Ne-a părăsit Mickey Rooney. Actorul avea 93 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/ne-a-parasit-mickey-rooney-actorul-avea-93-de-ani/

Actorul american Mickey Rooney, care a avut una dintre cele mai lungi cariere din istoria Hollywoodului, s-a stins din viaţă la vârsta de 93 de ani. Rooney a fost unul dintre primii copii vedetă de cinema şi s-a bucurat de o imensă popularitate în anii ’30 şi ’40.

Un articol de Petre Ivan|7 aprilie 2014

Mickey Rooney, care avea o sănătate şubredă de mai mulţi ani, a decedat de o moarte naturală. Revista Variety a confirmat decesul, fără să precizeze cauza morţii, notează Mediafax.

Născut la 23 septembrie 1920 în cartierul Brooklyn, la New York, el era fiul a doi actori de vaudeville ambulanţi. Împreună cu ei şi-a făcut debutul, în 1922, la vârsta de doar 17 luni.

El devine încă din 1927 un star al cinematografului mut, jucând timp de opt ani un personaj comic devenit foarte popular, Mickey McGuire, al cărui prenume l-a împrumutat.

Actorul-copil îşi multiplică apariţiile în filme şi devine idolul Americii odată cu filmul „Andy Hardy” (1937), în care joacă rolul unui fiu rebel.

Filmul va avea 14 continuări până în 1944 şi va prefigura serialul. Acest rol i-a adus un Oscar special pentru „contribuţia semnificativă în personificarea pe ecran a spiritului tinereţii”.

Mickey Rooney

Judy Garland şi Mickey Rooney” Strike Up The Band ” (1940)

El triumfă ulterior, în 1939, cu comedia muzicală „Babes in arms”, în care formează un cuplu mitic de dansatori împreună cu Judy Garland, cu care joacă în „Strike Up the Band” (1940) şi „Babes on Broadway” (1941).

Actorul, care devine totodată regizor, producător, scenarist şi compozitor, contribuie la enorm de multe filme timp de aproape nouă decenii.

El se bucură de succes în 1957 cu „Baby Face Nelson” sau în 1979 cu „The Black Stallion”. Dar după război popularitatea sa scade. În 1983 primeşte un Oscar onorific pentru întreaga carieră.

În afara platoului de filmare, actorul a avut o viaţă agitată, căsătorindu-se de opt ori, divorţând de şase ori şi având nouă copii. Prima sa soţie a fost Ava Gardner, o starletă debutantă în 1942 la momentul căsătoriei, care a durat 16 luni.

Mickey Rooney locuia cu cea de a opta sa soţie, Jan Chamberlin, din 1978.

Foto cu Mickey Rooney – Cinemagia

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.