„Oidip”, regia Silviu Purcărete – premiul pentru cel mai bun spectacol străin în China
https://www.ziarulmetropolis.ro/oidip-regia-silviu-purcarete-premiul-pentru-cel-mai-bun-spectacol-strain-in-china/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu a primit în acest an la Shanghai, în China, în cadrul China Shanghai International Arts Festival, premiul pentru cel mai bun spectacol străin, pentru producţia „Oidip”, regia Silviu Purcărete, prezentată în cadrul ediţiei 2018 a festivalului.

Un articol de Petre Ivan|17 noiembrie 2019

Spectacolul îi are în distribuție pe Constantin Chiriac, Ofelia Popii, Diana Văcaru-Lazăr, Diana Fufezan, Cristian Stanca, Adrian Matioc, Florin Coşuleţ, Ioan Paraschiv, Eduard Pătraşcu, Pali Vecsei, Emőke Boldizsár, Veronica Arizancu, Cristina Stoleriu/Serenela Mureșan, Cristina Ragos. La Sibiu, spectacolul va fi prezentat duminică, 17 noiembrie 2019, la Sala Mare, iar următorul turneu cu acest spectacol va fi la Cluj-Napoca, luni, 25 noiembrie 2019, pe scena UTE-FEST – Festivalul Uniunii Teatrelor din Europa, ediția a 18-a. 

„Asociația Oamenilor de Teatru din China realizează an de an o Gală comparabilă cu toate galele mari – Galele Cesar, Galele Oscar – de acordare a premiilor în domeniul teatral și al artelor spectacolului fiind un eveniment similar cu marile gale de premii și din punct de vedere al categoriilor premiate. An de an, Shanghai International Arts Festival aniversează excelența în zona teatrului, prin acordarea premiilor pentru Cel mai bun spectacol, Cel mai bun actor în rol principal, Cea mai bună actriță în prol principal, Cel mai bun regizor. Una dintre secțiuni este pentru Cel mai bun spectacol străin pe durata unui an. Pentru anul 2018, în 2019, au fost nominalizate zece spectacole din cele care au fost prezentate de-a lungul anului în Shanghai, din care, în selecția finală, în Gală, au fost prezentate trei din care a fost ales câștigătorul. Cele trei au fost Teatrul Național din Londra – The Curious Incident of the Dog in the Night – Time, regia Marianne Elliot, Alexandrinsky din Sankt Petersburg, condus de Valery Fokin, a prezentat „Mother Courage” în regia lui Terzopoulos și Teatrul Național din Sibiu, cu „Oidip”. „Oidip” a fost ales de juriu ca fiind Cel mai bun spectacol străin prezentat la Shanghai (One Theatre Award, Foreign Language Theatre of the Year.) Ne onorează compania și în același timp suntem bucuroși că într-un oraș de douăzeci și patru de milioane de locuitori, Sibiul a putut să fie triumfător din punctul acesta de vedere.” Constantin Chiriac, director general TNRS 

Producţia Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu este o adaptare după „Oidip la Colonos” şi „Oidip Rege” de Sofocle şi surprinde prin forţa viziunii aproape cinematografice a montării regizorului Silviu Purcărete, care îmbină realul cu imaginarul, dezvoltând o poetică a detaliilor sfâşietoare. Este o pictură a spaimelor, a presentimentelor și a nefericirii, în spiritul marilor maeştri, o tălmăcire actuală a unui destin de legendă.

„Oidip” este o întoarcere, cum spune regizorul Silviu Purcărete, la mai vechile sale preocupări pentru tragic.„Oidip este unul dintre cele mai frumoase texte ale literaturii dramatice. Aşa cum s-a mai remarcat, m-am întors după mulţi ani la tragedia greacă, prilej de a-mi exercita din nou pofta de a crea aceleaşi imagini cu care nu mai lucrasem de mult”, a declarat Silviu Purcărete în timpul repetiţiilor de la Sibiu.

OIDIP

Scenariu original Silviu Purcărete

REGIA: Silviu Purcărete
TRADUCEREA DUPĂ SOFOCLE DE: Constantin Georgescu, Simona Georgescu, Theodor Georgescu
SCENARIUL ORIGINAL: Silviu Purcărete
SCENOGRAFIA: Dragoş Buhagiar
LIGHT DESIGN: Dragoş Buhagiar şi Silviu Purcărete
MUZICA ORIGINALĂ: Vasile Şirli
ÎN DISTRIBUȚIE: Constantin Chiriac, Ofelia Popii, Diana Văcaru Lazăr, Diana Fufezan, Cristian Stanca, Adrian Matioc, Florin Coşuleţ, Ioan Paraschiv, Eduard Pătraşcu, Pali Vecsei, Emőke Boldizsár, Veronica Arizancu, Cristina Stoleriu / Serenela Mureșan, Cristina Ragos

DATA PREMIEREI: 13 IUNIE 2014

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.