Opt piese scurte, în lectură la Teatrul Foarte Mic
https://www.ziarulmetropolis.ro/opt-piese-scurte-in-lectura-la-teatrul-foarte-mic/

INEDIT Lectură în premieră, a opt piese scurte de 10 minute (patru româneşti şi patru americane) scrise la solicitarea unei bursiere Fulbright la Bucureşti, în cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|13 mai 2014

Azi 13 Mai 2014, de la ora 19.30 la Teatrul Foarte Mic (Bulevardul Carl nr. 21) are loc prezentarea proiectului „Noii mei blugi de la H&M“, un proiect transfrontalier de susținere și promovare a dramaturgiei contemporane și a metodelor de lucru transfrontaliere.

Opt tineri dramaturgi, patru români și patru americani, au fost comisionați pentru a explora procedeele scrierii transfrontaliere și metodele de promovare a procesului dramaturgic. Cei opt au primit acelaşi brief – „Noii mei blugi de la H şi M“ si au fost lăsați mai departe sa scrie orice le-a dictat inspirația.

Organizatorii vă invită să vedeți spectacolele pe care cei opt le-au generat în urma briefului și al unui efort internațional de lucru în ateliere și de traducere.

Proiectul este coordonat de Hannah Wolf, regizor și dramaturg american, aflată în România cu o bursă Fulbright de aproape 9 luni, timp în care a dezvoltat mai multe proiecte de artele spectacolului, axate în principal pe relevarea importanței lecturării de texte noi în mediul teatral, a popularizării ideii de «commissioned work / piese comisionate» și a pieselor de 10 minute.

Lectura va fi în limba română urmând să fie prezentată în engleză în New York în toamna lui 2014.

Echipele de lucru formate pentru prezentarea de miercuri de la Teatrul Foarte Mic includ un regizor român și doi dramaturgi (unul român și unul american), piesele americane fiind traduse pentru lectura în romănă de Oana Arsenoi și Vlad Arghir. În toamna lui 2014, proiectul va fi prezentat la New York în oglinda, cu un regizor american de data aceasta responsabil de două texte (unul român și unul american), textele românești fiind atunci traduse în limba engleză.

Dramaturgii americani implicați în proiect sunt: Caroline V. McGraw, Cory Hinkle, Alice Pencavel și Andrew Kramer, iar cei români sunt: Mihaela Michailov, Bogdan Georgescu, Eugen Jebeleanu și Maria Manolescu.
Regizorii români sunt: Horia Suru, Ioana Paun și Alexandru Berceanu.

Proiect curatoriat de Hannah Wolf.

Intrarea este liberă.

04
/01
/16

În România, anul 1989 s-a încheiat cu o revoluţie, nimeni nu a uitat, iar revoluţia aceasta a devenit o graniţă între viaţa de dinainte şi cea de după. Spectacolul „Anul dispărut. 1989”, care tocmai a avut premiera la Teatrul Mic, este despre viaţa de dinainte.

02
/01
/16

Mel Gibson, unul dintre cei mai fermecători actori din lume, împlinește 60 de ani. Când era doar un puști, tatăl său, un catolic înflăcărat, l-a învăţat cele zece porunci. Apoi i-a spus-o pe a unsprezecea: „Să nu te minţi singur“. A trăit Mel Gibson după această ultimă poruncă?

02
/01
/16

George Alexandru s-a stins din viață vineri, 1 ianuarie, la ora 23.30 la Spitalul Fundeni, la vârsta de 58 de ani, din cauza unor complicații severe ale unei infecții abdominale grave, nu în timpul unei operaţii, a precizat Institutul Clinic Fundeni într-un comunicat. Trupul actorului va fi depus luni, la ora 11.00, la Teatrul Nottara. El va fi înmormântat tot luni, la cimitirul Ghencea.

30
/12
/15

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată vineri, 15 ianuarie, de la ora 19.00, la Ateneul Român, prin spectacolul de muzică tradițională și poezie „La porțile ceriului“. Evenimentul îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe și invitații săi.

30
/12
/15

Mihaela Drăgan (29 de ani), romă, actriță, feministă. A cunoscut, în anii din urmă, succesul în teatrul independent românesc, cu spectacole precum “Del Duma”, “La Harneală” sau “Gadjo Dildo”. Dar cine este, de fapt, Mihaela Drăgan? De unde vine? Și, mai ales, încotro se îndreaptă?

28
/12
/15

Topul celor mai bune filme ale anului este împărţit în două. Un clasament include 10 lungmetraje relevante lansate în cinematografe şi prezentate în premieră în România în 2015. Iar celălalt conţine alte 10 titluri îndrăzneţe proiectate exclusiv în festivaluri din ţară.