O vară de experimente muzicale: jazz european, nordic și american pe scenele Gărâna 23
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-vara-de-experimente-muzicale-jazz-european-nordic-si-american-pe-scenele-garana-23/

Jeff Berlin, Dennis Chambers, David Sancious şi Oz Noy vin la Gărâna Jazz Festival La ediţia 23, pe 11 -14 iulie 2019, Gărâna Jazz Festival îşi întâmpină publicul cu proiecte artistice care aduc împreună lumi muzicale diverse, explozive, puternice şi experimentale.

Un articol de Petre Ivan|10 aprilie 2019

 Va fi o călătorie nouă, la fel ca fiecare ediție de festival petrecută în vârf de Semenic, în natură, între prieteni și iubitori de jazz. Saxofonistului norvegian Jan Garbarek i se alătură Jeff Berlin, Dennis Chambers, David Sancious, Oz Noy dar și John Surman, Lars Danielsson & Paolo Fresu și mulți alții.

Biletele și abonamentele pentru Gărâna Jazz Festival 2019 pot fi cumpărate în avans de pe www.bilete.ro.

Moshulu este numele celei mai puternice corăbii americane construită vreodată și, deloc întâmplător, numele proiectului muzical inedit care reunește patru legende ale jazz-ului american: bassistul Jeff Berlin, toboșarul Dennis Chambers, pianistul/chitaristul David Sancious și chitaristul Oz Noy. Dennis Chambers, votat cel mai bun toboșar în 2001 de fanii revistei Modern Drummer, revine la Gărâna după concertul din 2017, când a urcat pe scenă alături de John Scofield Überjam Band.

Dennis Chambers

Publicul va face cunoștință cu unicul David Sancious, probabil cel mai sofisticat sideman din jazz-ul contemporan, unul dintre membrii timpurii ai trupei Bruce Springsteen, cel care i-a acompaniat pe Sting, Peter Gabriel, Santana, Aretha Franklin și Eric Clapton pe scenele lumii. Alături de el, Jeff Berlin, fost membru al trupei Bruford, coleg cu Allan Holdsworth și HBC și Oz Noy, virtuosul chitarist New Yorkez de origine israeliană, formează echipajul călătoriei muzicale intense de la Gărâna 2019, în formula un eveniment extraordinar.

O prezență la fel de inedită în programul ediției 23 este cea a duo-ului format din basistul și compozitorul suedez Lars Danielsson și trompetisul italian Paolo Fresu, sub umbrela proiectului Summerwind. Doi artiști recunoscuți pentru stilul melodic și expresiv dar și pentru înclinația nativă spre spontaneitate pură vor aduce în pădurile Gărânei vibrațiile unui album înregistrat în 2018 în portul suedez Gothenburg – un amestesc de folk, jazz și muzică clasică într-o atmosferă relaxată.

Trecând de la orchestre simfonice la trupe mari, Lars Danielsson a cântat alături de Tigran, Magnus Öström, Arve Henriksen, Bugge Wesseltoft, Nils Petter Molvaer, o experiență care-l face printre cei mai apreciați basiști ai momentului. Pe de altă parte, Paolo Fresu, născut în Sardinia și absolvent al conservatorului din Caliagri, și-a făcut debutul în SUA alături de Carla Bley și proiectul muzical The Lost Chords Find Paolo Fresu (ECM/Watt, 2007).

Saxofonistul John Surman, compozitor de free jazz și modal jazz, considerat unul dintre cei mai importanți artiști de improvizație englezi, revine la Gărâna după 6 ani, cu proiectul provocator „Invisible Threads”. Surman are o istorie lungă de colaborări cu muzicieni din alte țări și culturi, artiști uniți de fire invizibile, așa cum sugerează și numele celui mai nou album lansat la ECM Records. Surman va cânta alături de pianistul brazilian Nelson Ayres, popular între fanii jazzului brazilian pentru colaborările cu Airto Moreira și Banda Pau Brasil și de vibrafonistul American/Norvegian Rob Waring.

