Olivier Assayas vine în România, la Les Films de Cannes à Bucarest. Bonus, două filme de Jim Jarmusch!
https://www.ziarulmetropolis.ro/olivier-assayas-vine-in-romania-la-les-films-de-cannes-a-bucarest-bonus-doua-filme-de-jim-jarmusch/

Unul dintre cei mai renumiţi cineaşti francezi, Olivier Assayas, este celebrat la cea de-a şaptea ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Regizorul se va întâlni cu publicul din România la premiera noului său film, Personal Shopper, premiat pentru regie (ex aequo) la Cannes.

Un articol de Petre Ivan|6 octombrie 2016

Evenimentul va avea loc joi, 20 octombrie, de la 20.45, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României (MNAR). Assayas va susține ;i un masterclass cu intrare liberă la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” pe 21 octombrie, de la ora 11.00.

În cadrul unui Focus Olivier Assayas, vor fi proiectate și trei dintre cele mai apreciate filme ale sale: L’Eau froide (1994), thriller-ul high-tech Demonlover (2002) și L’Heure d’été (2008), cu Juliette Binoche.

Festivalul se va deschide pe 14 octombrie cu comedia Toni Erdmann, în prezența regizoarei Maren Ade, și va avea loc anul acesta la CinemaPRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Sala Auditorium a MNAR. Programul este actualizat pe www.filmedefestival.ro, iar biletele sunt puse în vânzare pe Eventbook.ro.

Despre Olivier Assayas

Olivier Assayas (61 de ani) este autorul a peste 15 filme de lungmetraj, proiecte ambițioase și eclectice realizate în trei decenii. După studii literare și de artă, a regizat scurtmetraje, a scris scenarii și a publicat cronici în revista Cahiers du Cinéma (1980-1985).

Cinefil pasionat, a scris despre filmul de gen și despre Hollywood și a fost unul dintre primii critici europeni care au atras atenția asupra noului cinema asiatic. Debutul său, Désordre, premiat la Festivalul de la Veneția în 1986, îl impune drept o voce importantă a generației sale. Ulterior, L’Eau froide (1994) și Irma Vep (1996), prezentate la Cannes, îi aduc notorietate internațională. În competiția de la Cannes au avut premiera și Les Destinées sentimentales (2000), Demonlover (2002), Clean (2004), pentru care Maggie Cheung a câștigat Premiul de interpretare feminină, și Sils Maria (2014).

Succesul unor filme precum L’Heure d’été (2008), Carlos (2010), Après Mai (2012), recompensate cu numeroase premii internaționale, îl transformă într-unul dintre cei mai celebrați regizori francezi.

Personal Shopper este un thriller psihologic cu accente  supranaturale, pe care The Guardian îl descrie drept „inclasabil” și în care Kristen Stewart joacă rolul unei tinere care se ocupă de garderoba unui model, așteptând în tot acest timp ca fratele ei geamăn, recent decedat, să-i dea un semn.

O nouă surpriză la Les Films de Cannes à Bucarest!

Surprizele Les Films de Cannes à Bucarest pentru cinefili continuă. Două filme de Jim Jarmusch pot fi văzute anul acesta în premieră la București, ambele din selecția de la Cannes: Paterson și documentarul Gimme Danger, care va închide oficial festivalul, pe 23 octombrie. Gimme Danger reface

Paterson by Jim Jarmusch

Paterson by Jim Jarmusch

epopeea The Stooges, una dintre cele mai mari formații rock ale tuturor timpurilor, în care a debutat Iggy Pop și care a pus bazele a ceea ce numim azi punk și rock alternativ. La Cannes, starul rock a luat parte la premieră, alături de Jim Jarmusch.

Paterson, proiectat în competiție la Cannes, celebrează viața cotidiană, cu micile ei victorii și înfrângeri și cu poezia ei. Adam Driver joacă rolul unui șofer din Paterson, New Jersey, care duce o viață simplă, de rutină, dar care observă și transformă poezia din micile lucruri și gesturi din jurul său.

Fermecător și emoționant, o odă adusă cotidianului, Paterson a fost primit cu entuziasm de critica internațională, fiind considerat unul dintre cele mai „luminoase” filme ale cineastului american.

Gest caritabil

Una dintre cele circa 30 de premiere din festival va fi dedicată unei cauze importante: toate încasările obținute la proiecția filmului distins cu Palme d’Or, I, Daniel Blake, de sâmbătă, 15 octombrie, 21.15, de la CinemaPRO, vor fi donate campaniei Auzul e un dar, nu-l ignora!

Biletele sunt puse deja în vânzare pe eventbook.ro. Campania este o inițiativă a Televiziunii Române și Radio România, în parteneriat cu Asociația Audiologilor din România si cu Societatea Română de Otorinolaringologie Pedriatică și își propune să echipeze maternitățile din România cu aparatura necesară screening-ului auditiv. Donații de 2 euro se pot face prin SMS la numărul 8834.

Les Films de Cannes à Bucarest se va desfășura anul acesta între 14 și 23 octombrie 2016, cu o ediție extinsă și cu cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes. Pentru prima dată, vor avea loc proiecții concomitente cu filmele selectate și la Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

Foto: Les Films de Cannes à Bucarest  – www.filmedefestival.ro

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.