O nouă piesă românească, în premieră la TNB: „Matilda şi groparii”
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-noua-piesa-romaneasca-in-premiera-la-tnb-matilda-si-groparii/

„Matilda şi groparii” de Stela Giurgeanu, declarată „Piesa anului 2018” la Gala Premiilor UNITER, va avea premiera oficială sâmbătă, 15 februarie 2020, la Sala Atelier, de la ora 20.00.

Un articol de Liliana Matei|8 februarie 2020

Publicul Teatrului Naţional din Bucureşti are ocazia de a se întâlni cu o nouă piesă românească, desprinsă din realitatea zilelor noastre, în care violenţa domestică planează, apăsătoare, când tăcută, dar cel mai adesea violent de zgomotoasă, asemenea păsărilor întunecate, deasupra căminului ce adăposteşte trei cumnate şi un destin tras parcă la indigo. O comedie neagră despre eterna dispută dintre femei şi bărbaţi, plină de suspans ca un policier, din care nu se ştie niciodată cine iese învingător, sau măcar…la suprafaţă. Un text despre o generație care și-a îngropat demonii spre a-i lăsa generației următoare dreptul la fericire.

În regia lui Mircea Rusu, cu o distribuție aleasă şi dirijată cu fineţe psihologică, Matilda şi groparii este un spectacol‒pledoarie pentru libertatea femeilor atât de puternice în toată fragilitatea lor, un joc al aparenţelor, camuflând dureri teribile şi răni cicatrizate.

„Această împletire de spaimă și umor, „umorul negru”, mă fascinează. Este un microunivers care respinge și atrage în același timp”, apreciază Mircea Rusu.

„Dacă lucrurile nu sunt totuși ceea ce par a fi? – s-a întrebat autoarea, jurnalistă pasionată de investigaţia socială. Dacă cineva, care spune într-una glume, ascunde o traumă? Dacă cineva care pare angelic, este, în fapt, un diabolic? Poate fi un om puternic, un om extrem de fragil? Un om rece și detașat, care râde de ideea de iubire, nu cumva tânjește disperat după iubire? Prinși în ritmul unei vieți trepidante, ignorăm de multe ori suferințele celor din jur – riscând astfel să construim acel cerc vicios în care și cei din jur vor fi surzi la suferințele noastre.

Pentru că Matilda și groparii este, în primul rând o piesă despre aparențe, pare o comedie. Însă, după cum mi-a spus un spectator: „nu prea știi dacă să râzi, sau să plângi”. Și cred că prin asta, mi-am atins scopul: să dau oamenilor răgazul să se gândească de două ori înainte să pună o etichetă și să ofer o călătorie pe axa dintre bine și rău, o călătorie plină de nuanțe – la finele căreia să zgândăresc, fie și pentru puțin, blazarea cotidianului”, spune Stela Giurgeanu.

Redactor al revistei Dilema veche, Stela Giurgeanu este un jurnalist remarcabil axat cu consecvenţă pe teme sociale. În 2003, a primit o menţiune la secţiunea „reportaj” a concursului „Tânărul jurnalist al anului”, organizat de Fundaţia Freedom House, iar în 2008 a fost desemnată „Reporterul european al anului”, premiu acordat de către Reprezentanţa Comisiei Europene în România, pentru reportajul Europa moţilor din Gârda. A debutat literar în 2007 cu povestirea Doi oameni, publicată în volumul Cartea cu bunici (ed. Humanitas). Ca dramaturg, a participat de mai multe ori la Concursul anual organizat de UNITER sub egida şi cu sprijinul Casei Regale a României. În 2015, piesa Timpul nebunilor a fost desemnată Cea mai bună piesă românească a anului” şi a fost prezentată, într-un spectacol-lectură, la TNB. În 2016, piesa Colecţionarul de timp a fost nominalizată în Selecţia finală a Concursului UNITER de dramaturgie. În 2019, Matilda şi groparii a fost desemnată „Cea mai bună piesă românească a anului” şi a fost publicată la Editura Unitext.

Vă invităm să descoperiţi de ce se refugiază, aparent intempestiv, trei femei pe terasa casei, într-un trai hilar şi improvizat. De cine fug, ce taine ascund?

În distribuţie: Amalia Ciolan, Cesonia Postelnicu, Erika Băieşu, Fulvia Folosea, Lari Giorgescu.

Trebuie să vă mai spunem că, pentru perioada următoare se află în repetiţii încă o variantă de distribuţie. Trioul cumnatelor va fi format din Liliana Hodorogea, Tania Popa şi Oana Constantinescu, iar logodnicii vor fi Cristina Constantinescu şi Dragoş Ionescu.

Scenografia spectacolului este semnată de Gabi Albu, ale cărei creaţii le-aţi putut admira recent, cu ocazia premierelor Neguţătorul din Veneţia şi Livada de vişini.

Următoarele reprezentaţii cu Matilda şi groparii vor avea loc în zilele de 18 şi 28 martie, la Sala Atelier, de la ora 20.00.

Matilda şi groparii

de Stela Giurgeanu

Regia: Mircea Rusu

Scenografia: Gabi Albu

Coregrafia: Lari Giorgescu

Distribuţia:

Sonia: Amalia Ciolan / Liliana Hodorogea

Olga: Cesonia Postelnicu / Tania Popa

Nora: Erika Băieşu / Oana Constantinescu

Matilda: Fulvia Folosea / Cristina Constantinescu

Peter: Lari Giorgescu / Dragoş Ionescu

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.