„Operațiunea Marte” la Teatrul din Craiova
https://www.ziarulmetropolis.ro/operatiunea-marte-la-teatrul-din-craiova/

Noua stagiune a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova 2019-2020 se deschide cu un spectacol care va testa limitele noastre actuale, ca si capacitatea de schimbare: putem coloniza planeta Marte sau o putem doar „proiecta” în datele tehnicii de azi? Cât este dorinţă şi cât este pragmatism în acest deziderat?

Un articol de Liliana Matei|14 septembrie 2019

Pe 18 septembrie, la ora 19.00, la Sala „Amza Pellea” este programată premiera spectacolului  „Operațiunea Marte. Fabuloasa aventură a devenirii noastre” de Alexa Băcanu, în regia lui Dragoș Alexandru Mușoiu.

Scenografia îi aparține Iulianei Vâlsan. Muzica este semnată de Cári Tibor, iar video mappingul de Dilmana Yordanova.

În distribuție spectatorii îi vor putea vedea pe Adrian Andone, Ștefan Cepoi, Iulia Colan, Ramona Drăgulescu, Iulia Lazăr, Ioana Manciu, Alina Mangra, Dragoș Măceșanu, Claudiu Mihail, Raluca Păun, Tamara Popescu, Vlad Udrescu, Cătălin Vieru, Marian Politic și Monica Ardeleanu.

În 2013, o companie europeană a lansat un apel pentru potențiali colonizatori ai planetei Marte, a selectat 100 de candidați și a început să îi testeze și să îi pregătească pentru misiunea care e programată pentru anul 2024.

Spectacolul se va concentra pe etapele finale ale acestui proces de selecție, începând din punctul în care ultimii 12 candidați își dispută câte unul dintre cele patru locuri disponibile în această călătorie fără retur. Totul ia forma unui reality show în cadrul căruia astronauții aspiranți devin staruri atipice, iar fiecare detaliu al vieților lor ajunge sub microscopul interesului public.

24
/10
/23

După o absență de trei ani din peisajul festivalier, Teatrul de Animație Țăndărică revine cu un eveniment special din domeniul teatrului de animație și vizual: ”Gala Aniversară ImPuls Țăndărică – 78 de ani cu cortina ridicată”, manifestare cu caracter competitiv, jurizată de experți din domeniul teatral: Doina Papp, Mihaela Michailov și Octavian Szalad.

23
/10
/23

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București.

20
/10
/23

Luni, 23 octombrie, ora 23.00, Marina Constantinescu ne aşteaptă la TVR 1 cu prima ediţie „Nocturne” a noului sezon. Actorul Ştefan Bănică, Anna Ungureanu, dirijorul şi Emil Pantelimon, managerul Madrigalului, actorul Adrian Văncică, Oana Drăgulinescu – fondator al Muzeului Abandonului se numără printre invitaţii noului sezon „Nocturne”.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

19
/10
/23

Scriitoare, cu texte puse în scenă pe diverse scene din România, Mihaela Michailov curatoriază pentru al doilea an, alături de Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari, o ediție a FNT. Am invitat-o la o discuție cu cărțile pe masă despre selecția din acest an.