Nunta lui Figaro in spectacol
https://www.ziarulmetropolis.ro/nunta-lui-figaro-in-spectacol/

Opera Naţională Română Iaşi vă invită la Nunta lui Figaro, opera în patru acte de Wolfgang Amadeus Mozart, duminică, 3 februarie 2013, începând cu ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Naţional Iaşi. Dirijor DAVID CRESCENZI. Din distribuţie fac parte: Figaro – OCTAVIAN DUMITRU Contesa – ANA MARIA DONOSE (debut) Contele – CIPRIAN MARELE Susanna – CRISTINA GRIGORAȘ (debut) Cherubino – FLORENTINA […]

Un articol de Andrada Văsii|23 ianuarie 2013

Opera Națională Română Iași vă invită la Nunta lui Figaro, opera în patru acte de Wolfgang Amadeus Mozart, duminică, 3 februarie 2013, începând cu ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Național Iași.

Dirijor DAVID CRESCENZI.

Din distribuție fac parte:

Figaro – OCTAVIAN DUMITRU
Contesa – ANA MARIA DONOSE (debut)
Contele – CIPRIAN MARELE
Susanna – CRISTINA GRIGORAȘ (debut)
Cherubino – FLORENTINA ONICĂ
Basilio – ANDREI FERMEȘANU
Bartolo – DANIEL MATEIANU
Marcellina – LAURA SCRIPCARU
Antonio – EDUARD SVEATCHEVICI
Don Curzio – ALEXANDRU SAVIN
Barbarina – ANDREEA CHINEZ (debut)
Două fete – ALICE TODICĂ, DANIELA BURLACU

Trei artiști ai Operei ieșene vor debuta duminică seara în rolurile Contesa – Ana Maria Donose, Susanna – Cristina Grigoraș, ambele soliste ONRI, iar rolul Barbarinei va fi interpretat de soprana Andreea Chinez, artist liric în corul Operei.

Mozart era un mare admirator al teatrului francez. Piesa lui Beaumarchais, reprezentată la Paris la 27 aprilie 1784, suscitînd acolo entuziasmul popular, ostilitatea Curţii şi a unei părţi din nobilime, răspundea prin elementele ei comice, dramatice şi satirice, temperamentului mozartian. Conţinutul ei ideologic nou şi poziţia pe care se situează autorul francez trezesc rezonanţe adînci în sufletul marelui compozitor. La distanţă de cîţiva ani, Mozart răspunde prin opera Nunta lui Figaro jignirilor brutale ale prinţului de Colloredo. Să ne amintim de scrisoarea trimisă tatălui său în toiul conflictului: „…cînd cineva mă ofensează, trebuie să mă răzbun”. Alegîndu-şi pe Figaro ca erou principal al noii sale opere, Mozart îşi îndeplineşte răzbunarea. (Constantinescu, G., Caraman-Fotea, D. Ghid de operă. – Bucureşti, 1971)

 


                
                
19
/10
/17

Liminal, primul festival de artă, știință și tehnologie din București, va avea loc în perioada 31 octombrie - 5 noiembrie. Festivalul propune publicului o expoziție de artă trans-media, o serie de discuții teoretice și un hackathon în cadrul căruia participanții vor dezvolta sisteme și dispozitive de teraformare pentru a coloniza alte planete.

19
/10
/17

Actrița Olga Tudorache, angajată a Teatrului Mic până în anul 1978, a plecat dintre noi în în cursul nopții de marți spre miercuri (17 spre 18 octombrie), în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Elias din București - anunță un comunicat al Teatrului Mic din București, care oferă și detaliile funeraliilor actriței Olga Tudorache:

18
/10
/17

Personalități din lumea culturală românească au transmis mesaje emoționante la moartea actriței Olga Tudorache,. "Doamna Olga, ... Vă iubesc. Mulțumesc. Dumnezeu să vă țină sufletul în palma Lui!", a scris Oana Pellea pe pagina sa de facebook. "În semn de omagiu, Sala Mare a Teatrului Metropolis se va numi Sala Olga Tudorache”, a anunțat, la rândul său, directorul acestei instituții, George Ivașcu.

18
/10
/17

Doamna teatrului românesc, Olga Tudorache, s-a stins din viață, noaptea trecută, la vârsta de 88 de ani. Marea actriţă fusese internată în spital în ultimele zile, iar starea sănătăţii sale s-a înrăutăţit considerabil săptămâna trecută.

17
/10
/17

Marele câștigător al Trofeului Transilvania cu „Stockholm”, Rodrigo Sorogoyen, revine cu un thriller pe muchie de cuțit despre doi polițiști ale căror acțiuni devin la fel de suspecte precum cele ale criminalului în serie pe care îl urmăresc. „Dumnezeu să ne ierte”, filmul care a închis ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film Transilvania, va ajunge în cinematografele din România din 27 octombrie.

16
/10
/17

M-am întors de la Iași, de la cel mai mare festival de literatură și traducere din partea noastră de Europă, cu un voluminos bagaj de amintiri și cu un la fel de voluminos bagaj de cărți. O săptămână mai târziu, amintirile se împletesc în mintea mea cu fragmentele literare. Las aici un scurt colaj.

16
/10
/17

Un studiu realizat în Marea Britanie, cu ajutorul a 3 milioane de participanți, a relevat faptul că oamenii care aveau tendințe de a fi psihopați preferă muzica rap sau heavy metal. Potrivit studiului, melodiile cel mai puțin psihopatice aparțin genului clasic și jazz-ului...

16
/10
/17

Primul nou spectacol al stagiunii de toamnă la Teatrul LUNI: ”Scara Pisicii”, de Thuróczy Katalin, pe 17 & 18 octombrie, în prezența autoarei. Totul începe într-un bar, unde se și termină, pentru că cineva moare și acesta e în general semn clar de final.

16
/10
/17

Un moment special al programului de manifestări culturale oferite publicului în cadrul Festivalului Naţional de Teatru îl va reprezenta dialogul public organizat pe scena Ateneului Român, ce va reuni două personalităţi de prima mărime ale lumii artistice contemporane, doi oameni care trăiesc de mai bine de 50 de ani cu, din şi prin teatru, aducându-şi – fiecare în felul său – contribuţii esenţiale la dezvoltarea artei scenice.