Ne vedem să ne-auzim la Metropolis!
https://www.ziarulmetropolis.ro/ne-vedem-s%c4%83-ne-auzim-la-metropolis/

Remarcabila rezistenţă în timp (12 ani) a proiectului de audiţii radiofonice cu public, organizate de redacţia Teatrului National Radiofonic (proiect iniţiat şi promovat de regizorul Mihai Lungeanu) se datorează unei strădanii susţinute de a descoperi şi comenta realitatea din spatele „cortinei sonore” cu care genul teatrului radiofonic îşi atrage şi provoacă ascultătorii.

Un articol de Ziarul Metropolis|25 septembrie 2017

Luni, 25 septembrie 2017, de la ora 11.00, Teatrul Naţional Radiofonic a inaugurat o nouă serie de audiţii cu public, de data aceasta gazdă fiind Teatrul Metropolis din Bucureşti.

Teatrul Metropolis și Teatrul Național Radiofonic vă vor aștepta, așadar, în fiecare luni, de la ora 11.00, la o întâlnire cu teatrul făcut pentru cei care au urechi să audă și suflet să simtă, la sediul aflat pe strada Mihai Eminescu nr. 89.

Proiectul a debutat cu audiţia spectacolului „Mătrăguna” de Niccolò Machiavelli, una dintre cele mai izbutite montări ale anului 2017, realizate la Teatrul Naţional Radiofonic. S-au aflat în cocheta cafenea a Teatrului Metropolis, acolo unde se va desfășura acest proiect, George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis, Mihai Lungeanu, inițiatorul proiectului, actorul Daniel Badale ș.a.

Traducerea textului renascentist este semnată de N. Al. Toscani. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Mihai Lungeanu. În distribuţie: Florin Piersic, Medeea Marinescu, Cristian Iacob, George Ivaşcu, Adela Mărculescu, Ion Haiduc, Daniel Badale, Violeta Berbiuc, Vasile Manta. Regia de montaj: Dana Lupu şi Bogdan Golovei. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Vasile Manta. Redactor şi coordonator de proiect: Domnica Ţundrea.

Puteți asculta aici spectacolul integral!

Mihai Lungeanu, inițiatorul proiectului

”Cele aproape 500 de premiere oferite iubitorilor de teatru radiofonic au putut fi „degustate” în avanpremieră, atât în prezenţa realizatorilor cât şi alături de numeroşi invitaţi: dramaturgi, actori, regizori, critici, oameni de teatru şi film. Fidelitatea publicului prezent la audiţiile săptămânale – public alcătuit nu numai din prieteni şi admiratori ai teatrului radiofonic, dar şi din tineri doritori să descopere fascinaţia microfonului – a confirmat valabilitatea (şi viabilitatea) argumentelor care au susţinut şi impus proiectul: promovarea permanentă a producţiilor Teatrului Naţional Radiofonic (premiere curente, file din fonoteca de Aur, evenimente, aniversări); realizarea unui dialog real, creativ şi re-creativ între producătorii şi beneficiarii ofertelor artistice propuse; re-integrarea teatrului radiofonic în peisajul cultural specific metropolitan.

Iată de ce ne propunem împletirea prestigiosului program cultural susţinut de Teatrul METROPOLIS cu specificitatea provocatoare a fenomenului teatrului radiofonic. Mai mult, deoarece se poate constata o preocupare majoră naţională şi internaţională pentru acest domeniu (a se vedea importanţa festivalurilor de specialitate), proiectul pe care îl propune această prezentare poate fi intitulat, absolut novator şi provocator, RADIO TEATRO-FONIC! Un proiect ambiţios, prin care spectatorii fideli programului estetic dezvoltat de Teatrul METROPOLIS îşi vor completa apetitul cultural şi artistic cu evenimente de excepţie, propuse şi realizate în cadrul acestei colaborări, cu caracter unic în peisajul teatral românesc.

Deja prefigurat  în harta afectivă a provocărilor culturale specifice zilelor de luni, evenimentul NE AUZIM la… METROPOLIS  îşi propune continuarea şi mai ales dezvoltarea ofertei de spectacole radiofonice, precum şi iniţierea unei relaţii particulare cu publicul ascultător, care va produce beneficii de imagine şi de prestigiu tuturor celor implicaţi. 

Experienţa ne determină să constatăm că apreciatele voci ale cunoscuţilor noştri actori nu se schimbă în timp, păstrându-şi intacte savoarea şi valoarea, dar că în acelaşi timp se modifică semnificativ capacitatea urechii noastre de a descifra subtilităţile existente în glasurile celor care construiesc spectacolul de teatru radiofonic, ceea ce ne provoacă să propunem şi o a doua platformă în cadrul conceptului de RADIOTEATROFONIC, şi anume o BIBLIOTECĂ DE VOCI. Prezentarea emisiunilor de radio dedicate marilor oameni de teatru şi punerea lor în lumina unui prezent mereu avid de cunoaştere poate reprezenta un alt nivel de atracţie pentru tinerii actori (sau studenţi) care vor să îşi perfecţioneze performanţele profesionale personale.

Mihai Lungeanu

Ritmul din ce în ce mai greu de suportat al vieţii cotidiene, provocările cu implicare personală, avalanşa de informaţii vizuale şi sonore care ameninţă atât limpezimea minţii cât şi echilibrul sufletesc, toate duc spre o firească distanţare faţă de procesul de ascultare a unei producţii de teatru radiofonic. De aceea este foarte importantă modalitatea în care audiţiile propuse ajung la urechile ascultătorilor, şi anume o stare de relaxare generoasă, atât de necesară pentru asimilarea mesajelor etice şi estetice pe care teatrul radiofonic îşi propune să le ofere de fiecare dată, o atmosferă emoţională rafinată, empatică şi îmbietoare, care poate fi asigurată cu prisosinţă în spaţiile pe care Teatrul METROPOLIS le poate oferi, ca gazdă generoasă a evenimentelor propuse..

