O expoziție ieșită din tipare, semnată de designerul Diana Nicolaie și curatoriată de Ioana Ciocan
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-expozitie-iesita-din-tipare-semnata-de-designerul-diana-nicolaie-si-curatoriata-de-ioana-ciocan/

Diana Nicolaie, designer de produs cu numeroase proiecte în portofoliu, debutează pe scena artistică din România cu o expoziţie care are loc între 5 şi 12 mai 2023, la ARCUB (Bucureşti), curatoriată de Ioana Ciocan.

Un articol de Ziarul Metropolis|2 mai 2023

Evenimentul prezintă o selecție de lucrări monumentale inspirate de lumea designului, exclusiv în tonuri de alb, care vor fi evidențiate printr-o scenografie cu lumini și umbre.

Diana Nicolaie este absolventă de Design de produs – Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Artist al obiectelor, s-a dedicat profesiei de designer de interior & produs încă de la absolvire, întrupând emoția în forme și culori cu fiecare produs unic creat. Acum, decide să exploreze și să reveleze latura artistică de care se simte atrasă încă din copilărie, transformându-se în designerul propriei imaginații. Diana Nicolae este inspirată de natura sculpturală și arhitecturală a obiectelor de design cu care intră în dialog, de materiale naturale raw și de compoziții desprinse din contemporan.

Creează piese distinctive, monumentale, adeseori adevărate instalații pe pânză, ce provoacă o reacție imediată din partea privitorului care interacționează cu lucrările. Arta creată de Diana Nicolaie are la bază jocul cu forme și texturi variate, volumetrii puternice și tehnică mixtă. Aflată într-o explorare continuă a materialelor neconvenționale, artista folosește jocul de lumini și umbre ca pe o invitație deschisă către privitor spre universul ei artistic. Câteodată, alege să introducă direct sau sugerat prezența umană în lucrările sale.

Prima expoziție personală a Dianei Nicolaie, „Light. An airy view point of density”, va prezenta o serie de lucrări inspirate de background-ul în design al artistei, cu o scenografie specială. Lumina va fi folosită într-un mod unic pentru evidenția subiectul operelor și pentru a anima simțurile vizitatorilor, o invitație a artistului spre esența fiecare piese. Diana Nicolaie folosește adeseori în practica sa ton pe ton, fie alb/ alb, fie negru/ negru, pentru a pune reflectoarele pe texturi. În cadrul primei sale expoziții, lucrările selectate de curatoare vor fi exclusiv în tonuri de alb.

„Îmi place să deschid un dialog cu publicul și să îl port într-o poveste conturată de estetica surprinzătoare a jocului de lumină pe diferite texturi și culori, dar și de simbolistica puternică a prezenței umane. Mă fascinează jocul cu forme și texturi variate, volumetriile. Iar materialele neconvenționale pe care continui să le descopăr mă îndeamnă mereu să experimentez. Vizitatorii care vor trece pragul primei mele expoziții vor descoperi o serie de lucrări ce folosesc lumina într-un mod aparte. Sunt extrem de curioasă ce reacții vor anima simțurile vizitatorilor”, declară artista Diana Nicolaie.

Lucrările Dianei îmbină designul cu arta, îmblânzesc materiale și texturi, scot în evidență legături între formă și emoție, și, mai ales, au o capacitate interesantă de a declanșa emoții privitorilor. Lumina este factorul coagulant din arta, dar și din personalitatea sa.

Ioana Ciocan, curatoarea expoziției. Fotografie de Adi Bulboacă

Ioana Ciocan este curator independent, vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România (2016-2022), membru al consiliului științific al Muzeului Național Cotroceni. În 2021, Președintele României Klaus Iohannis i-a conferit Medalia „Meritul Cultural”, Clasa a III-a, Categoria C – „Artele plastice”.

Ioana este autoarea volumelor „Sculpturi din întâmplare” (2022), „Young Blood. Arta timpului tău” (2019), „a+b” (2016), „Transformation. Romanian Sculpture 25 Years After the Revolution” (2015), „Proiect 1990-program de artă în spațiul public, București 2010-2014” (2014).

Expoziția „Light. An airy view point of density” se desfășoară în perioada 5-12 mai 2023, la ARCUB, strada Lipscani 84-90 și va fi deschisă publicului zilnic, între 10:00 și 22:00. Accesul în expoziție va fi gratuit pentru vizitatori. Mai multe informații despre artist puteți citi pe pagina diananicolaie.ro.

Light. An airy view point of density

Curator: Ioana Ciocan

Program de vizitare: L-D, 10:00-22:00

Adresă: ARCUB, Strada Lipscani, nr. 84-90

 

 

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.