Noaptea Muzeelor 2019. Circuite muzeale, spectacole şi expoziţii inedite, în programul celei de-a 15-a ediţii
https://www.ziarulmetropolis.ro/noaptea-muzeelor-2019-circuite-muzeale-spectacole-si-expozitii-inedite-in-programul-celei-de-a-15-a-editii/

Expoziţii, experimente artistice, proiecţii, dans, piese de teatru şi concerte sunt incluse în programul celei de-a 15-a ediţii a Nopţii Muzeelor, care va avea loc la 18 mai. Muzeul de Artă Recentă (MaRe), Muzeul Recordurilor Româneşti, Muzeul Tablourilor în Mişcare, dar şi Cel mai mic muzeu mobil sunt printre noile spaţii intrate în circuit, transmit organizatorii.

Un articol de Petre Ivan|17 mai 2019

Iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, evenimentul este organizat pe plan naţional de Reţeaua Naţională de Muzeelor din România (RNMR), fiind aşteptat cu mare interes în fiecare an.

În circuitul muzeal bucureştean s-au înscris peste 50 de muzee şi spaţii expoziţionale neconvenţionale, alături de alte entităţi culturale, iar activităţile propuse sunt extrem de variate, fiind adaptate tuturor vârstelor şi intereselor culturale.

În aceast an, există spaţii nou intrate în circuitul Nopţii Muzeelor, printre care se numără Muzeul de Artă Recentă (MaRe), Muzeul Recordurilor Româneşti, Muzeul Tablourilor în Mişcare, oferit de Qreator, dar şi Cel mai mic muzeu mobil, organizat de Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Acesta va fi un muzeu itinerant, cu expuneri la Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, trecând pe la Muzeul Naţional “George Enescu” şi Muzeul Colecţiilor de Artă, până la platoul Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” şi Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Şuţu. Tot în cadrul Nopţii Muzeelor, clădirea Muzeului Naţional de Geologie va fi pusă în evidenţă cu ajutorul unui show de iluminat arhitectural.

“Noaptea Muzeelor este un eveniment aşteptat de toată lumea. În Bucureşti, avem un număr de 50 de spaţii înscrise, iar în ţară peste 100 de muzee şi entităţi culturale diverse, cu reprezentare în 32 de judeţe. Suntem cu adevărat încântaţi că există atât de mult interes pentru acest eveniment şi ne dorim ca publicul să perceapă muzeele ca pe nişte spaţii primitoare, pe care să le viziteze frecvent”, a declarat Dragoş Neamu, managerul Nopţii Muzeelor.

Organizatorii evenimentului anunţă că, până în acest moment, în Capitală s-au înscris Muzeul Naţional al Ţăranului, Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa”, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul „George Enescu”, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional al Aviaţiei Române, Muzeul Naţional al Pompierilor, Muzeul de Artă „Vasile Grigore”, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Căilor Ferate Române, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul de Artă Veche Apuseană “Dumitru Furnică Minovici”, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Muzeul Naţional al Literaturii Române, Muzeul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”, Muzeul Universităţii Politehnica.

Foto: Noaptea Muzeelor – facebook

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.