Ieşirea producţiei radiofonice din laboratorul creaţiei specifice poate oferi celor implicaţi (dramaturgi, scenarişti, redactori, compozitori, actori, regizori) şi ascultătorilor prezenţi la aceste audiţii publice o emoţie suplimentară, atât prin întâlnirea live cu „vocile” îndrăgiţilor artişti dramatici, cât şi prin posibilitatea creatorilor de a-şi expune crezul şi de a descoperi tainele creativităţii dovedite.

Un capitol de MĂRTURII DE CREAŢIE poate fi deschis cu această ocazie şi poate deveni un element de istorie sonoră vie, completându-se permanent.

Provocarea de a vedea ceea ce auzim şi de a auzi ceea ce vedem se înscrie în efortul major pe care Teatrul METROPOLIS şi Teatrul NAŢIONAL RADIOFONIC îl fac pentru a păstra valorile unui trecut consistent care identifică prezentul plin de căutări şi pentru a semnala permanenta evoluţie a tendinţelor estetice specifice unui prezent care va deveni, inexorabil, trecut”.

16
/12
/15

Teatrul Metropolis vă așteaptă sâmbătă, 19 decembrie, și duminică, 20 decembrie, de la orele 16:00 și 20:00, la spectacolul PAGANINI, în regia lui Mick Davis. Un spectacol fascinant despre viaţa marelui muzician italian Niccolò Paganini care include episodul tensionat dintre celebrul violonist şi biserica de rit catolic.

15
/12
/15

„Tăiam cuvinte, dar nu tăiam niciodată ideea“ - Sanda Manu. „Cenzura mai mult ne-a ajutat, pentru că noi inventasem un mic pachet periculos format din ideile zilelor noastre, din idei care deranjau” - Artan. „Cenzura a avut mai multe etape, dar nu a început în comunism, atunci doar i s-a schimbat semnul şi sensul” - Cristian Tudor Popescu.

15
/12
/15

Acum trei ani, niște actori sibieni s-au decis să pună bazele unui proiect care să îmbine teatrul cu muzica, performance-ul și poezia. Germenele aventurii se regăsește în Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, când în primăvara anului 2012, Bogdan Sărătean a regizat un spectacol-lectură (Camera Isabelei) în prezența autorului, Jan Lauwers de la NeedCompany.

15
/12
/15

Dorel Vişan a debutat târziu în cinema, după vârsta de 35 de ani, însă a devenit rapid unul dintre cei mai distribuiţi actori români, activ şi astăzi. În patru decenii de carieră cinematografică, a făcut zeci de roluri în filme şi a lucrat cu mari regizori din generaţii diferite.

15
/12
/15

Joi, 17 decembrie, și vineri, 18 decembrie, de la ora 19:00, Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” susține, în sala de spectacole a Teatrului Metropolis (adresa: Str. Mihai Eminescu nr.89, sector 2, București), două noi reprezentații ale spectacolului-colaj „Paris, mon amour” – regia: Răzvan Ioan Dincă.

15
/12
/15

Asociaţia Cluster Economie şi Asistenţă Socială în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, organizează marţi, 15 decembrie 2015, începând cu orele 16.30, la sediul Structurii de economie sociala -  Cogito Educaţional SRL din str. Lamaiţei nr 7, sector 4, Bucuresti, conferinţa de inchidere a proiectului „VALORificarea oportunităţilor de insertie pe piaţa muncii pentru grupurile vulnerabile, prin integrarea în Intreprinderi Sociale VALORIS”(ID:144616).

15
/12
/15

Filmul „Genius”, regizat de Michael Grandage, cu Colin Firth, Jude Law si Nicole Kidman in distributie, va avea premiera mondiala la cea de-a 66-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin, in luna februarie. Acest lungmetraj, realizat pe baza unui scenariu scris de John Logan, prezinta o poveste inspirata din viata reala si descrie relatia complexa dintre doi uriasi ai universului literar – romancierul Thomas Wolfe si celebrul editor Max Perkins.

14
/12
/15

8PT este un spațiu artistic fără echivalent în capitala țării noastre. Aici, pe Colței 23, într-un apartament de la etajul opt al unui bloc în etate, se joacă teatru așa cum nu se mai întâmplă în alte locuri. Se joacă teatru neconvențional, curajos, nebunește.

14
/12
/15

Ediţia din această seară a emisiunii Nocturne reprezintă împlinirea unui vis al Marinei Constantinescu. În studioul Nocturnelor poposesc regizorul David Esrig şi actorul Florin Vidamski, autorul cărţii „Drumul spre spectacol prin metoda David Esrig", lansată anul acesta în cadrul Festivalului Naţional de Teatru. Nocturne se difuzează astăzi, de la 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

14
/12
/15

Teatrul Metropolis a fost inaugurat în toamna anului 2007, când Radu Beligan şi George Ivaşcu au tăiat panglica. Teatrul Tineretului Metropolis a fost conceput ca singurul teatru de proiecte din Bucureşti şi de atunci pe scena din strada Mihai Eminescu au trecut nume importante.

14
/12
/15

“Sfârşit”, de la Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova, este un spectacol bine făcut, despre sfârşitul unei vârste, despre momentele cheie şi despre toate finalurile din viaţa noastră; despre insatisfacţia de a fi şi a trăi, despre cât de singuri suntem în relaţiile umane.