O nouă expoziție temporară la MNAR: „Laborator II. 1989 – Restaurarea picturilor împușcate”
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-noua-expozitie-temporara-la-mnar-laborator-ii-1989-restaurarea-picturilor-impuscate/

Muzeul Naţional de Artă al României a deschis în această lună expoziţia „Laborator II. 1989 – Restaurarea picturilor împuşcate”, care prezintă publicului două destine: cel al unor lucrări restaurate, puternic avariate în timpul evenimentelor din 1989, şi cel al Laboratorului de restaurare pictură de şevalet, complet distrus tot atunci.

Un articol de Liliana Matei|26 octombrie 2020

Expoziția pune accentul pe procesul laborios de restaurare a unui număr important de picturi din patrimoniul MNAR ce au avut degradări rar întâlnite în colecțiile muzeale. Din totalul de 47 de lucrări restaurate, publicul va putea vedea cu această ocazie 20 de picturi, trei dintre acestea fiind expuse pentru prima dată în ultimii 30 de ani: Plopi la marginea satului de Ioan Andreescu (1851 – 1882), Vânat şi Natură moartă de Sava Henţia (1848 – 1904).

După trei decenii, expoziția vorbește despre o istorie a refacerii Laboratorului în decursul anilor, detalii evocate prin imagini și fotografii de tipul înainte și după, curatorii mizând pe memoria vizuală și impactul imaginilor sfâșietoare. Expoziția este însoțită de un catalog, în care sunt prezentate în detaliu etapele restaurării lucrărilor împușcate și povestea distrugerii și refacerii Laboratorului de restaurare pictură de șevalet al MNAR, în întregime distrus, împreună cu o parte din patrimoniul aflat în curs de restaurare. Treizeci de picturi au fost pierdute atunci, dintre care 17 lucrări din cadrul Galeriei de Artă Europeană și 13 lucrări din Galeria de Artă Românească.

Munca de restaurare a celor 47 de lucrări puternic avariate a fost susținută, de-a lungul anilor, de un colectiv de doar 16 specialiști ai MNAR. Prin acest demers, Muzeul Național de Artă al României continuă seria expozițiilor dedicate operelor de artă restaurate – Anatomia restaurării – opere de artă din patrimoniul MNAR (decembrie 2016 – aprilie 2017) și Laborator – restaurarea picturilor vechilor maeștri (iulie – septembrie 2018) primele proiecte de succes.

Avem o datorie morală pentru salvarea și îngrijirea patrimoniului cultural național. Suntem datori față de generațiile trecute să facem dreptate prin restaurarea lucrărilor, să redăm adevărata față a operelor de artă ce formează identitatea noastră ca națiune. Prin demersurile Laboratorului de restaurare pictură de șevalet, muzeul reușeste să informeze, să dialogheze deschis cu publicul și să poziționeze în istoria recentă episoade culturale ce vor deveni reper pentru generațiile următoare. Totodată, prin expoziția aceasta dezvăluim publicului etapele și munca dificilă pe care restauratorii o parcurg, mii de ore petrecute în fața unei lucrări și dedicate înțelegerii și restaurării acesteia. Restaurarea este o profesie insuficient cunoscută și înțeleasă, dar deosebit de importantă pentru rolul său de a readuce la lumină un patrimoniu moştenit şi de a-l încredinţa pentru sute de ani viitoarelor generaţii. Din recunoștință pentru munca depusă de specialiști, dar și pentru a le deschide noi perspective adolescenților care trebuie să își aleagă viitorul profesional, MNAR va lansa în perioada următoare o campanie de popularizare a profesiilor din lumea artistică”, afirmă Cristina Verona Tobi, manager interimar al MNAR.

Expoziția poate fi vizitată până în martie 2021, de miercuri până duminică, în intervalul orar 11.00 – 17.00, la Galeria de Artă Românească Modernă, de la sediul central, cu respectarea măsurilor muzeului pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus SARS COV-2. Detalii despre expoziție și catalog pe www.mnar.arts.ro.

Curatori: Sorina Gheorghiță și Ioan Sfrijan

octombrie 2020 – martie 2021

Galeria de Artă Românească Modernă,

Muzeul Național de Artă al României

Program: miercuri-duminică, 11.00 – 17.00.

Acces gratuit în baza biletului achiziţionat pentru Galeria de Artă Românească Modernă

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.