Nastassja Kinski, premiată la TIFF pentru contribuţia adusă cinematografiei
https://www.ziarulmetropolis.ro/nastassja-kinski-premiata-la-tiff-pentru-contributia-adusa-cinematografiei/

Actriţa germană Nastassja Kinski va primi Premiul special al TIFF pentru contribuţia adusă cinematografiei, ea urmând să fie prezentă la Cluj-Napoca la proiecţia filmului „Paris, Texas” şi la Gala de închidere a festivalului.

Un articol de Petre Ivan|18 mai 2015

Managerul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), Cristian Hordilă, a declarat că în cadrul festivalului vor fi proiectate peste 220 de filme, unele provenind din Mauritania, Qatar şi Kosovo.

Filmul de deschidere a festivalului va fi „Wild Tales”, iar cel de închidere – „Trash”.

Premiul special al TIFF va fi oferit actriţei germane Nastassja Kinski, pentru contribuţia adusă cinematografiei. Nastassja Kinski va fi prezentă la Cluj-Napoca la proiecţia filmului „Paris, Texas” (1984).

Isaach de Bankole

Isaach de Bankole

De asemenea, actriţa va susţine un masterclass şi va primi premiul la Gala de închidere a festivalului.

Nastassja Kinski  a devenit celebră cu rolul din filmul „Tess”, din 1979.  Actriță, model și sex simbol al anilor 70-80, fiica actorului Klaus Kinski a jucat în peste 60 de filme și a colaborat cu regizori precum Wim Wenders, Roman Polanski, Francis Ford Coppola sau David Lynch.

Un alt invitat special va fi Isaach de Bankolé, unul dintre actorii favoriți ai lui Jim Jarmusch, cu roluri în filme de Lars Von Trier și Claire Denis, dar și în seria James Bond și în Miami Vice.

Printre invitaţii speciali ai TIFF se vor mai afla  regizorul norvegian Bent Hamer, precum şi actorii Olimpia Melinte, Teodor Corban, Emilian Oprea şi Andreea Vasile, alături de regizorii Corneliu Porumboiu, Radu Munteanu şi Dan Chişu.

Ediţia din acest an a TIFF va avea loc, între 29 mai şi 7 iunie, la Cluj-Napoca.

Foto: Nastassja Kinski – cinemagia

02
/07
/21

CRONICĂ DE FILM Bogaţii sunt o ţintă uşoară în filme. De la începuturile cinematografiei a fost aşa. De câte ori nu le-aţi văzut viaţa reprezentată satiric ca cel mai nasol lucru din lumea asta? „Cuibul” („The Nest”, 2020), al doilea film scris şi regizat de cineastul canadian Sean Durkin, după hitul festivalier „Martha Marcy May Marlene” (2011), ar putea părea din aceeaşi tradiţie.

30
/06
/21

OPINIE Paradoxul ediţiei din 2021 a Premiilor Gopo a fost că gala s-a desfăşurat în condiţii aproape normale, chiar dacă în aer liber, dar nominalizările şi trofeele au vizat doar cele câteva filme lansate în 2020, un an dezastruos, în care cinematografele au fost mai mult de trei sferturi din timp închise.

28
/06
/21

Marți, 29 iunie, Gala Premiilor Gopo sărbătorește cele mai importante realizări ale cinematografiei românești ale anului 2020, desfășurat sub semnul pandemiei de coronavirus. În ciuda dificultăților cu care s-au confruntat, câteva din filmele lansate în cursul anului trecut au avut parte de întâlniri cu spectatorii români, participări la festivaluri de top, nominalizări și premii importante.

28
/06
/21

Vă invităm și în 2021 la o vară la cinema în aer liber: în fiecare joi, timp de două luni, de pe 08 iulie până pe 02 septembrie, ne petrecem seara împreună în curtea de pe I.L. Caragiale 32, în compania câtorva capodopere din întreaga lume. Cinevara #3 prezintă o selecție de 9 filme clasice, realizate între 1939 și 1997, bijuterii ale cinematografiei internaționale, restaurate recent cu eforturi considerabile, pentru a reda publicului larg o perspectivă cât mai bogată și diversă asupra cinemaului mondial.

28
/06
/21

În încheierea atât a retrospectivei dedicate cineastei Ulrike Ottinger, cât și a celei dedicate activității mai puțin cunoscute de militantă feministă a lui Delphine Seyrig, One World Romania va proiecta luni, 28 iunie, de la orele 19.30, la Cinema Elvire Popesco, colaborarea finală dintre cele două, care a fost și ultimul film al actriței franceze: „Ioana D’Arc a Mongoliei”.