Noaptea Albă a Filmului Românesc revine pe 24 septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-alba-a-filmului-romanesc-revine-pe-24-septembrie/

Ediţia a 12-a a evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc va avea loc pe 24 septembrie 2021, în peste 10 spaţii din Bucureşti şi Cluj-Napoca.

Un articol de Liliana Matei|6 septembrie 2021

O noapte în care cinema-ul românesc va fi în centrul atenției, iar câteva dintre cele mai așteptate filme ale anului vor putea fi vizionate pe ecran mare, însoțite de poveștile din culise ale echipelor lor.

În Capitală, filmele vor rula, printre altele, la Cinema „Elvire Popesco” (interior și în aer liber), Cinema Muzeul Țăranului, Amfiteatru TNB, Grădina cu filme CREART, Unteatru – Open Air, Deschis Gastropub, J’ai Bistrot, Cinema sub clar de lună (Grădina Muzeului Național al Literaturii Române), Grădina Alhambra, Mercato Kultur, Hollywood Multiplex.La Cluj-Napoca, cinefilii se vor bucura de premiere românești la Cinema Victoria.

Programul va include filme precum „România sălbatică” (r. Dan Dinu, Cosmin Dumitrache), un documentar de anvergură ce dezvăluie frumuseți ascunse ale naturii din țara noastră, premiat cu Premiul Publicului pentru cel mai popular film românesc la TIFF, Spioni de ocazie, foto-documentarul inedit al Oanei Giurgiu despre o poveste cu spioni, puțin cunoscută, din Cel de-al Doilea Război Mondial, „Întregalde” al lui Radu Muntean, selectat anul acesta la Cannes, în Quinzaine des Réalisateurs, „Neidentificat”, filmul polițist al lui Bogdan George Apetri, distins cu Premiul criticii – FIPRESCI la TIFF, „Căutătorul de vânt” (r. Mihai Sofronea), în care Dan Bordeianu revine pe ecran într-un rol memorabil.

Tot la Noaptea Albă a Filmului Românesc, cinefilii vor avea ocazia să vadă „Câmp de maci”, filmul lui Eugen Jebeleanu dublu premiat la TIFF cu Premiul pentru regie și Premiul Publicului, povestea unui jandarm a cărui relație cu un alt bărbat îi amenință stabilitatea profesională și personală.

Noaptea Albă a Filmului Românesc va avea loc cu respectarea măsurilor de siguranță în vigoare în această perioadă. Purtarea măștii este obligatorie pe durata evenimentului.

Programul și biletele vor fi disponibile în curând.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.