NexT 2014 aduce cele mai bune scurtmetraje europene
https://www.ziarulmetropolis.ro/next-2014-aduce-cele-mai-bune-scurtmetraje-europene/

Câteva dintre cele mai bune scurtmetraje lansate anul trecut pot fi văzute la Festivalul Internaţional de Film NexT (3 – 7 aprilie), în două dintre cele mai îndrăgite secţiuni: Short Matters! şi Semaine de la Critique. Cea de-a opta ediţie a Festivalului NexT va avea loc la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPro şi Ceainăria Cărtureşti.

Un articol de Petre Ivan|7 martie 2014

Câteva dintre cele mai bune scurtmetraje lansate anul trecut pot fi văzute la Festivalul Internațional de Film NexT (3 – 7 aprilie), în două dintre cele mai îndrăgite secțiuni: Short Matters! și Semaine de la Critique. Cea de-a opta ediție a Festivalului NexT va avea loc la Cinema Studio, Elvira Popescu, CinemaPro și Ceainăria Cărturești.

Cele 13 scurtmetraje nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film (EFA) vor fi proiectate la NexT în programul Short Matters!

În cadrul turneului organizat de Academia Europeană de Film, spectatorii vor putea (re)vedea și Death of  a Shadow, de Tom Van Avermaet, nominalizat la Oscar și distins cu trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj la Premiile EFA.

Death of A Shadow, trailer

NexT aduce la București, în premieră, și cele zece scurtmetraje prezentate anul trecut în Semaine de la Critique, secțiunea paralelă a Festivalului de la Cannes, inclusiv câștigătorul Discovery Award, Come and Play, de Daria Belova.

NexT 2014 – Short Matters! / Scurtmetrajele nominalizate la Premiile Academiei Europene de Film

Cut / Tăietură, regia Christoph Girardet & Matthias Müller (Germania, 13’)

Death of A Shadow / Dood Van Een Schaduw / Moartea unei umbre, regia Tom Van Avermaet (Belgia-Franța, 20’)

Houses with Small Windows / Case cu ferestre înguste, regia Bülent Öztürk (Belgia, 15’)

Jump / Skok / Săritură, regia Petar Valchanov & Kristina Grozeva (Bulgaria, 30’)

Mystery / Misterio / Mister, regia Chema García Ibarra (Spania, 20’)

Morning / Dimineaţă, regia Cathy Brady (Irlanda-Marea Britanie, 20’)

Nuclear Waste / Yaderni wydhody / Deşeuri radioactive, regia Myroslav Slaboshpytskiy (Ucraina, 25’)

Orbit Ever After / Orbitând pentru totdeauna, regia Jamie Stone (Marea Britanie, 20’)

A Story for the Modlins / Una historia para los Modlin / O poveste pentru familia Modlin, regia Sergio Oksman (Spania, 26’)

NexT

Sunday 3 / Sonntag 3 / Duminică 3, regia Jochen Kuhn (Germania, 14’)

Though I Know The River Is Dry / Deşi ştiu că râul a secat, regia Omar Robert Hamilton (Qatar-Palestina, Egipt-UK, 19’)

The Waves / As Ondas / Valurile, regia Miguel Fonseca (Portugalia, 22’)

Zima, regia Cristina Picchi (Rusia, 13’)

Come And Play, trailer

NexT 2014 – Semaine de la Critique / Scurtmetrajele din competiția secțiunii paralele a Festivalului de la Cannes

Agit Pop, regia Nicolas Pariser (Franța, 31’)

Breathe Me / Ul-ge Ha-so-seo / Respiră-mă, regia Han Eun-young (Coreea de Sud, 20’)

Come And Play/ Komm Und Spiel / Hai la joacă, regia Daria Belova (Germania, 30’)

Butter Lamp / La lampe au beurre de yak / Lampa tibetană, regia Hu Wei (China-Franța, 15’)

Ocean / Océan, regia Emmanuel Laborie (Franța, 31’)

The Opportunist / Oportunistul, regia David Lassiter (SUA, 15’)

Patio / Pátio, regia Ali Muritiba (Brazilia, 17’)

Pleasure / Plăcere, regia Ninja Thyberg (Suedia, 15’)

NexT

Tau Seru, regia Rodd Rathjen (India-Australia, 8’)

Vikingar, regia Magali Magistry (Franța-Islanda, 14’29)

Foto cu Next, cele mai bune scurtmetraje europene – Next 2014

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.

11
/06
/20

Cele mai bune documentare de mediu din ultimul an, alături de producții recente care s-au remarcat prin povești nebănuite, vor putea fi vizionate online, gratuit, în cadrul celei de-a 9-a ediții Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, între 10-19 iulie.