One World Romania: 50 de filme, master class-uri şi spectacole de teatru
https://www.ziarulmetropolis.ro/one-world-romania-50-de-filme-master-class-uri-si-spectacole-de-teatru/

Un atelier de film documentar, 50 de pelicule împărţite în cinci secţiuni, spectacole de teatru, un masterclass al cineastului polonez Marcel Łoziński şi un circuit turistic aparte, în centrul Bucureştiului, fac parte din programul celei de-a şaptea ediţii a Festivalului One World Romania.

Un articol de Petre Ivan|27 februarie 2014

Un atelier de film documentar, 50 de pelicule împărţite în cinci secţiuni, spectacole de teatru, un master class al cineastului polonez Marcel Łoziński şi un circuit turistic aparte, în centrul Bucureştiului, fac parte din programul celei de-a şaptea ediţii a Festivalului One World Romania.

Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania se desfăşoară în perioada 17 – 23 martie, în Bucureşti.

Cele cinci secţiuni principale de anul acesta sunt „După 25 de ani”, „Rebeli pentru cauze”, „Statul strâmb”, „Clinica mass-media”, „Şi dragostea este un drept al omului” şi „Retrospectiva One World Romania 2014”, aceasta fiind dedicată regizorului Marcel Łoziński, iar în cadrul acesteia vor fi proiectate 10 dintre filmele sale, informează Mediafax.

Secţiunea „După 25 de ani”

cuprinde şase documentare recente care documentează şi revizitează perioada comunistă, un sfert de secol mai târziu, dar conţine şi un program de cinci scurtmetraje româneşti realizate în perioada 1963-1983 la studioul Sahia.

Secţiunea „Rebeli pentru cauze”

aduce în atenţia proaspăt revoltatului bucureştean exemple de activism neconvenţional din spaţiul ex-sovietic, dar şi două filme româneşti prezentate în premieră, care completează tabloul activismului contemporan: „Toamna românească”, de Matei Budes, şi „Bucureşti, unde eşti?”, de Vlad Petri.

Statul strâmb”

prezintă o selecţie de documentare despre variate cazuri de corupţie din toată lumea, inclusiv „Putin’s Games”, un film despre mita, corupţia, degradarea mediului şi violarea drepturilor omului din spatele recent încheiatelor Jocuri Olimpice de la Soci.

One World Romania

„Clinica mass-media”

încearcă prin şase filme – unele mai serioase, altele care tratează situaţia cu mult umor – să analizeze starea presei în momentul de faţă, în mai toate colţurile lumii. Filmele acestei secţiuni ridică întrebarea: există oare vreun antidot pentru intoxicarea, tabloidizarea cu orice preţ şi servilismul faţă de numeroasele interese politico-economice, practicate de o bună parte a mass mediei zilelor noastre?

„Şi dragostea e un drept al omului”

cuprinde patru poveşti despre relaţii neacceptate – de societate, de familie, de legile ţării în care trăiesc. Fiecare dintre filmele acestei secţiuni găseşte o formula cinematografică specială pentru a vorbi despre dragoste cu căldura şi delicateţe. Vor fi abordate problemele LGBT dintr-o altă perspectivă şi includerea într-o discuţie mai largă, notează Mediafax.

One World Romania

Informaţiile complete despre secţiuni, evenimente conexe, invitaţi şi lista completă a filmelor sunt disponibile pe site-ul oficial al festivalului: http://www.oneworld.ro.

Foto cu One World Romania – wikipedia

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.

14
/11
/23

Documentarul-portret „𝑫𝒆 𝒄𝒆 𝒎𝒂̆ 𝒄𝒉𝒆𝒂𝒎𝒂̆ 𝑵𝒐𝒓𝒂, 𝒄𝒂̂𝒏𝒅 𝒄𝒆𝒓𝒖𝒍 𝒎𝒆𝒖 𝒆 𝒔𝒆𝒏𝒊𝒏” (regie: Carla-Maria Teaha), care o aduce în prim-plan pe una dintre cele mai iubite scriitoare din România, se vede, începând de astăzi, în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

01
/11
/23

În noiembrie, HBO Max vine cu filme și seriale proaspete, noi episoade și sezoane ale unor producții de succes, dar și cu documentare care promit să nu dezamăgească.