Vara asta, la Gărâna, iubitorii de jazz vor fi printre primii care vor descoperi cel mai recent album al apreciatului

John Surman

pianist italian Giovanni Guidi. ”Avec le temps” a fost lansat în martie 2019 la ECM Records și va fi adus la viață în formatul unui quintet de excepție, alături de João Lobo (tobe), Francesco Bearzatti  (tenor saxofon), Roberto Cecchetto (chitară), Thomas Morgan (bass). Albumul ”Avec le Temps” explorează echilibrul dintre iubire și pierdere cu o melodie inspirată de poetul francez Léo Ferré dar și cu ”Tomasz”, un tribut adus trompetistului Tomasz Stanko.

The ”MRB Trio” (Mathisen – Robin – Borlai) reunește trei dintre cei mai iubiți artiști de jazz din Norvegia, Italia și Ungaria într-un trio exploziv de jazz-rock. Basistul norvegian Per Mathisen, un maestru al genului funk, italianul Ruggero Robin, guru al chitarei electrice și toboșarul ungur Gergo Borlai, magician al groove-ului, formează un carusel muzical din care nu va lipsi umorul, bucuria și pasiunea.

Saxofonistul norvegian Trygve Seim, recunoscut pentru improvizație și lirism, completează programul Gărâna Jazz Festival 23 cu cel mai recent album, ”Helsinki Songs”. Quartetul format din Trygve Seim, pianistul Estonian Kristjan Randalu, basistul norvegian Mats Eilertsen și toboșarul finlandez Markku Ounaskari va aduce pe scenă un proiect muzical eteric, ludic și melodic.

La ediția din 2019, concertele din cadrul Gărâna Jazz Festival se vor desfășura pe trei scene: în Poiana Lupului, Biserica Catolică din satul Văliug și Hanul La Răscruce, locul în care a avut loc prima ediție a festivalului, în urmă cu 23 de ani. Mai multe detalii despre cazare, transport și experiența la Gărâna sunt disponibile pe www.garana-jazz.ro.

*

Festivalul Internațional de Jazz Gărâna este organizat de Fundația Culturală Jazz Banat, membră a European Jazz Network. În ultimii 20 de ani, peste 70.000 de spectatori și numeroși artiști cu renume internațional au împărtășit experiența muzicii jazz de avangardă ascultată sub cerul liber în micul sat din inima Banatului.

Au cântat la Gărâna: Eberhard Weber, Stanley Clarke, Mike Stern, Tomasz Stańko, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitouš, Zakir Hussain, Youn Sun Nah, Bugge Wesseltoft, Lars Danielsson, Avishai Cohen, Nils Petter Molvær, Jack DeJohnette, Kimmo Pohjonen și mulți alții. Detalii pe www.garana-jazz.ro.

Foto: Gărâna – facebook

08
/03
/22

Dirijorul britanic LEO HUSSAIN – care debuta în 2016 pe prestigioasa scenă a Operei Regale (Covent Garden) din Londra cu Oedipe de George Enescu, bucurându-se de un mare succes de public - revine vineri, 11 martie 2022 (19.00), la Sala Radio.

07
/03
/22

În 8, 9 și 10 iulie, aeroportul din Arad va găzdui din nou artiști îndrăgiți și fanii lor, iubitorii de muzică bună, distracție și dans până la răsărit. Arad Open Air Festival se află deja la cea de-a șasea ediție, oferind publicului întâlniri cu nume celebre, activități de neuitat, scene pentru toate gusturile. Festivalul promite și anul acesta trei zile magice.

03
/03
/22

Corul de cameră Preludiu dirijat de Andrei Stănculescu invită publicul la un concert special pe data de 9 martie, ora 19.00, la Sala „George Enescu” a Universităţii Naționale de Muzică din București (UNMB), concert realizat în colaborare de Centrul Național de Artă Tinerimea Română (CNATR), Radio România Muzical și Universitatea Națională de Muzică din București.

