Oana Pellea şi Amza Pellea vor primi premii de excelență la festivalul Comedy Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/oana-pellea-si-amza-pellea-vor-primi-premii-de-excelenta-la-festivalul-comedy-cluj/

Oana Pellea şi Amza Pellea vor primi premii de excelenţă. Actorul Amza Pellea va fi distins, post-mortem, cu un Premiu de Excelenţă, iar Oana Pellea va fi premiată pentru curajul de a-i urma pe scenă tatălui ei şi pentru munca sa.

Un articol de Andrada Văsii|16 septembrie 2013

Oana Pellea şi Amza Pellea vor primi premii de excelență. Actorul Amza Pellea va fi distins, post-mortem, cu un Premiu de Excelenţă, iar Oana Pellea va fi premiată pentru curajul de a-i urma pe scenă tatălui ei şi pentru munca sa.

Ceremonia va avea loc la Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj, care se va desfaşura între 11 şi 20 octombrie la Cluj-Napoca.

Organizatorii Comedy Cluj au declarat că, un Premiu de Excelenţă îi va fi acordat post-mortem lui Amza Pellea, drept recunoaştere pentru întreaga activitate şi sprijinul pe care actorul l-a adus de-a lungul carierei sale la construcţia comediei româneşti.

Oana Pellea va fi premiată pentru curaj

Un alt premiu îi va fi oferit Oanei Pellea, ca mulţumire pentru ,,curajul de a-i urma pe scenă tatălui ei şi pentru munca depusă de-a lungul vieţii artistice pentru ca teatrul şi filmul românesc să fie recunoscute şi apreciate internaţional”.

Citiți și Oana Pellea: „Decât să mă uit la TV, mai bine mă înjur singură“

Premiile vor fi decernate în 18 octombrie, în cadrul unui eveniment care va începe la ora 19.00, la Cinema Victoria. Decernarea premiului va fi precedată de proiecţia filmului ,,I Really Hate My Job” (regia Oliver Parker), în care Oana Pellea joacă alături de nume sonore ale filmului internaţional: Shirley Henderson, Neve Campbell şi Danny Huston.

Oana Pellea-VOCEA UMANA_Foto_Maria-Stefanescu4

Oana Pellea va fi premiată pentru curajul de a-i urma pe scenă tatălui ei şi pentru munca sa.

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj se va desfăşura, în perioada 11-20 octombrie, la Cluj-Napoca şi va cuprinde peste 100 de filme din 35 de ţări şi evenimente conexe (workshop-uri, expoziţii, piese de teatru).

La ediţiile precedente ale Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj au fost laureaţi cu Premiul de Excelenţă – distincţie acordată pentru contribuţia adusă la dezvoltarea cinematografiei (şi comediei) româneşti – actorii Marin Moraru şi Tora Vasilescu (2009), regizorul Geo Saizescu şi actorul Sebastian Papaiani (2010), actriţa Draga Olteanu Matei (2011) şi actorul şi regizorul Horaţiu Mălăele (2012).

Doi mari actori

Unul dintre cei mai mari actori din cinematografia românească, Amza Pellea s-a născut în 7 aprilie 1931, la Băileşti. Un reprezentant al promoţiei de aur a teatrului românesc, Amza Pellea a jucat la Teatrul Naţional din Craiova, la Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, unde s-a impus ca unul dintre actorii consacraţi ai scenei româneşti.

Filmografia lui cuprinde 50 de titluri, dintre care cele mai cunoscute sunt rolurile din „Nea Mărin Miliardar” (1981) (care va rula în cadrul festivalului), ,,Mihai Viteazul” (1970), ,,Neamul Şoimăreştilor” (1965), ,,Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte” (1971), ,,Imposibila iubire” (1983), ,,Osânda” (1976), ,,Nemuritorii” (1976) etc. Marele actor a murit în 12 decembrie 1983, la Bucureşti, la vârsta de doar 52 de ani, fiind înmormântat în cimitirul Bellu.

Oana Pellea s-a născut în 29 ianuarie 1962, în Bucureşti. Actriţa a studiat la Academia Română de Teatru şi Film şi a terminat studiile în promoţia 1984, la clasa profesorului Sanda Manu. A fost actriţă la Teatrul din Piatra Neamţ, apoi a jucat pe scena Teatrului Bulandra şi a participat la numeroase turnee în America de Nord, America de Sud, Japonia şi Europa. Din 1999, Oana Pellea este liber profesionistă.

