O nouă intâlnire cu muzica lui Giuseppe Verdi: Rigoletto, pe scena Operei Naţionale Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-noua-intalnire-cu-muzica-lui-giuseppe-verdi-rigoletto-pe-scena-operei-nationale-bucuresti/

Opera Naţională Bucureşti (ONB) invită publicul vineri, 19 aprilie, ora 19.00, la o nouă reprezentaţie a spectacolului Rigoletto de Giuseppe Verdi.

Un articol de Andrada Văsii|15 aprilie 2013

Opera Naţională Bucureşti (ONB) invită publicul vineri, 19 aprilie, ora 19.00, la o nouă reprezentaţie a spectacolului Rigoletto de Giuseppe Verdi.

Rolul titular va fi interpretat de baritonul Vasile Chişiu, în vreme ce rolul Gilda va prinde viaţă graţie tinerei soprane Veronica Anuşca, câştigătoare a Premiului I la Concursul Internaţional de Canto „Maeştrii Artei Lirice – Petre Ştefănescu-Goangă” (2011), organizat de ONB.

De asemenea, reprezentaţia va prilejui debuturile soliştilor Andreea Iftimescu, Marius Boloş şi Radu Ion.

Bursier al Studioului de Operă al Operei din Budapesta, basul Marius Boloş va debuta în rolul Sparafucile, despre care artistul a declarat:

Aştept cu nerăbdare să interpretez acest rol, care din punct de vedere vocal este destul de ofertant. Opera Rigoletto îmi este foarte dragă; cu rolul Monterone am debutat în urmă cu şase ani pe scena Operei Naţionale Bucureşti.

Marius Boloș,

bas

Marius Boloş este colaborator  permanent al Operei Naţionale Bucureşti din 2006. Din repertoriul artistului fac parte rolurile: Comandorul din Don Giovanni de Wolfgang Amadeus Mozart; Sparafucile din opera Rigoletto de Giuseppe Verdi, Gremin din opera Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski; Don Basilio din Il Barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) de Gioachino Rossini etc.

Cu acelaşi prilej, mezzosoprana Andreea Iftimescu va interpreta pentru prima oară în cariera sa rolul Giovanna:

Orice rol reprezintă o provocare şi o experienţă unică. Giovanna, deşi este un rol mic, mă pune în altă postură în opera Rigoletto. Până acum am cântat rolul Maddalenei, femeia senzuală, care îşi ajută fratele să atragă clienţi pentru a-i ucide. Giovanna este guvernanta Gildei, aşadar o femeie care ia parte la toate bucuriile şi tristeţile familiei lui Rigoletto.

Andreea Iftimescu,

mezzosporană

În anul 2009, Andreea Iftimescu a obţinut Marele Premiu la Concursul de Canto Paul Constantinescu de la Ploieşti, iar în 2010 a primit Premiul special la Concursul Salice d’oro, Italia. Repertoriul său cuprinde roluri precum Olga din Evgheni Oneghin de Piotr Ilici Ceaikovski, Charlotte din Werther de Jules Massenet, Dalila din Samson et Dalila de Camille Saint-Säens, Ulrica din Un ballo in maschera de Giuseppe Verdi, Azucena din Il Trovatore de Giuseppe Verdi şi Bradamante din Alcina de Georg Friedrich Händel.

 Info:

Rigoletto de Giuseppe Verdi

Vineri, 19 aprilie, ora 19.00, Opera Naţională Bucureşti
Libretul: Francesco Maria Piave
după drama Regele se amuză de Victor Hugo

Dirijor: Adrian Morar
Regia: Jean Rânzescu

Distribuţia:

Ducele – Robert Nagy
Rigoletto – Vasile Chişiu
Gilda – Veronica Anuşca
Sparafucile – Marius Boloş (debut)
Maddalena – Sorana Negrea
Giovanna – Andreea Iftimescu (debut)
Monterone – Iustinian Zetea

Foto credit: ONB

31
/07
/22

„Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat sau de instituțiile lui niciodată în cariera mea, dimpotrivă eu am susținut muzicieni și colegi români, invitându-i în concertele și spectacolele mele, pe onorarii importante, în toată cariera mea“, scrie soprana Angela Gheorghiu într-o postare pe contul ei de Facebook.

21
/07
/22

Cea de-a IV-a ediție a Festivalului SoNoRo Musikland va avea loc în perioada 22-31 iulie 2022 și continuă să aducă în atenția publicului, ca destinații culturale, orașele Brașov și Sighișoara, dar și câteva sate pitorești din Transilvania, unele dintre ele aparținând patrimoniului universal celebrat la nivel internațional: Prejmer, Hălchiu, Criț, Meșendorf, Viscri și Prod.

20
/07
/22

În perioada 20-22 iulie, se va desfășura pe coasta dalmată un festival original organizat și girat artistic de celebrul tenor, dirijor și compozitor de origine argentiniană José Cura, cu aportul a numeroși muzicieni români, mai precis Orchestra Metropolitană București și Corul artiștilor Operei Naționale București.

18
/07
/22

Peste 272.000 de participanți au celebrat muzica pe domeniul Castelului Banffy, la cea mai mare ediție din istoria festivalului