03
/03
/22

Opera Națională București continuă seria de evenimente care marchează Stagiunea Centenară „Opera 100” și organizează, în perioada 2-6 aprilie, Masterclass-ul Nelly Miricioiu, care se va încheia cu „Belcanto Gala”, în data de 6 aprilie, în cadrul căreia cursanții vor fi acompaniați de Orchestra Operei Naționale București.

01
/03
/22

Concertele 𝑬𝒀𝑬𝑫𝑹𝑶𝑷𝑺 au fost descrise ca fiind, în mod paradoxal, energizante și generatoare ale unei stări de puternică melancolie. Trupa și-a început povestea în 2012, cu piese în limba engleză. Odată cu anul 2015 și cu îmbrățișarea limbii române ca mediu de exprimare, și-au consolidat propria poziție pe piața românească de muzică alternativă, lansând piese ca „Spre Soare”, „Prezent”, „Bicicleta” sau „Mai Stai".

24
/02
/22

Între 13 și 19 februarie 2022, la Iași a avut loc cea de-a treia ediție a Classix Festival, un demers organizat de Asociația Industrii Creative și Showberry. Peste 60 de artiști din 13 țări au fost prezenți în cadrul celor 8 concerte care au alcătuit programul festivalului, alături de 7 proiecții de film, un vernisaj, o expoziție, o dezbatere, o prelegere și 10 masterclass-uri.

16
/02
/22

Orchestra Română de Tineret (ORT) dirijată de Cristian Măcelaru – care poate fi ascultat pentru prima oară în România după momentul în care a fost numit director artistic al Festivalului Internaţional “George Enescu” – va concerta sâmbătă, 26 februarie 2022, ora 19, la Ateneul Român, într-o seară care are în program două superbe capodopere ale muzicii ruse : Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 35 de Ceaikovski, solistă violonista franceză de origine română Sarah Nemţanu şi Simfonia nr. 10 în mi minor op. 93 de Șostakovici.

15
/02
/22

„Aller guten Dinge sind drei/Lucrurile bune vin câte trei”, spune o expresie din limba germană. Pentru a marca cel de-al treilea an al colaborării lor, Forumul Cultural Austriac și Classix Festival din Iași își duc parteneriatul la un nivel superior propunând, între 13 si 18 februarie, nu mai puțin de trei evenimente cu clasă – două concerte ale instrumentiștilor Auner Quartett și o serie de proiecții, în premieră ieșeană, ale documentarului #newTogether, regizat de Carmen Lidia Vidu.

15
/02
/22

„Jack of all Trades“ este o formație de rock alternativ, care susține că oferă publicului un produs muzical „autobiografic și complet sincer de la cap la coadă”. În noiembrie 2014, aceștia au lansat primul videoclip, „Cum vrei să fiu”, marcând totodată și începutul activității de concerte live.

15
/02
/22

Joi, 17 și vineri, 18 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul britanic Alexander Walker, prezintă publicului Nocturna în si major pentru orchestră de coarde , op.40 de Antonín Dvořák, Rapsodiile pentru vioară şi orchestră nr. 1 și 2 de Béla Bartók, cu violonistul Mircea Călin în ipostaza solistică, și Simfonia nr. 7, în la major, op. 92 de Ludwig van Beethoven.

14
/02
/22

Câștigător al ultimei ediții a Concursului Internațional „George Enescu” (2021), violonistul VALENTIN ȘERBAN este un artist care atrage atenția în peisajul cultural românesc. Membru al cunoscutei orchestre Les Dissonances din Paris și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret, Valentin Șerban a fost protagonistul proiectului inovator „Eyes Wide Shut”: 60 de minute de recital solo, cu piese semnate de mari compozitori ca Bach, Paganini sau Enescu, interpretate în întuneric complet.

14
/02
/22

Cu un sunet senzual, amplu și catifelat, ușurință aristocratică în interpretare și grație, Marc Coppey se înscrie în marea tradiție a violonceliștilor francezi. Însoțit de violoncelul său, Goffriller, din 1711, Marc Coppey va fi prezent săptămâna această în România, pentru a susține două concerte, pe scenele filarmonicilor din București și Sibiu.