Naționalul timișorean pregătește un nou spectacol-eveniment: ,,Proștii sub clar de lună”
https://www.ziarulmetropolis.ro/nationalul-timisorean-pregateste-un-nou-spectacol-eveniment-prostii-sub-clar-de-luna/

Pe 29 martie, spectacolul „Proştii sub clar de lună”, de Teodor Mazilu – un text de o actualitate aproape chirurgicală -, are premiera la Teatrul Naţional din Timişoara.

Un articol de Liliana Matei|31 ianuarie 2015

Noua știre ultra-fierbinte, cea care ține paginile tuturor ziarelor, cea care întrerupe programul TV sau se prelinge mereu și mereu pe o dungă lată, galbenă, estompând orice altă imagine de pe ecran, are o singură replică și tot mai mulți jucători: DNA, DIICOT, Poliţia Economică, politicieni, oameni de afaceri, președinți de județe, de partide și așa mai departe.

Ca întotdeauna, extrem atent la raporturile sensibile dintre teatru și societate, Teatrul Național recuperează din istoria teatrului românesc comedia lui Teodor Mazilu, Proștii sub clar de lună. Este un text publicat prima dată în 1962 care se dovedește, însă, de o actualitate aproape chirurgicală. ”Proștii sub clar de lună este o poveste despre dragostea în vremea… ticăloșiei.”

Toate personajele–vedetă ale momentului se regăsesc în cuvintele personajelor lui Mazilu, bărbați și femei cu gândire șablonată și sentimente castrate, dar încercând, totuși, în replici a căror savoare își regăsește nealterată întreaga prospețime, să devină „oameni”, adică să iubească”, spune Codruța Popov, secretarul literar al Naționalului timișorean.

Prostii sub clar de luna 04_resize

Racordul la prezentul imediat al acestui text esențial al dramaturgiei românești este asigurat de regizorul Ion-Ardeal Ieremia, care se plasează estetic într-o modernitate în egală măsură a ideilor și a esteticii. Secondat de scenograful Mihai Vălu, muzicianul Horea Crișovan și artistul video Lucian Matei, regizorul a început zilele acestea repetițiile, cu distribuția formată din actorii Claudia Ieremia, Ion Rizea, Cristina König, Raul Bastean, Ana Maria Cojocaru, Romeo Ioan și Alina Chelba.

INFO

Premiera spectacolului este programată duminică, 29 martie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Național. Biletele s-au pus în vânzare la Agențiile Teatrului Național (Agenția „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2 și Agenția „Sala 2”, Parcul Civic), al căror program este de la ora 11 la ora 10, de marți până duminică.

FOTO: Adrian Pîclișan

 

04
/02
/15

Realizat după întâmplări reale şi având opt nominalizări la Premiile Oscar, „The Imitation Game” (Jocul Codurilor) prezintă povestea lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist şi erou de război, pionier al tehnologiei moderne a calculatoarelor. Alături de un grup restrâns de specialişti, el a reuşit spargerea unui cod aşa-numit „de nespart” al maşinăriei Enigma a Germaniei, în al Doilea Război Mondial. 

04
/02
/15

În această iarnă, Opera Comică pentru Copii le-a pregătit spectatorilor săi de toate vârstele o întâlnire specială cu personajele unei poveşti nemuritoare: Peter Pan de Laurenţiu Profeta (muzica) şi Eugen Rotaru (libretul). Premiera are loc vineri, 13 februarie 2015, de la ora 18:00, la Sala Mare a instituţiei (Calea Giuleşti, nr. 16).

04
/02
/15

Proiectele de fotografie documentară spun o poveste despre oameni, una neașteptată, emoționantă, sinceră, fără să-l constrângă pe fotograf la o anumită formă – e alegerea lui ce anume și cum ne arată în imagine.

03
/02
/15

Un student la Politehnica din București, sărac și slobod la vorbă, care-și câștiga pâinea ca pianist într-o școală de dans, a devenit la jumătatea secolului trecut unul dintre cei mai cunoscuți dirijori ai lumii. Îl chema Sergiu Celibidache.

03
/02
/15

Duminică, 8 februarie 2015, de la ora 20:00, , la Sala Mică a Naționalului bucureştean, iubitorii teatrului pot vedea spectacolul ”Ziua în care nu se cumpără nimic” de Kim Atle Hansen, în regia lui Horia Suru.

03
/02
/15

Primul concert din februarie susţinut de Orchestra Naţională Radio, vineri, 6 februarie (19.00), este un prilej de a-l aplauda pe RĂZVAN SUMA, solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi unul dintre cei mai apreciaţi violoncelişti români, cunoscut publicului din întreaga ţară graţie turneelor naţionale “Vă place Bach ?”, “Vă place Brahms?” şi “Vă place tango?”.

03
/02
/15

Deși pare un scenariu apocaliptic, de fapt este vorba despre premiera filmului “Orașul câinilor”/ “White God”, câștigătorul Marelui Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Cannes și propunerea Ungariei la Premiile Oscar 2015, în regia lui Kornél Mundruczó.

03
/02
/15

Pentru că sunt la modă topurile de tot felul, m-am gândit să vă propun și eu unul. Este vorba de topul greșelilor pe care le întâlnesc des în scris și în vorbire.

03
/02
/15

„M-am îndrăgostit, pur şi simplu. Era frumoasă, cu sufletul curat, deşteaptă, cu picioarele pe pământ, gospodină. Am iubit-o şi o iubesc. Mihaela (n.r. Tonitza – soţia actorului, care s-a stins din viaţă în 2010) a fost şansa mea. Şi cu asta am spus totul.“ - Ştefan Iordache. Într-o zi de 3 februarie (1941) se năştea actorul Ştefan Iordache, unul dintre cei mai mari actori români de teatru, film și televiziune.

02
/02
/15

Nelson Freire, ansamblul Voces8 și dirijorul Riccardo Chailly sunt protagoniștii unor interesante discuri care apar săptămân aceasta în atenția publicului din România. 3 discuri, 3 programe diferite, potrivite pentru toate gusturile celor care iubesc muzica bună – de la renaștere la romantismul târziu, 3 propuneri care vor încălzi serile mohorâte de iarnă pe care le mai avem în față luna aceasta.

02
/02
/15

Prima săptămână din februarie aduce pe scenă trei spectacole excepționale, în regia lui Silviu Purcărete: „Așteptându-l pe Godot” de Samuel Beckett, pe 3 februarie, „Călătoriile lui Gulliver”, exerciții scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift, pe 4 februarie și „Oidip”, scenariul original și regia Silviu Purcărete, pe 5 februarie.