„Narațiuni ale națiunii” în banda desenată, muzică, literatură, istoria artei românești
https://www.ziarulmetropolis.ro/naratiuni-ale-natiunii-in-banda-desenata-muzica-literatura-istoria-artei-romanesti/

Proiectul „Naraţiuni ale naţiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naţionale 2024, abordează valorile naţionale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri şi mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock şi folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naţionale sunt înţelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influenţe creative specifice unui spaţiu de spiritualitate şi limbaj comun.

Un articol de Petre Ivan|12 ianuarie 2024

Proiectul prezintă și explorează conceptual și documentar modalitățile în care au fost alcătuite narațiunile literare, vizuale și muzicale ale națiunii române, prin reprezentările artiștilor vizuali, conceptelor muzeografice și muzicienilor, printr-o abordare ușor de asimilat.

Printre experții invitați se numără: Doru Ionescu cu tema „Muzica istoriei în istoria muzicii”; Cristian Vasile cu tema „Imagini ale națiunii și ale figurilor istorice românești reflectate în expoziții și muzee”; Cosmin Nasui cu tema „Prototipuri fizionomice, arhetipuri, alegorii, vizuale ale națiunii”; Ion Bogdan Lefter cu tema „Narațiuni (literare) ale națiunii”; Dodo Niță cu tema „Narațiuni grafice despre patria română”.

Proiectul debutează cu narațiuni muzicale ale națiunii, un interviu cu Doru Ionescu, jurnalist muzical, cu premieră online pe 12 ianuarie 2024, ora 19.00, aici

Doru Ionescu face o trecere în revistă a subiectelor istorice în muzica rock şi folk românească: Doru Stănculescu, Valeriu Sterian, Mircea Bodolan, Evandro Rossetti, Phoenix, Sfinx, Voltaj, Transilvania, Negură Bunget, Bucium, Trooper, Pasărea Rock, Firma, Zdob și Zdub ş.a.

„Reflectarea (istoriei) României în muzica pop-rock și folk: filtrul aplicat scoate din calcul, din analiză operele apărute „la comandă” (explicit), pentru perioada de creație de până în 1989. Dimpotrivă, voi folosi o „lupă” cu care voi căuta voința creatorilor de a întruchipa muzical un personaj, un eveniment, un moment din istoria românilor. Că a fost o melodie, un disc conceptual sau o operă / poem rock, nevoia de întoarcere – prin muzică! – spre figuri și fapte ilustre (cu eventuala evidențiere a unor posibile modele) poate oferi o alternativă la educația istorică în sens clasic​”, afirmă Doru Ionescu. Gazda interviului este Cosmin Nasui, istoric de artă.

„Narațiuni literare, vizuale și muzicale ale națiunii” este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024.

Producător: PostModernism Museum

Parteneri: Modernism.ro, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național al Literaturii Române, Fundația The Institute, Asociația Lume Bună, Radio România Cultural, Radio România Internațional

 

Mai multe detalii aici

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.