Opere de artă de peste 12 milioane de euro, expuse timp de 10 zile, în centrul Capitalei, la Art Safari București
https://www.ziarulmetropolis.ro/opere-de-arta-de-peste-12-milioane-de-euro-expuse-timp-de-10-zile-in-centrul-capitalei-la-art-safari-bucuresti/

Cel mai mare muzeu temporar din ţară îşi deschide porţile pe 11 septembrie 2020.

Un articol de Petre Ivan|10 septembrie 2020

Cea de-a 7-a ediție Art Safari se desfășoară în perioada 11-20 septembrie 2020, în Victoria Tower, dar și în AFI Cotroceni, marcând anul acesta premiera a două spații distincte. În total, muzeul temporar găzduiește 11.000 de metri pătrați de artă românească de patrimoniu și contemporană, dar și artă internațională – aproximativ 800 de lucrări de artă, care provin din colecțiile a 18 muzee și din 84 de colecții private.

Evenimentul se află sub patronajul Primăriei Municipiului București și UNESCO România și este realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român (Partener Principal) și Muzeul Municipiului București. Conceptul arhitectural al Art Safari este semnat de Attila Kim, comisarul României la Bienala de Veneția, începând cu ediția 2016, până în prezent.

Pavilionul „Sabin Bălașa. Albastru”, curatoriat de Ioana Spiridon, aduce în atenția publicului opera unuia dintre cei mai cunoscuți artiști români contemporani. Pictorul Sabin Bălașa a fost un artist cu o operă extrem de densă, cu o coloristică originală și un reprezentant al “romantismului cosmic”. Un artist nu de puține ori criticat, contestat, dar care a reușit să transpună plastic, la un nivel înalt, folclorul românesc, legende și mituri ce stau la baza creației literare și vizuale culte. Prin Pavilionul dedicat artistului pentru prima dată în istoria evenimentului, organizatorii își propun să ofere publicului o altă imagine a acestuia, nu doar cea de pictor, ci și cea de artist polivalent, regizor de filme de animație, scriitor.

Expoziția cuprinde o serie de lucrări monumentale, de mari dimensiuni, aparținând unor muzee și instituții publice, evaluate la valori de aproximativ 100.000 de euro fiecare. Și Camera Deputaților din România a împrumutat, în premieră națională, 8 lucrări de artă semnate de Bălașa pentru expoziția din Art Safari, pe care publicul are șansa să le admire pentru prima dată.

Pavilionul Muzeal „Gheorghe Petrașcu. Despre farmecul realității”, coordonat de istoricul de artă Ruxandra Dumitru și de directorul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște, Dr. Ovidiu Cîrstina, găzduiește cea mai mare expoziție din ultimii 50 de ani dedicată maestrului. Poate insuficient cunoscut, Petrașcu s-a impus, încă de la începuturi, pe simezele celor mai relevante manifestări artistice românești, fiind considerat unul dintre cei mai importanți maeștri ai artei de început de secol XX.

Artistul a participat la trei ediții ale Bienalei de Artă de la Veneția, expoziție pe care iubitorii de artă nu o ratează nici azi. Îl regăsim în toate colecțiile importante de artă modernă, însă de la ultima retrospectivă din 1972, artistul nu a mai avut parte de o expoziție cuprinzătoare. Petrașcu este fondatorul unui curent caracterizat printr-un colorit grav și prin forța de evocare a obiectelor și peisajelor naționale, dar și internaționale, cu precădere italiene.

Expoziția găzduiește lucrări evaluate la circa 8 milioane de euro în total. Vârfurile sunt reprezentate de o serie de lucrări cu valori cuprinse între 100.000 și 150.000 de euro, printre care „Interior la Viforâta”, „Natură statică cu vase de alamă și cărți”, „Nud în interior”. Și Muzeul Municipiului București împrumută o lucrare de Gheorghe Petrașcu pentru această expoziție.

