Noaptea Albă a Filmului Românesc cu Luminița Gheorghiu și Margareta Pâslaru
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-alba-a-filmului-romanesc-cu-luminita-gheorghiu-si-margareta-paslaru/

Noaptea Albă a Filmului Românesc face din filmele româneşti vedetele serii de 20 septembrie.

Un articol de Andrada Văsii|13 septembrie 2013

Noaptea Albă a Filmului Românesc face din filmele românești vedetele serii de 20 septembrie.

Cinefilii sunt așteptați în număr cât mai mare la unul dintre cele mai importante evenimente de promovare a cinematografiei autohtone, Noaptea Albă a Filmului Românesc.

Titluri lansate recent pe marile ecrane, premiere, comedii, drame sau documentare, programul Nopții Albe este și în acest an unul extrem de ofertant.

Cea de-a patra ediție a evenimentului a pregătit spectatorilor o serie de proiecții speciale ale unor filme de referință pentru cinematografia românească.  În 1993, regizorul Nae Caranfil își lansa primul lungmetraj din carieră, ,,È pericoloso sporgersi”, selectat în cadrul ,,Quinzaine des Réalisateurs” (Festivalul de Film de la Cannes) și distins cu patru premii internaţionale şi cu două premii naţionale: Marele Premiu la Festivalul Internaţional al Filmului de la Bratislava, 1993; Premiul Criticii ,,Michel Pérez” la Festivalul Internaţional al Filmului de la Montpellier, Franţa, 1993; Premiul Special al Juriului şi Premiul Franţei de Vest la Festivalul European al Filmului, Boule, Franţa, 1994; Premiul pentru Scenariu şi Premiul de Debut al Uniunii Cineaştilor din România, 1993.

Noaptea Albă a Filmului Românesc plină de evenimente speciale

Noaptea Albă a Filmului Românesc îi dedică o proiecție specială unuia dintre cei mai importanți regizori ai Noului Val, la 20 de ani de la debutul său. Filmul va putea fi vizionat la Muzeul  Naţional al Ţăranului Român, de la h 23:00.

Un omagiu îi este adus legendei vii a muzicii ușoare românești, Margareta Pâslaru, care a împlinit în acest an 70 de ani.

Cântăreață, compozitoare și textieră română de muzică ușoară-pop, folclor, actriță de teatru și film, realizatoare TV și Radio, Margareta Pâslaru este o personalitate complexă a culturii românești, vocea inconfundabilă și farmecul său propulsând-o în rândul celor mai îndrăgiți artiști.

În film, unul dintre cele mai importante roluri ale carierei sale este cel din ,,Un film cu o fată fermecătoare”  (r. Lucian Bratu). Interpretarea ei plină de naturalețe va putea fi admirată la proiecţia specială din cadrul Nopţii Albe, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, de la h 21:00.

Noapte Albă cu Luminița Gheorghiu

La Noaptea Albă a Filmului Românesc este celebrată în acest an și actriţa Luminița Gheorghiu. Trei filme din cariera sa vor putea fi urmărite de publicul bucureștean.

Considerat de majoritatea criticilor unul dintre cele mai bune filme românești și una dintre cele mai reușite ecranizări, ,,Moromeții” (r. Stere Gulea) a fost lansat în 1987.

Noaptea Alba a Filmului Romanesc

Filmul ,,Moromeții” (r. Stere Gulea), lansat în 1987, va rula la Noaptea Albă a Filmului Românesc.

Rolul Catrinei Moromete îi aduce Luminiței numeroase aprecieri, precum și o Diplomă de Onoare din partea Asociației Cineaștilor din România. Filmul va putea fi vizionat la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, de la h 18:00.

La douăzeci și cinci de ani după ,,Moromeții”, regizorul Stere Gulea, directorul de imagine Vivi Drăgan Vasile și actrița Luminița Gheorghiu au colaborat la o alta ecranizare, a romanului,, Sint o babă comunistă!” (Dan Lungu). Viaţa liniştită de provincie a soţilor Emilia şi Ţucu este dată peste cap atunci când fiica lor se întoarce din Canada, împreună cu logodnicul ei american. Ce ar fi trebuit să fie o întâlnire fericită se transformă repede într-o situaţie complicată şi în acelaşi timp amuzantă. Producţia recent lansată în cinematografe va putea fi urmărită la Noaptea Albă, la CinemaPRO, de la h 24:00.

Nu în ultimul rând, spectatorii o vor putea vedea pe Luminița Gheorghiu și în filmul românesc cu cei mai mulți spectatori din ultimii 20 de ani, ,,Poziția Copilului” (r. Călin Peter Netzer), distins cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, reprezentând propunerea României la Premiile Oscar. Cei care nu au văzut filmul, dar şi cei care doresc să-l revadă, sunt aşteptaţi pe 20 septembrie la Cinema Studio, de la h 24:00.

Cinefilii vor putea savura la Noaptea Albă și comedia ,,Buletin de București” (r. Virgil Calotescu), care aniversează 30 de ani de la premieră. Proiecţia specială va avea loc în Parcul Herăstrău, de la h 20:00.

Info:

Spectatorii sunt așteptați la proiecțiile de film românesc în locațiile: Cinema Studio, CinemaPRO, Cinema Elvira Popescu, Muzeul Naţional al Tăranului Român, Parcul Herăstrău, Club Control, Dianei 4, Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”.

