Nopți albe și experiențe cinematografice intense la cea de-a 14-a ediție Animest
https://www.ziarulmetropolis.ro/nopti-albe-si-experiente-cinematografice-intense-la-cea-de-a-14-a-editie-animest/

Mai curajos ca niciodată şi mai intens decât până acum, maratonul petrecerilor animate transformă cea de-a 14-a ediţie Animest într-o celebrare a filmelor care depăşesc barierele genului.

Un articol de Petre Ivan|19 septembrie 2019

Între 4 și 13 octombrie, Festivalul Internațional de Film de Animație își surprinde publicul cu un cocktail nonconformist de muzică live și proiecții hipnotizante, dedicat celor care vor să se bucure de experiența de festival zi și noapte.

Biletele vor fi puse în vânzare în curând, dar fanii Animest pot cumpăra deja Gold Card-ul ediției, care asigură accesul la toate proiecțiile din program, incluzând evenimentele speciale: https://eventbook.ro/other/bilete-animest-2019-gold-card-animest

Trippy Animation Night, noaptea filmelor psihedelice și avangardiste, va părăsi în acest an sala de cinema și se va transforma într-o petrecere electrizantă, dedicată spectatorilor care nu se feresc să iasă din zona de confort. Proiecția filmelor din selecția curatoriată și la această ediție de artistul olandez Michael Helmerhorst va fi acompaniată live de universul muzical techno faggothique al celor de la Fluid, invitații speciali ai evenimentului programat sâmbătă, pe 5 octombrie, de la ora 23:00, la Fabrica Gastropub.

Cele mai spectaculoase videoclipuri muzicale animate se vor întrece pentru premiul ediției la Animusic Night, pe 10 octombrie, la Club Control. De la Black Metal la indie alternativ, călătorind prin lumea muzicii electronice și bifând inclusiv două formații autohtone, selecția din acest an va face deliciul tuturor iubitorilor de muzică și animație, dar va îngreuna decizia juriului. Programată la ora 21:00, proiecția va continua cu sound-ul inconfundabil Golan DJ Set, și cu o invitație la petrecerea care se va întinde până târziu în noapte.

Alexandru Burcea (Golan) este invitat anul acesta în juriul secțiunii alături de Gilda Comârzan, realizator și producător Radio Guerrilla, fotograf pasionat de muzică și prietenă Animest dintotdeauna. Ei vor desemna câștigătorul împreună cu artista mexicană Aria Cavamonas, prezentă pentru prima data în România.

Vineri, pe 11 octombrie, de la ora 23:00, Fabrica Gastropub devine locul de întâlnire al celor mai bizare creaturi la Creepy Animation Night. Iubitorii de horror-uri originale sunt invitați să exploreze lumile fantastice imaginate de Aria Cavamonas, artista care conduce cinematografia experimentală de animație la un alt nivel. Filmele ei, în special Carnival of the Animals și Own Flying Circus au fost proiectate și apreciate în cele mai mari festivaluri ale lumii, iar la Animest, seria de scurtmetraje pe care le semnează va fi acompaniată de un super live act Karpov not Kasparov.

Programul complet al ediției cu numărul 14 Animest va fi disponibil în curând pe www.animest.ro.

***

Cea de-a paisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest va avea loc în perioada 4 octombrie – 13 octombrie 2019 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco, Cinema City, Opera Comică pentru Copii, AWE – Adaptive Work Environment, Muzeul de Artă Recentă, Institutul Cervantes, KUBE Musette și Club Control.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Animest este organizat de Asociaţia ANIMEST,

Cofinanțat prin: programul Europa Creativă al Uniunii Europene

Finanțatori: Centrul Naţional al Cinematografiei, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Uniunea Cineaştilor din România și Institutul Cultural Român

Foto : Animest – facebook

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

21
/06
/20

CRONICĂ DE FILM Realizat în Franţa şi cu o distribuţie formată din Catherine Deneuve, Juliete Binoche şi Ethan Hawke, „La vérité”/”The Truth” (2019) nu este printre cele mai reuşite titluri ale regizorului japonez Hirokazu Koreeda. Un film lejer, dar tonic.

19
/06
/20

Până pe 21 iunie, inclusiv, pot fi văzute gratuit scurtmetraje realizate de regizori români în timpul autoizolării impuse de pandemie, alături de o selecție de filme scurte din 21 de țăre europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediţii.

17
/06
/20

Fascinanta Italie, aflată în vizorul lumii, într-un an cu totul neobișnuit, este în centrul atenției și la Festivalul Internațional de Film Transilvania, de data aceasta, pentru cinema-ul ei seducător.

16
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Nu știu să existe vreo carte în limba română despre Alain Delon, nici măcar în traducere. Dar pentru că accesul la volume în limbi străine e mai ușor decât oricând, recomand două splendide albume în franceză – „L'encyclopédie Alain Delon” (2016) și „Alain Delon. Film par film” (2019).

12
/06
/20

CRONICĂ DE CARTE Cea mai nou apariţie în colecţia de cărţi de film a Editurii Noi Media Print, volumul „Noul cinema, două decenii şi ceva”, de Marian Sorin Rădulescu, adună o serie de texte ale criticului timişorean – de la eseuri mai elaborate, la simple note – despre câteva din filmele regizorilor reprezentativi ai cinematografiei române post-2000.

11
/06
/20

Cele mai bune documentare de mediu din ultimul an, alături de producții recente care s-au remarcat prin povești nebănuite, vor putea fi vizionate online, gratuit, în cadrul celei de-a 9-a ediții Pelicam - Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, între 10-19 iulie.