Oameni de radio pe scena Teatrului Național din Craiova, în spectacolul lui Bobi Pricop
https://www.ziarulmetropolis.ro/oameni-de-radio-pe-scena-teatrului-national-din-craiova-in-spectacolul-lui-bobi-pricop/

Spectacolul RADIO de Eric Bogosian, în regia lui Bobi Pricop, va avea premiera în acest sfârşit de săptămână, în 14 şi 15 decembrie 2019, ora 19:00.

Un articol de Liliana Matei|14 decembrie 2019

Pentru fiecare reprezentație, regizorul va invita câte un nume relevant din FM-ul românesc pentru a fi parte din producție.

Primele două spectacole îl vor avea drept special guest star pe BOGDAN ȘERBAN, cunoscut publicului pentru emisiunile sale de la Radio Guerrilla. Deloc întâmplătoare alegerea, deoarece Bogdan Șerban a jucat, în urmă cu mulți ani, la Craiova, în spectacolul DANAIDELE regizat de Silviu Purcarete. „Mă întorc la Naționalul din Craiova după mai bine de 25 de ani. Este spațiul unde am debutat ca actor în spectacolul Danaidele, regizat de Silviu Purcărete, iar acum, un sfert de secol mai târziu, mulțumită lui Bobi Pricop, este locul în care găsesc două lucruri sacre din viața mea: scena și radioul.”

Cu peste 20 de ani de experiență în radio, Bogdan Șerban (foto dreapta) este una dintre cele mai cunoscute voci din FM-ul românesc. Bogdan și-a început cariera ca actor în anii ’90 cu spectacolul Danaidele de Silviu Purcărete. În aceeași perioadă a început să lucreze la Minisat, un post de radio din Târgoviște, și pentru o perioadă a făcut radio în paralel cu spectacole și turnee de teatru. Pentru că a realizat că are două pasiuni care îi trezesc interesul în egală măsură, dar că pe niciuna nu o practică cât de bine ar putea, a ales să se dedice radioului și la scurt timp de la decizie a ajuns să fie directorul postului din Târgoviște. Din 2004 poate fi ascultat pe Radio Guerrilla, unde are drept scop să susțină și să promoveze cultura și muzica alternativă, prin emisiunile Avanpost Radio Guerrilla și GuerriLIVE Radio Session cu Bogdan Serban. Despre rolul unui om de radio, Bogdan spune că este mai mult decât să fie doar un DJ care schimbă piese muzicale, ci un om care creează o legătură între artiști și ascultători.

Spectacolul RADIO de Eric Bogosian, în regia lui Bobi Pricop, scenografia Nikola Toromanov, vorbește despre nevoia fiecăruia dintre noi de a fi vocea lumii sale.

În America anilor ′80, radioul era cea mai importantă platformă pentru libertatea de exprimare. Emisiunile TV aveau niște reguli destul de stricte, dar FM-ul putea deveni terenul de joacă al celor mai îndrăznețe și nepopulare opinii, scena pentru cele 15 minute de faimă, comunitatea tuturor celor care voiau să se facă auziți, spațiul sonor în care nimeni nu se simțea singur.

Dramaturgul american Eric Bogosian alege tocmai o astfel de frecvență pentru piesa sa, un post de radio neconvențional, unde oricine are ceva de spus poate intra în direct cu națiunea. Ca maestru de ceremonii al acestei microlumi, în care fiecare vrea să își spună adevărul, îl pune pe Barry Champlain (Sorin Leoveanu), controversatul realizator al emisiunii „Night Talk”. Și spectacolul vocilor unei națiuni confuze poate să înceapă.

Bobi Pricop, unul dintre cei mai inovativi și suprinzători tineri regizori, candidat, începând cu anul trecut, la Premiul Europa pentru Teatru, este la cea de-a patra montare la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, după PROFU DE RELIGIE de Mihaela Michailov, ILUZII de Ivan Vîrîpaev și AUTORUL de Tim Crouch.

Sorin Leoveanu

Piesa RADIO a fost publicată de Eric Bogosian în 1987 (când a fost nominalizată la Premiul Pulitzer). În 1988, Oliver Stone a adus-o pe marile ecrane în filmul TALK RADIO (în care Bogosian juca rolul lui Barry), iar în 2007, dramaturgul a adaptat-o pentru Broadway.

Alături de Sorin Leoveanu, din distribuția spectacolului mai fac parte: Gabriela Baciu, Ștefan Cepoi, Constantin Cicort, Iulia Colan, Ramona Drăgulescu, Romanița Ionescu, Geni Macsim, Alina Mangra, Dragoș Măceșanu, Cătălin Miculeasa, Claudiu Mihail, Marian Politic, Tamara Popescu, Angel Rababoc, Vlad Udrescu, Cătălin Vieru.

Prețurile biletelor: 45, 35, 25 lei (15 lei redus pentru elevi/studenți/seniori) la Agenția teatrală, și 44, 34, 24 lei online.

Foto: Cătălin Cârneanu

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.

05
/12
/23

EVENIMENT Deschisă din 1 decembrie la Muzeul Național de Artă al României, expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” dezvăluie arta de dincolo de granițe și formule a celebrului artist originar din România.

05
/12
/23

Cu emoție, bucurie și multă speranță, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” dorește să comunice publicului una din cele mai importante victorii obținute în instanță, legată de însăși identitatea sa instituțională: redobândirea dreptului de administrare asupra Studioului de Teatru Casandra.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Musicalul Hedwig and the Angry Inch, în regia lui Răzvan Mazilu, producţie a Teatrului Stela Popescu, se va juca pentru prima oară pe scena Teatrului Odeon, Sala Majestic, pe 6 decembrie, ora 19.00, în distribuţia Hedwig – Lucian Ionescu, Yitzhak – Ana Maria Ivan, band-ul “The Angry Inch” Johnny Bica (pian) Irina Cărămizaru și Cristina Danu (backing vocal), Andrei Paraschiv (percuție), Ciprian Pop (chitară), Vlad Vedeș (chitară bas).

04
/12
/23

Cu Maya și Elfie - o poveste de Crăciun, în regia şi coregrafia Ioanei Macarie, Teatrul Stela Popescu readuce pe scenă magia lunii decembrie la Sala Mică a Palatului Naţional al Copiilor pe 9 decembrie, cu două reprezentaţii la orele 10 şi 11,30 şi la Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor pe 13 decembrie.

04
/12
/23

Bogdan Mihai Simion, artist, culegător de muzică tradițională și lăutar, unul dintre ultimii cântăreți la cobză din România și realizatoarea Radio România Cultural, Maria Balabaș, cunoscută în special pentru conceptul original al emisiunii Dimineața Crossover, vă invită, din 18 decembrie, de la ora 14.00,  la Radio România Cultural, într-o lume cu personajele arhetipale din societatea secolelor trecute, căutând conexiuni cu lumea contemporană.

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).

01
/12
/23

La sfârșit de an, Teatrul Metropolis vă propune spectacole-cadouri memorabile, multe deja consacrate, câteva noi și proaspete – toate, povești care sperăm că vă vor oferi experiența unor seri de poveste în cele două săli din strada Mihai Eminescu 89.