Cele mai noi cărți: „Nu striga niciodată ajutor”, de Mircea Cărtărescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/nu-striga-niciodata-ajutor-de-mircea-cartarescu/

„Nu striga niciodată ajutor” este al optulea volum de versuri al lui Mircea Cărtărescu şi se poate spune că e diferit de toată poezia sa precedentă.

Un articol de Liliana Matei|22 septembrie 2020

Mircea Cărtărescu se întoarce pe tărâmul poeziei cu un volum de versuri cu totul aparte față de volumele sale anterioare. Marea temă a cărții este singurătatea esențială, ireductibilă a oricărui om, indiferent de timp, spațiu sau diferențe culturale.

Parcurgând cele o sută de poeme scurte, uneori de doar câteva rânduri, cititorul va recunoaște în ele trăiri proprii, răul și durerea, depresia și melancolia, sâmburele amar al condiției omenești.

Scrisă după o îndelungată perioadă în care autorul părea că a părăsit pentru totdeauna poezia, această carte auster-delicată reprezintă o revenire la simplitatea nealterată și la emoția sinceră în fața lumii și a vieții, în versuri dezbrăcate de sofisticarea intelectuală și culturală din volumele anterioare.

Volumul Nu striga niciodată ajutor, apărut  în această toamnă la Editura Humanitas, se adresează deopotrivă iubitorilor de poezie și celor mai puțin inițiați în universul ei.

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.