Nominalizările la Gala Premiilor Radio România Cultural 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/nominalizarile-la-gala-premiilor-radio-romania-cultural-2020/

Gala Premiilor Radio România Cultural, ajunsă la cea de-a XX-a ediţie, şi-a anunţat nominalizările.

Un articol de Liliana Matei|9 martie 2020

În cadrul ediției aniversare vor fi recompensate cele mai importante reuşite ale culturii româneşti din anul 2019. Spectacolul dedicat celei de-a XX-a ediții a Galei Premiilor Radio România Cultural, care fusese programat să aibă loc pe 30 martie 2020, la Teatrul Odeon din București, a fost anulat. Decizia se subscrie măsurilor anunțate deja de autorități pentru evitarea răspândirii coronavirusului în România.

Premiile Galei Radio România Cultural vor fi acordate în cadrul unor emisiuni speciale care vor fi difuzate la Radio România Cultural.

Nominalizările la categoria PROZĂ sunt: Lavinia Braniște, pentru cartea „Sonia ridică mâna”, editura Polirom; Ioana Nicolaie, pentru „Cartea Reghinei“, editura Humanitas; Diana Bădica, pentru volumul „Părinți’’, apărut la editura Polirom.

La categoria POEZIE: Angela Marcovici, pentru volumul: „Jurnal scris în a treia parte a zilei & Soldat. Umbre ale trecutului pe câmpul de luptă”, editura frACTalia; Dan Sociu, pentru cartea „Uau“, apărută la Editura Polirom; Emilian Galaicu-Păun, pentru volumul „A(II) Rh+eu / Apa.3D”, editura Cartier.

Pentru categoria TEATRU: regizoarea Gianina Cărbunariu – pentru un proiect managerial vizionar și pentru „Frontal”, primul spectacol montat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț; actorul Marius Manole – pentru rolul Richard din spectacolul „Richard al III-lea” de William Shakespeare, în regia lui Andrei Șerban, la Teatrul Bulandra din București și pentru rolul Andrei Prozorov, în spectacolul „Trei surori. Un scenariu (ne)firesc de liber” după Cehov, în regia lui Radu Afrim, la Teatrul Național din București; Eugen Jebeleanu și echipa spectacolului „Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba”, o coproducție ARCUB – Compagnie des Ogres, în cadrul Sezonului România-Franța.

La categoria FILM au fost nominalizațe producțiile: „Timebox” de Nora Agapi; „Touch Me Not” de Adina Pintilie; „Călătoria fantastică” a Maronei de Anca Damian.

Nominalizările categoriei ARTE VIZUALE sunt: artista Marilena Preda Sânc pentru expoziția „Subjective (De)constructions”; sculptorul Cătălin Bădărău pentru expoziția personală „See, I have engraved you on the palms of my hands, your walls are ever before me”; curatoarele Alina Șerban și Ștefania Ferchedău, cercetătoare la Institutul Prezentului, pentru expoziția „24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971”.

La categoria ȘTIINȚĂ nominalizările sunt: Ciprian Ciuclea – artist multimedia, pentru lucrările „Singularitatea aproximativă”, „Remote proximity” și „Focar de incendiu” ca rezultat al cercetării la limita între artă și știință; Dr. Cristian Presură, cercetător la Philips Research în Eindhoven, Olanda, pentru cel mai vizionat canal Youtube dedicat științei; Claudiu Tănăselia –  pentru blogul www.parsec.ro, dedicat informațiilor despre activitatea de explorare a spațiului cosmic.

La categoria MUZICĂ: Elena Mândru, pentru albumul „Folkloric moods”; Robin and The Backstabbers, pentru lansarea albumului alternativ,  „Vladivostock” , a treia parte a trilogiei, „Bucovina overdrive”; Filarmonica de Stat din Sibiu, pentru  activitatea artistică foarte consistentă din 2019.

La categoria EDUCAȚIE  nominalizările sunt:  Asociaţia ROI din județul Prahova pentru lansarea hărții şcolilor care au început transformarea educaţiei în România – scolile Zburd; Proiectul  EDUPOL – O cercetare națională și dezbateri publice  despre utilizarea noilor tehnologii în școli; Asociația Telefonul Copilului – pentru organizarea primului Forum Național Anti-Bullying.

Din juriu au făcut parte: scriitorul, traducătorul și criticul literar Bogdan Ghiu, Radu Croitoru – manager Radio România Cultural, Adina Dragomir- redactor șef Radio România Cultural, Cristian Marica – redactor șef Radio România Cultural, Anamaria Spătaru-realizator Radio România Cultural.

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.

25
/09
/23

Ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent s-a încheiat ieri, 24 septembrie, după 10 zile cu 28 de evenimente indoor și outdoor – spectacole în competiție, spectacole studențești, patru premiere teatrale, film, atelier de teatru, concert – care au ținut în atenția publicului cele mai tinere și fresh creații independente din București și din țară.