Pavilionul Central „Școala de la București. Tradiție, amor, trădare”, curatoriat de Silvia Rogozea, director de programe la Muzeul Național de Artă Contemporană, radiografiază arta liberă, creată de artiști din diverse generații, post-1990. Operele lor au ajuns să se integreze consistent circuitului expozițional internațional, inclusiv al marilor bienale/ trienale. Printre celebrii artiști prezenți în expoziție se numără Vlad Nancă, Geta Brătescu, Alexandru Rădvan, Dumitru Gorzo și Saddo. Vizitatorii vor putea admira și lucrări create special pentru această expoziție, printre care și un desen realizat direct pe un perete al Pavilionului de către artista Ana Bănică.

Expoziția „The Art of Behaving Badly”, semnată de Guerrilla Girls, aduce pentru prima dată în România arta rebelă a grupului anonim feminist care s-a viralizat la nivel mondial. În cariera lor de patru decenii și expoziții la MoMA, Tate Modern, Centre Pompidou, Bienala de la Veneția, Van Gogh Museum, Art Basel, artistele au făcut numeroase intervenții și apeluri prin arta lor – postere, billboard-uri, stickere, flashmob-uri – militând pentru egalitatea de rasă și sex. Una dintre lucrările lor epice, „Do Women Have to be Naked to Get into the Met. Museum?”, va fi expusă pentru prima dată și în București, la Art Safari 2020.

Israel – țară invitată. Anul acesta Israelul este reprezentat printr-o instalație textilă de mari dimensiuni semnată de Gilli Avissar, amplasată în atrium.

Pavilionul Copiilor „Art is Your Superpower” expune lucrări create de copii în perioada de izolare. De asemenea, micuții artiști au propriul program educațional în cadrul Art Safari Kids – ateliere de artă (ilustrație în acuarelă, ateliere de sculptură din sârmă, pictură pe sticlă, modelaj în lut, ateliere de autoportret, pictură ceramică, bandă desenată) și tururi ghidate pe un traseu redesenat pentru ei, în condiții de siguranță și distanțare fizică.

Satelitul Art Safari din AFI Cotroceni găzduiește 1.000 de metri pătrați de artă, oferind patru experiențe distincte: sculptură, arte textile, instalație mobilă semnată Obie Platon, unul din cei mai bine cotați artiști tineri români, și o instalație artistică de mari dimensiuni, pentru toate vârstele. Accesul în cadrul Pavilionului AFI – ART este gratuit, în perioada 11-20 septembrie 2020.

Muzeul temporar poate fi vizitat și noaptea, în cadrul unor Night Tours. Grupuri restrânse de vizitatori pot participa la tururi nocturne, vineri și sâmbătă. Participanții au parte de tur ghidat, art performance și muzică live.

Măsuri de siguranță la Art Safari 2020 

Accesul fiecărui vizitator în muzeul temporar se va face controlat, iar traseul de vizitare va fi unul tip circuit unidirecțional. Vor fi stabilite fluxuri de vizitare în zone expoziționale diferite. Vizitatorilor le va fi verificată temperatura la intrare, aceasta fiind o condiție obligatorie de acces. Accesul publicului va fi permis numai în condițiile purtării corespunzătoare a măștii pe durata vizitei.

Biletele și abonamentele pot fi achiziționate pe https://tickets.artsafari.ro, dar și la intrarea în pavilionul din Victoria Tower (Calea Victoriei, nr. 15).

Despre Art Safari București

Pavilionul de Artă București – Art Safari se desfășoară sub patronajul Primăriei Municipiului București și CNR UNESCO, în parteneriat cu Institutul Cultural Român (partener principal) și Muzeul Municipiului București, și este un eveniment cultural unic în România ca structură, concept și amploare. Pavilionul Muzeal, cu lucrările de Tezaur ale maeștrilor artei românești, Pavilionul Central, cu lucrări ale mișcării artistice contemporane, Pavilionul Internațional și programul educațional – Art Safari Kids formează conceptul unic al Pavilionului de Artă București. Art Safari a înregistrat 165.000 de vizitatori în primele șase ediții. Mai multe detalii: www.artsafari.ro

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.