În Cluj, Noaptea Albă va avea loc la Cinema Victoria şi Casa TIFF.

Foto credit: Cinemagia

31
/10
/15

Filmul ”Usturoi”, producția independentă filmată în întregime în Transilvania, a fost difuzat în această săptămână la penitenciarul de maximă siguranță din Aiud, în cadrul unei proiecții speciale, la invitația serviciului de Educație și Asistență Psihosocială din instituție.

31
/10
/15

După o săptămână cu săli pline, peste 30 de premiere, invitați speciali, dezbateri și multe alte evenimente, Les Films de Cannes à Bucarest le oferă iubitorilor de cinema un weekend cu proiecții suplimentare, la Cinema Studio și Cinema Elvire Popesco.

31
/10
/15

„Scriem pentru a împărtăşi cu ceilalţi dacă ne-a plăcut un film. Scriem pentru a încerca să înţelegem filmul. Trebuie să căutăm adevărul obiectiv al filmului. Criticul este cel care încearcă să se înşele mai rar decât ceilalţi. Meseria de critic este una solitară” – criticul de film Pascal Mérigeau.

31
/10
/15

În acest weekend, Paramount Channel oferă recompense speciale fanilor genului horror. Sâmbătă și duminică, telespectatorii români vor intra în atmosfera specifică de Halloween cu ajutorul filmelor The Haunting (31 Octombrie, 23:00), Friday, the 13th IV (1 Noiembrie, 1:10), Friday the 13th VII (1 Noiembrie, 03:00), Case 39 (1 Noiembrie, 23:00), The Ring (2 Noiembrie, 01:10), Friday the 13th VIII (2 Noiembrie, 03:20).

30
/10
/15

CRONICĂ DE FILM E greu de spus care au fost intenţiile reale ale lui Jacques Audiard cu „Dheepan” (2015), un film minor în cariera sa, dar care i-a adus totuşi un Palme d’or (fără strălucire şi glorie) la Festivalul de la Cannes.

30
/10
/15

În perioada 6-8 noiembrie, la Cinemateca Union, va avea loc prima ediție a Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF), un eveniment dedicat producțiilor de dans realizate de coregrafi din întreaga lume. Festivalul va propune publicului familiarizarea cu diversitatea formelor de dans și a abordărilor cinematografice contemporane.

30
/10
/15

„Prima călătorie aleasă de mine nu poate fi decât drumul spre mare. Spre Marea Neagră. Bucureşti – Constanţa – Mangalia. Un drum făcut de atâtea ori, cu drag şi emoţie, un drum încărcat de amintirea părinţilor mei, a concediilor făcute cu ei. Amintire a întâmplărilor din vacanţe, a întâmplărilor din tren, a oamenilor întâlniţi, a observaţiilor de tot felul” – Marina Constantinescu. Îndrăgita realizatoare tv porneşte călătoria spre mare sâmbătă, 31 octombrie, în cel de-al treilea episod al seriei Gări de poveste. Ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

29
/10
/15

Începând de vineri (30 octombrie 2015) filmul care a câştigat anu acesta premiul Palme d’Or, la Cannes, poate fi văzut în cinematografele din România. Jacques Audiard, regizorul lui Dheepan, este unul dintre cei mai aclamați cineaști ai momentului. Notorietatea internațională a venit odată cu filmul Un profet, câștigător al Marelui Premiu la Cannes 2009.

28
/10
/15

Intitulat „Magia muzicii de film“, concertul extraordinar cu Ruxandra Maria Urdăreanu (soprană) şi Dan Stoenescu (pian) va avea loc joi, 29 octombrie 2015, de la ora 19:00, în Aula Bibliotecii Centrale (intrarea prin Calea Victoriei nr.88).

27
/10
/15

„Se întâmplă lucruri curioase de pe urma filmului… O doamnă în vârstă a venit după un spectacol în culise şi mi-a sărutat mâna, vă daţi seama?, şi eu eram o puştoaică de 26-27 de ani... Primeam buchete de flori, de nu puteam să le cuprind cu braţele şi nu aveam unde să le pun în autocarul cu care circulam. Ţin minte că o florăreasă a luat toate florile din găleată şi mi le-a pus în braţe… Am trăit momente interesante, care ar fi putut fi periculoase pentru mintea şi sufletul meu. Noroc că eu sunt o persoană echilibrată şi nu mi-a luat Dumnezeu minţile, pentru că putea să mi se urce la cap, dar am menţinut balanţa.” - Teodora Mareş. Frumoasa noastră actriţă împlineşte astăzi 53 de ani.

26
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Assassin”, noul şi aşteptatul film al regizorului taiwanez Hou Hsiao-Hsien, este o capodoperă a contrapunctului, prin îmbinarea armonioasă a două extreme: contemplarea la care îndeamnă cadrele lungi şi viteza excepţională din scenele de luptă minuţios coregrafiate.

26
/10
/15

A XIX-a ediție a Festivalului de Film Francez se desfășoară în perioada 26 octombrie - 8 noiembrie în opt orașe din țară, incluzând o săptămână inedită în colaborare cu publicația Cahiers du Cinema - celebră revistă de critică de film. Festivalul va fi deschis în București și Brașov pe 30 octombrie, în Timișoara, Iași și Cluj-Napoca — pe 29 octombrie, în Sibiu — pe 28 octombrie și în Constanța — pe 26 octombrie. În Buzău, Festivalul Filmului Francez se desfășoară pe 6 și 7 noiembrie.