„No Man’s Land”, în competiția Sleepwalkers a PÖFF Shorts
https://www.ziarulmetropolis.ro/no-mans-land-in-competitia-sleepwalkers-a-poff-shorts/

„No Man’s Land”, în regia lui Marius Olteanu, a fost selectat în competiţia internaţională Sleepwalkers a PÖFF Shorts, cel mai nou festival de scurtmetraje din zona baltică, care va avea loc în perioada 21 – 26 noiembrie, la Tallinn (Estonia).

Un articol de Petre Ivan|7 noiembrie 2017

PÖFF Shorts, parte a Tallinn Black Nights, a fost înființat anul acesta prin comasarea festivalurilor Animated Dreams și Sleepwalkers, inițiate la finalul anilor 1990. PÖFF Shorts este dedicat acum filmelor de scurt metraj și animațiilor.

Scurtmetrajul lui Marius Olteanu, o producție independentă Wearebasca, îi are în distribuție pe Ofelia Popii, Marius Turdeanu, Ioan Paraschiv, Cătălin Pătru, Vasiliana Pătru și Florian Mircea Nan.

Bazat pe evenimente reale, petrecute în 2016, filmul spune povestea unei femei care trebuie să se întoarcă urgent în țară cu tatăl ei, bolnav în fază terminală, de la o clinică din Germania. Ajunsă la granița cu România, ea își dă seama că nu poate merge mai departe.

Marius Olteanu a realizat scenariul și regia filmului. Imaginea este semnată de Luchian Ciobanu, de costume s-a ocupat Alexandra Alma Ungureanu Stroe, de montaj – Ion Ioachim Stroe, iar de sunet – Ioan Filip și Dan Ștefan Rucăreanu. Producători sunt Claudiu Mitcu, Marius Olteanu, Robert Fița și Ion Ioachim Stroe.

„No Man’s Land” a fost prezentat în selecția oficială a Transilvania International Film Festival 2017 și la Festival International du Film Francophone de Namur, în selecția „Regard du Present”.

Născut în București în 1979, Marius Olteanu este absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” și National Film and Television School, Marea Britanie. A regizat mai multe scurtmetraje care au fost premiate la festivaluri, între ele numărându-se „Why don’t you dance?” și „Scor Alb”.

În prezent, el se află în preproducție cu primul său lungmetraj, „Monștri” (produs de Wearebasca și Parada Film), un film despre ultimele 24 de ore din viața unui cuplu aproape perfect. Marius Olteanu este și fotograf – primul lui album a fost lansat în 2011, când a avut loc și o expoziție.

Foto: No Man’s Land – facebook

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.

11
/06
/20

Cele mai bune documentare de mediu din ultimul an, alături de producții recente care s-au remarcat prin povești nebănuite, vor putea fi vizionate online, gratuit, în cadrul celei de-a 9-a ediții Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, între 10-19 iulie.

10
/06
/20

Gala Premiilor Gopo, evenimentul care celebrează și recompensează anual cele mai importante realizări cinematografice din România, va avea loc pe 29 iunie, într-o nouă formulă, adaptată condițiilor actuale, la Verde Stop Arena.