„Narațiuni ale națiunii” în banda desenată, muzică, literatură, istoria artei românești
https://www.ziarulmetropolis.ro/naratiuni-ale-natiunii-in-banda-desenata-muzica-literatura-istoria-artei-romanesti/

Proiectul „Naraţiuni ale naţiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naţionale 2024, abordează valorile naţionale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri şi mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock şi folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naţionale sunt înţelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influenţe creative specifice unui spaţiu de spiritualitate şi limbaj comun.

Un articol de Petre Ivan|12 ianuarie 2024

Proiectul prezintă și explorează conceptual și documentar modalitățile în care au fost alcătuite narațiunile literare, vizuale și muzicale ale națiunii române, prin reprezentările artiștilor vizuali, conceptelor muzeografice și muzicienilor, printr-o abordare ușor de asimilat.

Printre experții invitați se numără: Doru Ionescu cu tema „Muzica istoriei în istoria muzicii”; Cristian Vasile cu tema „Imagini ale națiunii și ale figurilor istorice românești reflectate în expoziții și muzee”; Cosmin Nasui cu tema „Prototipuri fizionomice, arhetipuri, alegorii, vizuale ale națiunii”; Ion Bogdan Lefter cu tema „Narațiuni (literare) ale națiunii”; Dodo Niță cu tema „Narațiuni grafice despre patria română”.

Proiectul debutează cu narațiuni muzicale ale națiunii, un interviu cu Doru Ionescu, jurnalist muzical, cu premieră online pe 12 ianuarie 2024, ora 19.00, aici

Doru Ionescu face o trecere în revistă a subiectelor istorice în muzica rock şi folk românească: Doru Stănculescu, Valeriu Sterian, Mircea Bodolan, Evandro Rossetti, Phoenix, Sfinx, Voltaj, Transilvania, Negură Bunget, Bucium, Trooper, Pasărea Rock, Firma, Zdob și Zdub ş.a.

„Reflectarea (istoriei) României în muzica pop-rock și folk: filtrul aplicat scoate din calcul, din analiză operele apărute „la comandă” (explicit), pentru perioada de creație de până în 1989. Dimpotrivă, voi folosi o „lupă” cu care voi căuta voința creatorilor de a întruchipa muzical un personaj, un eveniment, un moment din istoria românilor. Că a fost o melodie, un disc conceptual sau o operă / poem rock, nevoia de întoarcere – prin muzică! – spre figuri și fapte ilustre (cu eventuala evidențiere a unor posibile modele) poate oferi o alternativă la educația istorică în sens clasic​”, afirmă Doru Ionescu. Gazda interviului este Cosmin Nasui, istoric de artă.

„Narațiuni literare, vizuale și muzicale ale națiunii” este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024.

Producător: PostModernism Museum

Parteneri: Modernism.ro, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național al Literaturii Române, Fundația The Institute, Asociația Lume Bună, Radio România Cultural, Radio România Internațional

 

Mai multe detalii aici

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.