Oraș mic, festival mare de film: Victoria
https://www.ziarulmetropolis.ro/oras-mic-festival-mare-de-film-victoria/

După ce anul trecut organizatorii festivalului au reuşit să readucă, după 16 ani de absenţă, filmul în oraşul Victoria (judeţul Braşov), la a doua ediţie (26 – 29 iunie), au pregătit o selecţie variată de lung-metraje.

Un articol de Liliana Matei|22 mai 2014

A doua ediție a Festivalului de Film Victoria se va deschide cu filmul ”Closer to the Moon” (foto sus), în regia lui Nae Caranfil, la Casa de Cultură. Vera Famiga și Mark Strong sunt actorii care dau viață protagoniștilor unui film ce o să vă captiveze de la minutul 1 până la 117. Ce se întâmplă când în România comunistă a anului 1959 are loc un jaf spectaculos asupra unei furgonete a Băncii Naționale? O să descoperiți joi, 26 iunie.

După terminarea proiecției ”Closer to the Moon” ne mutăm în aer liber, pentru a vedea cum Costache Moldu, un bătrân ce și-a pierdut soția, casa și toate economiile în urma unei inundații, trebuie să reînvețe să comunice cu băiatul său ce se reîntoarce din Japonia, alături de familia sa. ”Câinele Japonez”, în regia lui Tudor Jurgiu și cu Victor Rebengiuc și Șerban Pavlu în rolurile principale, este un film delicat și plin de subtilitate, care vorbește despre reconcilierea familială.

Vineri seară, 27 iunie, sunteți invitați la o acțiune de team building în aer liber. ”Love Building”, dacă e să fim mai preciși. Filmul Iuliei Rugină (cu Alexandru Papadopol, Dragoș Bucur și Dorian Boguță) este o comedie dramatică, a cărei acţiune are loc într-o tabără menită să „repare” relaţii de cuplu ajunse într-un moment critic.

Love Building

Scenă din ,,Love Building”, de Iulia Rugină

 

Cea de-a treia seară de Festival vă așteaptă la vizionarea dramei ”Carmen”, în regia lui Doru Nițescu. Ce se întâmplă când mama unei fetițe de 10 ani nu poate accepta verdictul medicilor: ”nu se mai poate face nimic”? Începe o luptă în care e foarte greu să decizi cine e câștigătorul și cine e învinsul. Pe 28 iunie fiți gata de un evantai de emoții! În rolurile principale: Rodica Lazăr, Adrian Titieni, Doru Ana, Iulia Lupaşcu, Mimi Brănescu.

Duminică, 29 iunie, mutăm proiecțiile de lung-metraj în locul unde a început totul, la Casa de Cultură. Ce este în program?

”Portretul luptătorului la tinerețe” (2010) – regia: Constantin Popescu Jr.
”Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu” (2010) – regia: Andrei Ujică
”Veronica” (1972) și ”Veronica se întoarce” (1973) – regia: Elisabeta Bostan

Tot la Casa de Cultură vor rula pe durata Festivalului filmele de scurt-metraj si documentarele intrate în
Competiția de anul acesta. Lista completă a acestora și componența oficială a juriului vor fi anunțate
curând.

Ce-ar mai fi de spus? 26 – 29 iunie 2014. Victoria. Oraș Mic. Festival Mare.

Festivalul de film Victoria este organizat de Asociația Victoria Art în colaborare cu Consiliul local și Primăria Orașului Victoria, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Consiliului județean Brașov.

12
/11
/16

Relansat pe platforma gratuită Cinepub, multipremiatul documentar „Cabală la Kabul” (2007), realizat de Dan Alexe, tratează cu tandreţe şi umor rivalitatea ultimilor doi evrei din Afganistan. O rivalitate excelent sugerată şi prin regie şi montaj.

12
/11
/16

DokStation prezintă joi, 1 decembrie, ora 20.00, la Cinematograful Muzeului Țăranului, documentarul „One More Time With Feeling”, în varianta 2D. Filmul care a și deschis prima ediție a festivalului DokStation este prezentat pentru a doua oară în România, în proiecție unică, așa cum va fi proiectat și în cinematografele din lume, pe 1 decembrie.

10
/11
/16

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră în Competiția de la Cannes și programat recent în cadrul Festivalului Filmului Francez de la București, „Ma Loute”, noua bizarerie a lui Bruno Dumont, este probabil cel mai excentric film din mainstream-ul festivalier al acestui an.

10
/11
/16

Lungmetrajul „Inimi cicatrizate”, câștigător al Premiului Special al Juriului, dar și Don Quijote Prize, oferit de International Federation of Film Societies în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno, a fost inclus în competiția oficială a celui mai important eveniment cinematografic din America Latină – Festival Internacional de Cine de Mar del Plata (Argentina). Ajuns la cea de-a 31-a ediție, evenimentul se va desfășura între 18 și 27 noiembrie.

08
/11
/16

Povestea lor în film se desfășoară pe la începuturile cinematografiei mondiale, în epoca filmului mut, când David Griffith a creat modul de a istorisi o poveste pe peliculă, iar Lillian Gish, datorită regizorului, a devenit o stea de cinema.

07
/11
/16

Am luat la bani mărunţi cinematografia română din epoca sa modernă, mai exact din anii ’50 şi până astăzi, şi am ales cele mai bune şi mai îndrăznețe debuturi de ficţiune. Zece titluri semnate de regizori reprezentativi din mai multe generaţii.

05
/11
/16

Relansat pe platforma gratuită Cinepub, „Glissando”, filmul cu care Mircea Daneliuc participa în 1985 la Festivalul de la Veneția, se numără printre cele câteva opere cinematografice din timpul comunismului care au căpătat o faimă ce poate împiedica judecarea lor lucidă în prezent.

04
/11
/16

Meryl Streep va primi la Globurile de Aur din 2017 premiul pentru întreaga activitate Cecil B DeMille. Cu 29 de nominalizări la Globurile de Aur și 19 la Oscar, Meryl Streep este cea mai nominalizată actriță din istoria Hollywoodului.

04
/11
/16

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong” Sibiu prezintă duminică, 20 noiembrie, de la ora 20:00, proiecţia de gală a filmului „Inimi cicatrizate” în regia lui Radu Jude. Evenimentul va avea loc în prezenţa regizorului şi va fi urmat de o sesiune Q&A (întrebări şi răspunsuri) moderată de Oana Stoica, critic de teatru şi curator al Festivalului Tânăr de la Sibiu.

02
/11
/16

NOUA GENERAȚIE DE ARTIȘTI. Olimpia Melinte, treizeci de ani, actriță, consacrată internațional cu pelicula spaniolă „Canibal”. În curând, va fi din nou pe marile ecrane, în „Perfect sănătos”, noul film al Ancăi Damian. Actriță, dar mai ales mama lui Sasha (doi ani). Un interviu sincer despre cinema și maternitate. Olimpia Melinte se întoarce, iar acum vrea să joace din nou și teatru. A se lua aminte.

02
/11
/16

Pentru al doilea an la rând, Asociația One World Romania aduce, în mai multe licee, filme documentare de scurt-metraj produse de Studioul Alexandru Sahia. Selecția de anul acesta are ca temă copilul ca „resursă națională” și reprezentarea copilăriei în filmele produse de studio în perioada 1960-1989.