Orchestra Naţională Radio este invitată să cânte Enescu la „Shanghai Spring International Festival 2013“
https://www.ziarulmetropolis.ro/orchestra-nationala-radio-este-invitata-sa-cante-enescu-la-shanghai-spring-international-festival-2013/

Concertul special oferit de ONR la Shanghai va avea loc vineri, 17 mai, într-una dintre cele mai reprezentative instituţii culturale din China şi din întreaga lume: Shanghai Oriental Art Center.

Un articol de Andrada Văsii|13 mai 2013

Concertul special oferit de Orchestra Națională Radio la Shanghai va avea loc vineri, 17 mai într-una dintre cele mai reprezentative instituţii culturale din China şi din întreaga lume:  Shanghai Oriental Art Center.

Într-una dintre cele mai mari metropole ale planetei – Shanghai (China) – univers fascinant în care se întâlnesc influenţe din toate culturile lumii, muzica lui Enescu va răsuna graţie Orchestrei Naționale Radio (ONR).

Evenimentul face parte din festivalul internaţional denumit „Shanghai Spring International Music Festival“. Sărbătoarea muzicală este organizată (într-o formă diferită) încă din 1960, constituind manifestarea de acest gen cu cea mai lungă tradiţie şi cu cea mai lungă durată per ediţie (21 de zile) dintre evenimentele lansate după înfiinţarea Republicii Populare Chineze.

52 de spectacole și concerte

Ediţia din acest an este una aniversară şi poartă numărul 30, datele între care se desfăşoară întregul festival fiind 28 aprilie – 18 mai 2013. Pe parcursul a 21 de zile, publicul iubitor de muzică şi de dans va avea ocazia să asiste la Shanghai, în diferite teatre ale metropolei, la 52 de spectacole şi concerte.

Ediţia din acest an va reuni ansambluri artistice importante din peste zece ţări ale lumii (printre care Franţa, Germania, Cehia, Anglia, România) care vor interpreta partituri ale ţării de provenienţă, dar şi lucrări vestite în spaţiul chinez.

85 de ani de la înființarea ONR

Participarea la această sărbătoare a muzicii face parte dintre evenimentele speciale dedicate împlinirii a 85 de ani de la înfiinţarea Radio România şi de la naşterea Orchestrei Naţionale Radio. De asemenea, momentul reprezintă o frumoasă continuare după concertul susţinut de ONR cu trei ani în urmă – în  iulie 2010 – cu ocazia Expoziţiei Universale de la Shanghai, în cadrul Zilei României.

 Tiberiu Soare va dirija ,,Rapsodia Română nr. 1“ de Enescu

Întregul eveniment se va desfăşura sub bagheta unuia dintre cei mai importanţi muzicieni români ai momentului: Tiberiu Soare, dirijor şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România.

Va fi prezentat publicului un repertoriu care aduce în prim plan creaţiile enesciene: ,,Rapsodia Română nr. 1“ – o superbă esenţializare a motivelor muzicale specific româneşti – şi „Simfonia nr. 1“. Programul va fi completat de „Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră“ semnat de Brahms (interpretat – la premiera absolută din 1881 – de compozitorul însuşi), solistă fiind de această dată pianista Xie Jingxian, originară chiar din Shanghai.

Gabriel Croitoru va interpreta „Ciorcârlia“

Surpriza serii, care va încununa demonstraţia de virtuozitate a orchestrei, va fi  constituită de celebra lucrare „Ciocârlia“, una dintre cele mai populare piese româneşti în rândul publicului chinez, cu participarea violonistului Gabriel Croitoru și a vioarii Guarneri, pe care a cântat însuşi George Enescu.

Foto credit: Virgil Oprina

06
/06
/22

În 2001, cunoscutul violonist român REMUS AZOIȚEI a fost numit profesor de vioară al Academiei Regale de Muzică din Londra, la acel moment fiind cel mai tânăr profesor de vioară din întreaga istorie de 200 ani a instituției. În 2019, a susținut concerte la Carnegie Hall - New York și la Kennedy Center - Washington DC, pe lângă multe alte apariții europene, și în 2021 a fost solistul Orchestrei de Cameră din Viena în cadrul Festivalului Enescu.

06
/06
/22

Joi, 9 și vineri, 10 iunie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de Radu Popa, în două concerte cu public, desfășurate de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român. În prima parte, vor fi interprate Concertul în fa major pentru două piane şi orchestră, KV242 de Wolfgang Amadeus Mozart și Concertul în re minor pentru două piane şi orchestră, FP61 de Francis Poulenc, cu soliștii Alon Goldstein și Andrei Licareț. Vor urma, în program, Passacaglia, BWV582 de Johann Sebastian Bach/ Ottorino Respighi și Pinii din Roma de Ottorino Respighi. 

03
/06
/22

Peștera Ialomiței din Bucegi găzduiește cea de-a doua ediție „The Jazz Cave Festival”, un eveniment care și-a propus să contribuie la restaurarea legăturii organice dintre om și natură, promovând principiile internaționale ale muzicii de jazz. Ediția 2022 va avea loc în mijlocul verii, în perioada 1 - 3 iulie 2022, un bun prilej pentru iubitorii de jazz și drumeții montane de a revizita patrimoniul natural din Bucegi.

02
/06
/22

Savurăm weekendurile în oaza de cultură din inima naturii urbane cu sesiuni acustice de jazz, muzică clasică și pop-indie de la artiști independenți, cu picnic și degustări gourmet de la artizani locali, proiecții de film, ateliere de yoga, dans contemporan, ateliere educative pentru copii și momente de poezie pe pajiștea Grădinii Botanice a Universității din București.

02
/06
/22

Dacă în lumea artistică deseori relațiile sunt dominate de un orgoliu exacerbat, există și excepții și una dintre cele mai frumoase dintre ele este reprezentată de prietenia și admirația reciprocă dintre Mozart și Haydn, cei doi mari reprezentanți ai clasicismului muzical vienez. Miercuri, 8 iunie 2022, de la 19.00, veți avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert MOZART/HAYDN prezentat de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, sub bagheta dirijorului GHEORGHE COSTIN.

31
/05
/22

Leo Hussain, dirijor-principal invitat al Filarmonicii „George Enescu”, rămâne la pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu” , în zilele de  joi  și vineri, 2 și 3 iunie 2022, pentru alte  două concerte cu public, desfășurate de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român.

30
/05
/22

Câștigătorul uneia dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din Europa - Concursul Malko pentru tineri dirijori (organizat la Copenhaga de Orchestra Simfonică Radio Daneză) este invitat special pe scena Sălii Radio! DMITRI MATVIENKO (născut în Belarus) a fost distins în 2021 cu premiul I și premiul publicului și se va afla vineri, 3 iunie 2022 (de la 19.00) la pupitrul ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO.

25
/05
/22

Leo Hussain, dirijor-principal invitat al Filarmonicii „George Enescu”, rămâne la pupitrul Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu” , în zilele de joi și vineri, 2 și 3 iunie 2022.