O incursiune în Banatul istoric: Cămine în Mișcare
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-incursiune-in-banatul-istoric-camine-in-miscare/

Cămine în Mişcare / Moving Fireplaces, proiect cultural de amploare Timişoara 2021, se pregăteşte de lansare.

Un articol de Liliana Matei|15 august 2018

Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces este un proiect al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, produs de Asociația Prin Banat, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, și se desfășoară sub umbrela Anului European al Patrimoniului 2018. Este singurul proiect din programul cultural Timișoara 2021 care se desfășoară în jurul Timișoarei, în regiunea Banatului istoric, gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur.

Abordând teme precum migraţia, mobilitatea şi dislocările de populaţie, programul îşi propune să pună oamenii aflaţi în mişcare în contact cu comunităţile locale pe care le întâlnesc în drumul lor, promovând arta povestirii (stroytelling) ca o metodă de a aduce oamenii laolaltă şi de a le reda sentimentul de apartenenţă la un spaţiu. Proiectul Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces este unul dintre cei mai importanți promotori al Banatului către turiștii internaționali, naționali și către localnici, care își propune promovarea zonei ca întreg în sfera internațională, în scopul creșterii vizibilității diversității formelor de turism care se pot practica aici, prin crearea unor evenimente care să pună în valoare potențialul uman și natural al ruralului bănățean, și să ofere satelor un punct de dezvoltare prin cultură.

Prima manifestare artistică din cadrul Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces va avea loc la Făget, jud. Timiș, în data de 18 august, evenimentul făcând parte dintr-o suită de astfel de activități pregătite de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația Prin Banat. „Oamenii din zona Banatului sunt beneficiarii muncii noastre, deci tot ei sunt cei care se vor bucura primii de rezultatele preliminare ale muncii noastre. Făgetul e un pol cultural pentru toate localitățile din zonă, acesta fiind motivul pentru care l-am ales ca prim loc de desfășurare pentru seria noastră de evenimente culturale. Urmează și alte evenimente pe care le-am gândit special pentru locuitorii acestor zone aflate mai puțin în atenția operatorilor culturali.”, spune Alexandra Palconi, președinte Asociația Prin Banat.

Pre-evenimentul din 18 august va propune participanților spectacolul de teatru HUOOOOO! – produs de Auăleu Teatru, și un concert de muzică clasică susținut de Petrila Quartet, în Parcul Regele Mihai I (parcul central al Făgetului). Echipa proiectului se va afla la fața locului și va continua să culeagă poveștile oamenilor care se vor alătura manifestărilor culturale. Participarea este gratuită.

Seria de pre-evenimente continuă, în data de 8 septembrie, la Margina, cu un alt spectacol de teatru al celor de la Auăleu, Ferma, prezentat în premieră în această zonă a Banatului, precum și cu ateliere creative și instalații de artă comunitară. Evenimentul principal pe anul 2018 al proiectului Cămine în Mișcare va avea loc între 28 și 30 septembrie în satele Margina și Zorani, jud. Timiș, iar programul complet al acestuia va fi disponibil foarte curând pe site (www.camineinmiscare.ro) și pe pagina de Facebook (www.facebook.com/movingfireplaces).

Foto: Flavius Neamciuc

25
/06
/15

Teatrul Ion Creangă readuce în actualitate „Cartierul poveștilor”, un spectacol interactiv plin de culoare, dedicat tinerilor spectatori cu vârsta peste 4 ani. Concept inedit „Cartierul poveștilor” a călătorit cu succes la festivaluri din Israel, Franța, Singapore și România, iar acum revine în programul Teatrului Ion Creangă în stagiunea estivală 2015 într-o variantă adaptată, realizată cu sprijinul Ambasadei Statului Israel la București.

25
/06
/15

Angela Gheorghiu a deschis marţi seara seria spectacolelor cu “Adriana Lecouvreur” la Opera National de Paris cu un succes de public strălucit. Celebra soprană, în jurul căreia s-a construit, de altfel, întreaga producţie a regizorului David McVicar, a readus în Franţa partitura lui Francesco Cilea, prezentată mai rar pe scenele pariziene, cu toate că are la bază povestea pasionantă a unei eroine franceze.

25
/06
/15

Eseistul George Banu, profesor onorific al Departamentului de Studii Teatrale din cadrul Universităţii Sorbonne Nouvelle – Paris 3, a participat şi anul acesta la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, recent încheiat: a coordonat întâlniri, a moderat conferinţe, a dialogat cu personalităţi ale teatrului mondial, a văzut spectacole.

25
/06
/15

În mai puțin de zece zile începe a treia ediție a festivalului Jazz TM, care aduce în piața Victoriei din Timișoara nume importante din jazzul mondial și artiști români de referință. Diversitatea, multiculturalitatea și jazzul se pregătesc să încânte mii de oameni în perioada 3-5 iulie.

25
/06
/15

"Nu sunt niciodată mulţumit de ceva. Sunt un perfecţionist; este o parte din mine." - Michael Jackson. În urmă cu 6 ani, pe 25 iunie 2009, cu mai puţin de o lună înaintea mult-aşteptatului turneu de revenire, se stingea din viaţă "Regele muzicii pop", considerat cel mai de succes artist din toate timpurile.

24
/06
/15

Scrisă de un muntenegrean - Liubomir Giurkovici, adusă în scenă de un sloven - Nick Upper şi desemnată cel mai bun spectacol, în Macedonia, Tobelia va avea o singură reprezentaţie la Bucureşti, în 31 august, ora 18.00, la TNB, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru NETA 2015!

24
/06
/15

Actori nominalizați sau premiați la Oscar, precum Al Pacino, Ewan McGregor, Brad Pitt, Cate Blanchett, Rachel Weisz, Audrey Tautou, , Richard Gere, Julianne Moore, Christina Hendricks și Julie Delpy îțipot fi văzuţi începând din iunie, pe FilmBox Live, pentru o experiență de vizionare Ultra HD, disponibilă acum doar printr-o conexiune de internet obișnuită.

24
/06
/15

Filarmonica « George Enescu » anunţă un nou concert al trio-ului PRO ARTE alcătuit din Anda Petrovici – vioară, Marin Cazacu – violoncel şi Nicolae Licareţ- pian. Ca de fiecare dată, muzicienii alătură în programele lor lucrări de referinţă din istoria genului semnate Haydn, Beethoven şi Schubert la care adaugă acum şi o partitură enesciană mai puţin cunoscută.

24
/06
/15

Sâmbătă, 20 iunie, la Leicester Square Theatre, în inima Londrei, programul „Moromeții 60: Jubileul unei capodopere”, organizat de ICR Londra în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei, Muzeul Literaturii Române din Bucureşti şi Teatru ACT, a continuat cu o reprezentaţie unică a spectacolului „Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?”, o aducere la viaţă a personajelor lui Marin Preda prin teatru, realizată de Cătălin Ştefănescu, în regia cunoscutului Alexandru Dabija, prin intermediul a doi îndrăgiţi actori români: Marcel Iureş şi George Mihăiţă.