Nunta, de A. P. Cehov, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/nunta-de-a-p-cehov-la-tvr-2/

Luni, 9 februarie, de la ora 20.10, TVR 2 prezintă spectacolul „Nunta” de A. P. Cehov, în regia lui Beatrice (Bleonţ) Rancea, un spectacol din Arhiva de Aur TVR.

Un articol de Petre Ivan|8 februarie 2015

Nunta, de A. P. Cehov, la TVR 2 / La împlinirea a 155 de ani de la naşterea lui A. P. Cehov, Casa de Producţie TVR a programat spre difuzare, pe tot parcursul anului 2015, piese ale cunoscutului dramaturg rus.

Alături de spectacole valoroase din Arhiva de Aur TVR, telespectatorii vor putea urmări și ecranizările altor capodopere cehoviene, printre care „Salonul 6” (regia: Vitalie Lupașcu) și „Trei surori” (regia: Dominic Dembinski, preluare de la Teatrul de Stat din Constanța).

Teatrul Naţional de Televiziune a programat luni, 9 februarie, de la ora 20.10, la TVR 2, una dintre creațiile lui A.P. Cehov – „Nunta”. Regia artistică este semnată de Beatrice (Bleonț) Rancea, care, la momentul montării spectacolului (premiera tv: 1994), era studentă a Academiei de Teatru și Film (în prezent, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”), la clasa profesorilor Tudor Mărăscu și Mihai Manolescu.

Anul acesta U.N.A.T.C. împlinește 65 de existență, fiind înființat în 1950 sub numele de Institutul de Artă Cinematografică și Institutul de Teatru „I.L. Caragiale” (I.A.T.C.).

Spectacolul cu piesa „Nunta”, pe care iubitorii de teatru o vor putea urmări luni la TVR 2 este o producție A.T.F. și reprezintă una dintre mărturiile celor care au absolvit studiile prestigioasei instituții de învățământ superior dedicate teatrului și filmului.

Drama îi are în centru pe Dașenka și pe Epaminond Maximovici Aplombov, mirii unei nunți care se transformă treptat într-un spațiu de conflicte, mai mult sau mai puțin declarate, între ceilalți participanți la „fericitul” eveniment.

Părinții miresei, Nastasia Timofeevna și Evdokim Zaharovici Jigalov, se pârăsc reciproc în fața propriei fiice, iar mirele devine furios atunci când pretențiile lui și promisiunile socrilor rămân neonorate. Totul însă pare să fie uitat atunci când la nuntă își face apariția un mult-așteptat dar fals Nuntageneral…

În distribuție: Marilena Chelaru, Luminița Militaru, Carmen Stanciu, Mădălina Tulinescu, Cezar Boghină, Ionuț Brancu, Marius Capotă, Zoltan Lovaș, Cristian Nicolae, Alexandru Pop, Robert Radoveneanu, Dorin Rîmbu, Vasile Toma și instrumentiștii: Mihai Turcitu, Săndel Fircă și Mihai Ion.

Spectacolul „Nunta” de A. P. Cehov face parte din seria capodoperelor pe care Casa de Producție TVR le-a programat în acest an pentru a marca 155 de la nașterea lui A. P. Cehov (n. 29 ianuarie 1860 – d. 15 iulie 1904).

Tot în memoria cunoscutului dramaturg rus, TVR 2 a difuzat la sfârșitul lunii ianuarie spectacolul „Trei surori”, în regia maestrului Cornel Todea (traducere: Moni Ghelerter și V. Jianu).

„Nunta” de A. P. Cehov (premiera tv: 1994)
Decor: arh. Theodora Dinulescu.
Director de imagine: Beatrice Drugă. Regia artistică tv: Domnița Munteanu
Asistenți regie: Corina Constantinescu, Mihnea Danet
Regia artistică: Beatrice (Bleonţ) Rancea
Producție A.T.F. distinsă cu premiul „Alexandru Giugaru” la Festivalul Veseliei (1993).

Foto: Nunta – TVR

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.