O profundă lecţie de viaţă în al VIII-lea volum din „Însemnări zilnice“ ale Reginei Maria a României, la Editura Polirom
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-profunda-lectie-de-viata-in-al-viii-lea-volum-din-insemnari-zilnice-ale-reginei-maria-a-romaniei-la-editura-polirom/

Al VIII-lea volum al „Însemnărilor zilnice’’ ale Reginei Maria, apărut în această săptămână la Editura Polirom în traducerea Sandei Ileana Racoviceanu, ediţie îngrijită, cuvânt înainte şi note de Vasile Arimia, cuprinde relatări ale evenimentelor din anul 1926.

Un articol de Andrada Văsii|20 iulie 2013

Al VIII-lea volum al „Însemnărilor zilnice’’ ale Reginei Maria, apărut în această săptămână la Editura Polirom în traducerea Sandei Ileana Racoviceanu, ediţie îngrijită, cuvânt înainte şi note de Vasile Arimia, cuprinde relatări ale evenimentelor din anul 1926.

Anul 1926 a fost marcat de criza dinastică provocată de abdicarea Principelui Carol şi de cumplita boală a Regelui Ferdinand. În jurnalul său, imediat după declaraţia de abdicare a Principelui Carol, Regina Maria nota: „Băiatul nostru (…) a întins coarda mult prea mult. Acum este un renegat pentru veşnicie şi eu, ca mama sa, ca mamele eroine din istorie, l‑am lăsat să plece. Eu!“ (4 ianuarie 1926).

Carol renunţase la „toate drepturile de moştenitor al tronului”. Începea astfel ceea ce în istorie s‑a numit criza dinastică; ulterior, adversarii familei regale au declanşat o campanie de denigrări la adresa reginei şi a prim-ministrului Brătianu.

 Însemnări diverse

„Însemnările” Reginei Maria reflectă atât evenimentele politice – lupta pentru putere a diferitelor partide şi schimbările de guvern –, cât şi viaţa ei cotidiană – cu hobbyurile, descoperirea religiei Baha’i, micile bucurii şi necazuri ale rudelor şi prietenilor, dar mai ales îngrijorarea în ceea ce priveşte starea de sănătate a regelui.

Astfel că, la sfârşitul anului 1926, un consult medical amănunţit a dus la confirmarea diagnosticului grav iniţial, fără să lase loc de speranţe.

Mare suferinţă în întreaga ţară… De fapt, regele este admirat pentru că a hotărât să-şi sacrifice fiul; au sperat cu toţii că Parlamentul se va ridica în bloc să ceară să i se acorde lui o a doua şansă, un timp ca să-şi trăiască visul său rău şi să revină asupra renunţării sale odioase. Nimeni din opinia publică nu ştie că el este cel care nu vrea să se întoarcă. Toţi cred că tatăl lui, mânios din cauza comportamentului fiului, a hotărât să-l dezmoştenească… Totul în jurul meu este indignare şi suferinţă. Cel puţin însă înţeleg cu toţii imensa durere şi, de asemenea, pierderea, cumplita pierdere a unei generaţii.

Regina Maria a României,
Însemnări zilnice

Regina Maria a României (1875-1938), nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii, a fost soţia Regelui Ferdinand şi mama Regelui Carol al II-lea. A început să-şi scrie jurnalul în decembrie 1918 şi de atunci şi-a aşternut aproape zilnic pe hîrtie memoriile, pînă în 1938, cu puţin timp înaintea morţii.

Info :

La Editura Polirom a mai apărut: Insemnari zilnice. Volumul al IX-lea (1 ianuarie-31 decembrie 1927).

Foto credit: Polirom, Wikipedia

14
/09
/15

Marţi, 15 septembrie, ora 19.00, iubitorii de literatură sunt invitaţi la Librăria Humanitas de la Cişmigiu pentru o întâlnire cu Irina Margareta Nistor, Ioana Bâldea Constantinescu, Iuliana Alexa şi Laura Câlţea despre romanul Ora de aur al scriitoarei americane Ann Leary. O carte devenită bestseller New York Times la scurt timp după apariţie, nominalizată la IMPAC Dublin Literary Award şi aflată în curs de ecranizare cu Meryl Streep şi Robert De Niro în rolurile principale. Dezbaterea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general Editura Humanitas Fiction.

12
/09
/15

Au mai rămas doar două zile până la deschiderea noului an școlar. Târgul GAUDEAMUS Carte Școlară, ajuns în acest an la ediția cu numărul 13, se va desfășura în perioada 16 – 27 septembrie și va fi găzduit în premieră de Parcul Cișmigiu – intrarea din Bulevardul Regina Elisabeta, în vecinătatea Colegiului Național Gheorghe Lazăr.

10
/09
/15

Toamna 2015 la Editura Cartea Românească este anotimpul ieşirii din arhive. Trei studii de mare amploare vor continua proiectul editorial „Rescrierea Istoriei literaturii române”, dedicat cartografierii zonelor albe sau gri ale vieţii literare româneşti.

02
/09
/15

Studenții și masteranzii interesați de o carieră în domeniul editorial se pot înscrie, începând cu 1 septembrie, în proiectul cu fonduri europene DIGIPUB. Proiectul oferă un program integrat de stagii de practică plătite în cele mai importante edituri din România și de orientare și consiliere în carieră.

26
/08
/15

Patria locotenentului Schreiber, cel mai nou roman semnat de autorul bestsellerului Testamentul francez, Andreï Makine, a apărut în acestă săptămînă în colecţia „Biblioteca Polirom”, traducere din limba franceză de Constanţa Ciocârlie. „Cartea lui Makine răneşte. Şi răneşte pentru că merge drept la ţintă. Pentru că e un drapel arborat în bernă.” (Paris Match)

26
/08
/15

Când crezi că știi foarte multe, dacă ai un grăunte de curiozitate, deschidere la nou și bun simț, constați că nu știi aproape nimic. Cu un deceniu în urmă, un film, Capote, cu Philip Seymour Hoffman în rolul principal, mi-a dat o palmă strașnică și o temă pentru acasă. Cu maximă rușine constatam că nu citisem nimic din ceea ce a scris Truman Capote.

26
/08
/15

Pentru că anul acesta s-au împlinit 120 de ani de la nașterea scriitorului Lucian Blaga, ediţia din acest an a Ziulei Limbii Române îi este dedicată ilustrului nostru poet şi filozof. Cu acest prilej, Parcul Artelor – Parcul Titan se transformă pentru o zi în spațiu de lectură și relaxare, care va găzdui recitaluri de poezie, expoziții și ateliere de limba română. Seara, Parcul va găzdui, în transmisiune directă de la Sala Palatului, Concertul de deschidere a Festivalului Internațional George Enescu.