VIDEO Opera Naţională Bucureşti deschide Festivalul „Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi“
https://www.ziarulmetropolis.ro/opera-nationala-bucuresti-deschide-festivalul-saptamana-internationala-a-muzicii-noi/

Cel mai important festival din România dedicat muzicii actuale – Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi (SIMN) – se desfăşoară între 25 şi 31 mai 2013 în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară.

Un articol de Andrada Văsii|23 mai 2013

Cel mai important festival din România dedicat muzicii actuale – Săptămâna Internaţională a Muzicii Noi (SIMN) –  se desfăşoară între 25 şi 31 mai 2013 în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară.

Evenimentul debutează sâmbătă, 25 mai, de la ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti, cu spectacolul de operă contemporană „O scrisoare pierdută“ (foto sus) de Dan Dediu. La doar două zile distanţă de la inaugurarea celei de-a 23-a ediţii a SIMN, în 27 mai, pe aceeaşi scenă, va avea loc premiera absolută a operei trans-realiste „Visătorul trezit“ de Mihaela Vosganian, producţie a Teatrului Naţional de Operetă Ion Dacian, realizată în coproducţie cu Opera Naţională Bucureşti şi cu sprijinul ARFA – Asociaţia Română a Femeilor în Artă.

La o jumătate de an de la premiera spectacolului „O scrisoare pierdută“, Dan Dediu, autor a 147 de lucrări din toate genurile muzicale, a afirmat că acest spectacol al Operei Naţionale Bucureşti se bucură în continuare de un mare succes.

 Am văzut tineri şi bătrani distrându-se de minune la umorul muzicii sau la poantele regiei. Faptul că s-a aplaudat în picioare la finalul mai multor reprezentaţii  spune mult despre euforia creată în rândul publicului. Interpreţii sunt minunaţi, rolurile au prins contur şi profunzime, fiind deja învăţate şi pe dinafară şi pe „dinăuntru“,  orchestra şi corul cântă cu mult suflet şi, nu de puţine ori, mi-am auzit frânturi din arii fluierate prin culisele operei de către muzicieni şi angajaţi ai administraţiei.

Dan Dediu

Șapte tablouri din spectacol

Operă trans-realistă în şapte tablouri, „Visătorul trezit“ este un spectacol gândit de autoarea Mihaela Vosganian pentru un ansamblu de solişti, actori păpuşari, grup vocal, orchestră şi dansatori, incluzând momente de ilustraţie video, dans sau sunete procesate.

Acesta vizează deschiderea unei orientări pe care autoarea o denumeşte trans-realism arhetipal, nouă viziune estetică şi spirituală ce îşi propune, pe de o parte, să recupereze funcţiile arhetipale ale artei (funcţia ritualică, cathartică, extatică sau de vindecare), iar pe de altă parte, să exprime o formă nouă a suprarealului – „trans-realul“, rezultată din extinderea conştiinţei prin tehnici spirituale de visare.

Astfel, concepută ca un demers sincretic: muzică/ dans/ scenografie/ video, în etapa actuală de concert-spectacol, „Visătorul trezit“ este o operă trans-realistă ce traversează, în cele opt secţiuni (prolog şi şapte tablouri), teritorii de expansiune dimensională, inspirate din experienţele spirituale ale autoarei.

Foto credit: Opera Naţională Bucureşti

18
/04
/22

În cadrul celebrării a 30 de ani de relații diplomatice între Republica Kazahstan și România, în data de 3 mai 2022, ora 19:00, va avea loc pe scena Operei Naționale București concertul „Muzica Marii Stepe – Uly Dala Sazy” susținut de către Orchestra Academică de Stat Folclor și Etnografie "Otyrar Sazy", cu suportul Ambasadei Republicii Kazahstan în România.

18
/04
/22

Așa cum și-au obișnuit publicul meloman, Orchestrele și Corurile Radio România propun în fiecare an, în apropierea Paștelui, un concert deosebit cu un repertoriu axat în special pe o tematică religioasă, o seară muzicală a cărei emoție este o pregătire în sine pentru sărbătoarea pascală.

18
/04
/22

Săptămâna viitoare, vă invităm să urmăriți spectacolele de operă „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni și Ruggero Leoncavallo, „Norma” de Vincenzo Bellini, recitalul de foaier „Note de primăvară” și spectacolul de balet „Giselle” de Adolphe Charles Adam, toate făcând parte din repertoriul actual al operei bucureștene.

18
/04
/22

Centrul Național de Artă “Tinerimea Română” invită publicul în zilele de 5 și 6 mai de la ora 19.00 la Sala Mare a Palatului Național al Copiilor din București la o întâlnire de sărbătoare cu obiceiul, muzica, dansul și autenticul costum tradițional românesc, ansamblul folcloric “Cununa Carpaților”având ca invitaţi și viitorii performeri ale spectaculoaselor dansuri românești, elevi ai liceului de coregrafie Floria Capsali din București.

07
/04
/22

În perioada 13 – 16 aprilie 2022, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” desfășoară în premieră Turneul național de Paște „Săptămâna Patimilor”, sub coordonarea dirijorilor Anna Ungureanu și Cezar Verlan. Proiectul se va desfășura în orașele Arad: 13 aprilie, la Filarmonca din Arad, Timișoara: 14 aprilie, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Alba Iulia: 15 aprilie, la Casa de Cultură a Sindicatelor; Cluj–Napoca: 16 aprilie la Teatrul Maghiar de Stat.