Nocturne de Poezie contemporană, pe terasa blocului Magheru One
https://www.ziarulmetropolis.ro/nocturne-de-poezie-contemporana-pe-terasa-blocului-magheru-one/

ARCEN deschide sezonul lecturilor de poezie contemporană în centrul Bucureştiului, lansând a 5-a ediţie a Nocturnelor de Poezie, în cadrul District 40,  vineri, 12 iulie, de la ora 21.00 la miezul nopţii, pe terasa blocului Magheru One.

Un articol de Petre Ivan|8 iulie 2019

A 5-a ediție a Nocturnelor de Poezie, eveniment organizat de ARCEN în cadrul proiectului său model District 40, cuprinde 8 nocturne, desfășurate în fiecare vineri, de la orele 21.00, între 12 iulie și 13 septembrie, pe terasa blocului Magheru One.

Temele pe care le propune publicului iubitor de poezie ediția 2019 a Nocturnelor sunt: vulnerabilitatea, sinceritatea, iubirea, trei decenii de poezie scrisă fără cenzură, rezistența civică, jocul și moartea.

Pe 12 iulie, începând cu ora 21.00, pe terasa blocului Magheru One – granița de vest a District 40, are loc primul eveniment din cadrul Nocturnelor de Poezie Contemporană 2019, la care este invitat scriitorul și poetul Dan Sociu. Lecturile de poezie și dialogul cu Dan Sociu vor invita publicul la reflecție și discuție despre trăirea autentică, sinceritate, introspecție, transformare, întoarcerea la noi înșine, reveria tinereții, viață și moarte.

Experiența nocturnă marca District 40 va fi întregită de muzica selectată de DJ Iulian Morar, savurată cu un pahar de prosecco sau vin. Accesul se face pe bază de bilet, care poate fi cumpărat aici. Locurile sunt limitate.

Ediția din acest an a Nocturnelor de Poezie Contemporană aduce în fața publicului cea mai consistentă și mai diversă selecție de scriitori, poeți consacrați, poeți nedebutanți și poeți recunoscuți pentru atitudinile civice luate în ultimii în ani în spațiul public, lecturi în premieră din volume nepublicate și dialoguri inedite între poeți.

Șaisprezece scriitori vor citi poezie deasupra orașului: Dan Sociu, Anastasia Gavrilovici și Livia Ștefan, Robert Șerban și Sorin Gherguț, Vasile Leac și Robert Gabriel Elekes, Elena Vlădăreanu și Ioana Vintilă, Mircea Andrei Florea, Luca Ștefan Ouatu, Cosmin Perța și Diana Geacăr, Radu Vancu, Constantin Abăluță și Teona Galgoțiu.

Nocturnele de Poezie 2019 reflectă maturizarea proiectului District 40 și modul în care acesta concretizează starea de spirit pe care o însuflețește ARCEN: „Cultură și trăire cu rezon pentru București”. Desfășurate într-un context unic – lectură sub cerul liber, noaptea, pe un acoperiș la care nu are acces decât publicul iubitor de poezie al ARCEN – Nocturnele răspund nevoii de poezie, autenticitate și reflecție pe care o presupune con|viețuirea într-o stare de spirit propusă de District 40.

Pornite acum 5 ani din dorința de a apropia oamenii de poezia contemporană prin punerea ei într-un context inedit, cald și accesibil, Nocturnele de Poezie se bucură de un public numeros și fidel, animat de starea de spirit însuflețită de ARCEN și oglindită de District 40.

„Am vrut să explicăm oamenilor, și chiar nouă înșine, ce este poezia”, spune Edmond Niculușcă, unul dintre inițiatorii ARCEN, “și am ajuns la o frumoasă definiție, dată de Ioan Es Pop încă de la prima ediție a Nocturnelor: ‘Poezia e drumul cel mai scurt de la cele văzute la cele nevăzute, de la trecut la viitor, de afară înăuntru.’ Ce-ar mai fi de spus? Poate faptul că la Nocturne poezia te învăluie încă din liftul care te urcă pe acoperiș. După ce treci de acces, cele 12 secunde de mers cu liftul până deasupra orașului sunt despre poezie sau cu poezie, de fiecare dată alt poem, spus de altcineva.”

 ARCEN este un ONG care a deschis și întreține zi de zi un dialog istoric pe tema viețuirii urbane de calitate. Direcțiile ARCEN de dialog și acțiune sunt: valorificare, revitalizare și activare prin cultură, memorie și patrimoniu, educație urbană, interconectare comunitară, implicare civică, legislație și intervenție.

Foto: Nocturne de Poezie contemporană – facebook

18
/08
/22

Volumul „Născut în URSS” de Vasile Ernu, publicat la Polirom în cinci ediții, a apărut în limba japoneză, la Gunzosha Publishing Co (traducere de Seiko Takesono). La aceeași editură, se află în pregătire și volumul „Sălbaticii copii dingo” (Polirom, 2021, două ediții).

12
/08
/22

Scriitorul Salman Rushdie, celebru odată cu publicarea romanului „Versetele satanice”, care i-a atras amenințări cu moartea din partea Iranului, a fost înjunghiat la New York, anunță Bloomberg.

10
/08
/22

INTERVIU De la Slătioara Olteniei de sub munte, unde locuiește de câțiva ani și unde organizează vară de vară tabere de creație literară, scriitorul și editorul Marius Chivu a răspuns întrebărilor noastre despre proză scurtă, poezie și jurnale de călătorie. Punctul de pornire îl reprezintă antologia „KIWI, 2022. Granițe”, apărută la Editura Polirom.

07
/08
/22

Fix acum 100 de ani, pe 5 august 1922, se năştea Marin Preda. Pentru a marca acest centenar, vă propunem un text despre cele două filme "Moromeţii", realizate de Stere Gulea la o distanţă de peste 30 de ani.

05
/08
/22

Asistența umanitară are și ea nevoie de suport. De mai bine de 5 luni de la cea mai mare mobilizare a societății civile din România postdecembristă, 29 de organizații non guvernamentale formează nucleul unei intervenții colective ce acordă sprijin integrat celor care fug din calea războiului, majoritatea femei și copii.

03
/08
/22

NOU La Editura Polirom a apărut recent, în colecția de biografii romanțate, o carte având în prim-plan o figură de legendă a teatrului românesc, despre care însă publicul de astăzi știe foarte puțin. „Marioara Voiculescu. Mareșala teatrului românesc” de Alina Nelega o aduce în prim-plan într-un noul mileniu.

02
/08
/22

Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Romfilatelia și revista „Timpul”, organizează, în zilele de 4 și 5 august 2022, la sediul expoziției de bază din Strada Nicolae Crețulescu 8, o serie de evenimente dedicate centenarului Marin Preda.

28
/07
/22

Din Istanbulul marginalilor magistral creionat de Elif Shafak, pe o insulă grecească, unde regizorul Billy Wilder lucrează și își rememorează destinul, și până la malul Adriaticii, unde două surori înfruntă viața cum pot mai bine, vă invităm într-o călătorie livrescă menită să vă inspire în alegerea lecturilor pentru vara aceasta.