„Oamenii lui Putin” de Catherine Belton, la Editura Litera
https://www.ziarulmetropolis.ro/oamenii-lui-putin-de-catherine-belton-la-editura-litera/

„Oamenii lui Putin. Cum a recuperat KGB-ul Rusia şi apoi a atacat Occidentul” de Catherine Belton este considerată una dintre cele mai actuale investigaţii despre ascensiunea lui Putin şi a sistemul putinist instaurat la Kremlin. Cartea este disponibilă acum şi în limba română, la Editura Litera.

Un articol de Liliana Matei|23 martie 2022

Este bestseller Sunday Times, Editor Choice’s New York Times Book Review și numită drept cea mai bună carte a anului de publicații precum The Economist, Financial Times, New Statesman și The Telegraph.

În Oamenii lui Putin, jurnalista de investigații și fosta corespondentă la Moscova Catherine Belton dezvăluie povestea nespusă a ascensiunii lui Putin și a acoliților lui, foști membri KGB. Pătrunzând adânc în mecanismele Kremlinului lui Putin, Belton are acces la jucători-cheie din interior pentru a dezvălui cum Putin a înlocuit afaceriștii independenți din epoca Elțîn cu noua generație de oligarhi loiali, care în schimb au distrus economia și sistemul juridic al Rusiei și au extins influența Kremlinului în Statele Unite și în Europa. Rezultatul este o expunere teribilă și revelatoare a revanșei KGB-ului – o poveste care începe în ceața prăbușirii URSS, când rețelele de agenți au reușit să sustragă miliarde de dolari din întreprinderile de stat și să-și mute prada în Occident. Putin și aliații lui și-au finalizat mai apoi planul, reafirmând puterea Rusiei în timp ce preluau controlul asupra economiei, suprimând vocile independente și lansând operațiuni de influență sub acoperire în străinătate.

Mergând de la Moscova la Londra și în Elveția, apoi până în Brighton Beach din Brooklyn și adunând o distribuție de personaje colorate pe măsură, Oamenii lui Putin este povestea completă a modului în care s-au sfârșit speranțele de construire a unei noi Rusii, cu consecințe dramatice pentru locuitorii ei și, din ce în ce mai mult, pentru întreaga lume.

CATHERINE BELTON este corespondentă Reuters, specializată în jurnalism de investigație. În perioada 2007-2013 a fost corespondentă la Moscova pentru Financial Times, iar în 2016 – corespondentă pe probleme juridice a publicației. A scris anterior materiale despre Rusia pentru Moscow Times și Business Week. În 2009 a fost pe lista scurtă pentru premiul acordat celei mai bune jurnaliste a anului pe probleme de afaceri, cu ocazia British Press Awards. Locuiește la Londra.

„[Oamenii lui Putin] va deveni cu siguranță relatarea cea mai importantă despre Putin și putinism.“ Anne Applebaum, The Atlantic

„Această carte zguduitoare, imaculat documentată, este fără îndoială cel mai bun volum scris despre Putin, despre oamenii din jurul lui și poate chiar despre Rusia contemporană însăși, în ultimele trei decenii.“ Peter Frankopan, The Financial Times

„Cartea are un ritm alert, este documentată cu minuție și este plină de date necunoscute până acum – sau cunoscute de mai puțină lume… Este cel mai bun exemplu de carte scrisă de un jurnalist, cu ochi pentru o poveste bine condusă și personaje impresionante și din fericire ferită de teoretizări academice. Și ce povești are de spus Belton…“ Owen Matthews, Spectator

„Luând urma banilor și scufundându-se adânc în mlaștina afacerilor necurate, [Belton] a recompus o imagine terifiantă a unui regim criminalizat ale cărui metode seamănă mai mult cu ale mafiei decât cu ale unui stat.“ Arkadi Ostrovski, The Sunday Times

 

 

 

 

06
/12
/20

Joi, 3 decembrie 2020, în cadrul Conferinței Naționale a Managerilor Culturali (CNMC), Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) a anunțat rezultatele parțiale ale celui mai recent studiu „Tendințe ale consumului cultural în pandemie”, sondaj de opinie care reflectă intenția respondenților de a desfășura activități culturale în spațiul public și non-public pe parcursul anului 2020.

29
/11
/20

Iată un bun motiv pentru cei care vor să se întoarcă la plăcerile lecturii. Cărțile au fost și vor rămâne cel mai bun însoțitor, cu atât mai mult când în care stăm departe de ceilalți, iar călătoriile sunt dificile.

18
/11
/20

Miercuri, 18 noiembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Trenul de Erlingen sau Metamorfoza lui Dumnezeu de Boualem Sansal, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, traducere din franceză semnată de Mădălina Ghiu. O distopie virulentă, luxuriantă, lumea ei semănând din ce în ce mai mult cu a noastră, noul roman al lui Boualem Sansal avertizează asupra proliferării extremismului religios în zonele fragile ale societății actuale.

13
/11
/20

Nadia Terranova este un nume nou din librăriile din România. Publicată pentru prima dată în limba română, scriitoarea se alătură autoarelor din Italia publicate la noi, dintre care cea mai citită rămâne Elena Ferrante, fenomenul ultimilor ani.

13
/11
/20

Luni, 16 noiembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc live, pe pagina de Facebook a Institutului Francez, o masă rotundă, cu ocazia lansării celor două numere ale revistei Secolul 21, consacrate lui George Banu.