caranfil – „Regizorul generaţiei mele”, după cum îl numeşte Marina Constantinescu, oferă telespectatorilor o ediţie Nocturne completă: despre viaţă, oameni, filme, politică şi visuri. Emisiunea poate fi urmărită de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

La Nocturne, Nae Caranfil se fereşte sa dea definiţii, să pună în cuvinte ce înseamnă cinematografia. Se teme că, devenind teoretician, şi-ar pierde creativitatea. Dar vorbeşte cu pasiune despre munca lui şi viaţa lui: cinematografia.

Nae Caranfil a absolvit în 1984 cursurile Institutului Național de Artă Teatrală şi Cinematografică şi a fost repartizat la Buftea ca asistent regie, lucru care nu i-a fost pe plac din prima clipă. A urmat teatrul, dar numai pentru a acumula mai multă experienţă, spre a-şi atinge scopul: acela de a face filme.

„Nu sunt un spectator de teatru atât de avid cum ar trebui să fiu”, mărturiseşte regizorul. Şi tot el declară: „Sunt iritat că spectatorii de teatru se ridică în picioare la sfârşitul pieselor şi aplaudă ca la congres.” În emisiunea de vineri, telespectatorii vor putea urmări şi argumentaţia pe care cineastul român se bazează când afirmă acest lucru.

A debutat ca regizor şi scenarist în 1993 cu E pericoloso sporgersi, peliculă premiată la festivalurile de film de la Bratislava din acelaşi an şi Nae CaranfilBaule-1994, dar şi de către ACIN în 1993. Marina Constantinescu îi mărturiseşte invitatului ei că E pericoloso sporgersi este filmul românesc pe care l-a vizionat de cele mai multe ori.

Acestui moment de succes i-au urmat altele: Asphalt tango (1995), Dolce far niente (1999), Filantropica (2001), Restul e tăcere (2008) şi Closer to the Moon (marele jaf din 1959 comis de 5 inşi asupra maşinii BNR, varianta Nae Caranfil).

„N-aş paria nici trei bani pe realitatea mea din Closer to the Moon. Dar poate realitatea mea e mai bună!”, spune regizorul care, recunoaşte, este îndrăgostit de ficţiune, de poveste. „Pentru mine, povestea este esenţa umanităţii, mama care-şi adoarme copilul, este tot!”

Alte poveşti, spuse de Nae Caranfil, pot fi ascultate la Nocturne. Din această toamnă, poveştile culturale depănate în miez de noapte, la Nocturne, pot fi urmărite fiecare vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Foto: Nae Caranfil şi Marina Constantinescu – TVR

28
/11
/19

CRONICĂ DE FILM După „Cealaltă Irina” (2009) și „Q.E.D.” (2013), regizorul Andrei Gruzsniczki revine cu un nou lungmetraj, „Zavera” (2019), o dramă minimalistă - dar și manieristă - despre un inginer constructor (Dorian Boguță) a cărui viață e dată peste cap de moartea celui mai bun prieten (Șerban Pavlu).

28
/11
/19

Organizat de American Independent Film Festival și Cinema „Elvire Popesco”, pe 30 noiembrie, Maratonul „Blade Runner” este o invitație în lumea a două filme cult.

27
/11
/19

CRONICĂ DE FILM Martin Scorsese revine cu voluptate la ce i-a fost cel mai drag: filmul cu gangsteri. Produs și lansat de Netflix, adică în afara limitărilor la durată impuse de o distribuție în cinematografe, „The Irishman” i-a permis veteranului regizor să se lăfăie într-o cronică a mafiei de aproape trei ore și jumătate.

23
/11
/19

10 filme internaționale proiectate în premieră la București, un juriu de excepție, 12 masterclass-uri și 2 workshop-uri cu specialiști în cinematografie și actorie, și voie bună fără limite!

21
/11
/19

CRONICĂ DE FILM După două filme ilustrative, fără forță, eșuate, „Poarta Albă” (2014) și „Fals tratat de mântuire a sufletului” (2018), nu aveam mari așteptări de la noul lungmetraj al regizorului Nicolae Mărgineanu, „Cardinalul” (2019), tot despre victimele comunismului. Filmul are însă câteva calități, fără a fi memorabil.

19
/11
/19

CRONICĂ DE FILM Primele două episoade din sezonul al treilea al miniseriei „Umbre”, produs de HBO și scris și regizat de Bogdan Mirică, arată mai bine decât primele două sezoane. Asta nu înseamnă că lipsesc de tot replicile teribiliste sau că narațiunea nu e tot simplistă. Doar că personajele sunt mai închegate.

15
/11
/19

“The Romanians: 30 Years of Cinema Revolution”, cel mai amplu program dedicat vreodată cinematografiei românești în Statele Unite ale Americii, care celebrează în 30 de filme trei decenii de cinema de după căderea regimului comunist, are loc la Film Forum din New York între 15 și 26 noiembrie 2019.

15
/11
/19

Serile de film de la Centrul Ceh se apropie de sfârșit, iar pe 18 noiembrie va fi proiectat penultimul documentar al ediției de toamnă, „Year Without Magor: Genius Cannot Be Faked” și în ziua următoare, pe 19 noiembrie, la Fiction Tuesdays, va rula „The Inheritance or Fuckoffguysgoodday”.

15
/11
/19

Serialele „Narcos”, „4 Blocks”, „O Doutrinador”, „Un gallo para Esculapio” și „El Lobista”, producții realizate în America Latină și Europa vor fi difuzate de postul TNT, începând cu 18 noiembrie. Serile de luni vor fi dedicate băieților răi și vor purta titlul generic de „Lunea Mafioților”.