Octombrie pe unde scurte: Timishort a ajuns la ediția cu numărul 10
https://www.ziarulmetropolis.ro/octombrie-pe-unde-scurte-timishort-a-ajuns-la-editia-cu-numarul-10/

5 zile, peste 70 de scurtmetraje din întreaga lume, 8 secţiuni, Focus Liban şi Focus Macedonia, un festival invitat (Midnight Sun FF Finlanda) şi 5 competiţii.

Un articol de Liliana Matei|19 septembrie 2018

Timishort, cel mai important festival de scurtmetraje din vestul României, împlinește anul acesta un deceniu de când aduce pe marile ecrane cele mai noi și mai relevante scurtmetraje ale momentului. Timp de 5 zile (între 3 și 7 octombrie), timișorenii vor avea ocazia de a vedea peste 70 de scurtmetraje împărțite în 8 secțiuni, 5 dintre ele fiind competiționale: o competiție internațională, una națională, o competiție dedicată filmelor experimentale (Videorama), animație și competiția de scurtmetraje dedicată filmelor pentru copii (Timikids).

La experiența cinefilă cosmopolită vor contribui și spațiile alese pentru derularea proiecțiilor: Sala 2 a Teatrului Național Timișoara, Casa Artelor, Sala Capitol a Filarmonicii Timișoara, Piața Unirii, Piața Sfântul Gheorghe.

Juriul Timishort 2018 este cel care va decide câștigătorii competițiilor de lungmetraj, scurtmetraj, animație și Videorama și este compus din: Wafa’a Halawi – director Lebanese Film Festival Beirut; Dalia Castell (regizor documentar, Israel); Milja Mikkola – Curator Midnight FF Finlanda; Vladimir Blazevski (regizor, Macedonia). Câștigătorul filmelor din secțiunea Timikids va fi decis de public.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc miercuri, 3 octombrie, la Sala 2 a Teatrului Național Timișoara. Timishort se va deschide cu o comedie neagră din Macedonia, The Year of the Monkey/Anul maimuței, în regia lui Vladimir Blaževski. O satiră politică „fină”, despre o prietenie ciudată dintre o maimuță singuratică și un paznic de grădină zoologică, care trăieşte într-o lume cu susul în jos, în tranziţie, după cum e ea văzută de un cimpanzeu care reuşeşte să evadeze.

Ca în fiecare an, Timishort a pregătit petreceri și evenimente alternative pentru publicul din Timișoara. Ediția din acest an se bucură și de un special act din partea celor de la Silent Strike, în data de 6 octombrie, la sala Capitol.

Programul integral și descrierea evenimentelor Timishort vor fi disponibile curând pe www.timishort.ro

Cea de-a 10-a ediție a celui mai important festival de scurtmetraje din vestul României va avea loc anul acesta în perioada 3-7 octombrie, la Sala 2 a Teatrului Național Timișoara, Casa Artelor, Sala Capitol a Filarmonicii Timișoara, Piața Unirii, Piața Sfântul Gheorghe.

Timishort este organizat de Asociația Română a Filmului Independent (ARFI) din Timișoara cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Timișoara, al Consiliului Județean Timiș și al Centrului Național al Cinematografiei.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.