Performanţele sale au inclus, printre altele, rolurile Maşei din ,,Trei surori” a lui Cehov, dar şi al lui Lucius din ,,Iulius Cezar” de W. Shakespeare – pentru care i-a fost acordat Premiul Criticii Internaţionale pentru ,,Cea mai bună actriţă”.

Munca sa cinematografică include roluri în ,,Unde la Soare e frig” al lui Bogdan Dreyer, dar şi în filme regizate de Alexandru Tatos, Dan Piţa şi Stere Gulea. În 2006, a jucat alături de Clive Owen în filmul ,,Children of Men”, în regia lui Alfonso Cuaron, film nominalizat la premiile Oscar la trei categorii, notează Mediafax.

În 2007, a fost distribuită în producţia britanică ,,I Really Hate My Job”, regia Oliver Parker, şi în cea americană ,,Fire and Ice”, regia Jean-Christophe Comar (,,Pitof”). Cel mai recent rol al actriţei este cel din drama ,,Bibliothèque Pascal”, în regia lui Szabolcs Hajdu.

Foto credit: Digi 24 („Conversaţii esenţiale“) , Maria Ştefănescu (Teatrul Bulandra, spectacolul ,,Vocea Umană”)

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriți-ne și pe Facebook!

07
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță Retrospectiva TIFF 2022 la București. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Institutul Francez, va avea loc la Cinema Elvire Popesco în perioada 21 – 24 iulie, iar spectatorii vor avea ocazia să urmărească cele mai populare filme ale ediției, dar și producțiile care au câștigat trofeele festivalului de la Cluj-Napoca.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

04
/07
/22

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) revine la Sibiu, între 7 și 10 iulie. Este al 16-lea an în care TIFF aduce la Sibiu cele mai așteptate și premiate producții ale sezonului. Peste 25 de filme în premieră și cine-concerte vor avea loc în două spații outdoor, dar și în cinema. TIFF Sibiu se va desfășura în Piața Huet (toate evenimentele de aici vor avea intrare liberă), în Habermann Markt / Piața Habermann și la Cine Gold. Sloganul ediției este „Make Films, Not War”, un răspuns al organizatorilor față de războiul din Ucraina și un îndemn la creație, nu la distrugere.

04
/07
/22

Prezentarea filmului “R.M.N.” (2022) cu participarea regizorului Cristian Mungiu, proiecţia unei versiuni restaurate a capodoperei “Evanghelia după Matei” (1964), în anul centenarului Pier Paolo Pasolini, şi o dezbatere despre Václav Havel prilejuită de apariţia unui film biografic şi de traducerea în română a unei culegeri de discursuri şi texte ale fostului preşedinte ceh se numără printre evenimentele speciale de la a noua ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timişoara.

30
/06
/22

Festivalul longeviv și cu tradiție din Piatra Neamț aduce, deja de 14 ani, în fața cinefililor, filme documentare și scurtmetraje create de regizoare și regizori aflați la începutul carierei lor în cinematografie.

24
/06
/22

În sala cinematografului Victoria din Cluj-Napoca, în cadrul secțiunii competiționale a Festivalului Internațional de Film Transilivania (TIFF, 17-26 iunie), este proiectat „The Last Execution“. În prima scenă a filmului, actorul Lars Eidinger, care joacă rolul medicului Werner Teske, se află pe bancheta din spate a unei dube a poliției politice din Germania de Est.

23
/06
/22

Sâmbătă, 25 iunie, Asociațiile Bloc Zero și MaiMultVerde organizează o seară de film pentru toate vârstele pe insula de pe Lacul Morii, dublată de un picnic comunitar și o discuție despre reamenajarea sustenabilă a spațiilor verzi din București.

22
/06
/22

„Elvis“, filmul lui Baz Luhrmann despre cel mai bine vândut cântăreț solo al tuturor timpurilor, e alegerea perfectă pentru entertainment de calitate, în această vară.

22
/06
/22

INTERVIU Prezent la Cluj-Napoca pentru TIFF, regizorul Eran Kolirin vorbeşte într-un interviu pentru Ziarul Metropolis despre ce înseamnă să faci, ca cineast israelian, un film bazat pe o carte a unui scriitor palestinian despre viaţa arabilor care sunt cetăţeni ai Israelului.