Orchestra Română de Tineret – succes fulminant la Berlin
https://www.ziarulmetropolis.ro/orchestra-romana-de-tineret-succes-fulminant-la-berlin/

Orchestra Română de Tineret, condusă de dirijorul Cristian Mandeal, a strălucit într-un program de concert de mare virtuozitate, în prima apariţie a unei orchestre româneşti pe scena Filarmonicii din Berlin, care a stârnit uralele unui public în general destul de reţinut în aprecieri.

Un articol de Liliana Matei|29 iunie 2014

Versiunile pe care le-au oferit celor Trei Dansuri Românești de Theodor Rogalski, Rapsodiei Spaniole de Ravel, alături de Dansul celor șapte voaluri din opera Salomea de Richard Strauss și de magnifica simfonie Patetica de Ceaikovski, au demonstrat clasa de nivel international pe care o are Orchestra Romana de Tineret.

În premieră pentru o orchestră din România, Orchestra Română de Tineret a evoluat pe 24 iunie în cadrul unui concert extraordinar în Sala Filarmonicii din Berlin, ca invitat de onoare în cadrul Festivalului European de orchestre de Tineret de la Berlin – Young Euro Classics. La ediția din acest an, Festivalul Young Euro Classics comemorează 100 de ani de la izbucnirea primului război mondial. Cu acest prilej, pe scena festivalul berlinez evoluează între 21 și 29 iunie cinci orchestre de tineret de vârf din întreaga lume, mai precis din Franța, Rusia, România, China și Africa de Sud.

Devenită vedetă de clasă internaţională după ediția din 2012 a prestigiosului festival berlinez, Orchestra Română de Tineret condusă de dirijorul Cristian Mandeal a revenit acum la Berlin ridicând ștacheta performanței artistice la un nou nivel. La finalul concertului, Cristian Mandeal a declarat: ,,În acest loc, pe scena Filarmonicii din Berlin s-au petrecut lucruri fundamentale pentru istoria muzicii din ultimii 50 de ani. Mie mi s-a împlinit un vis cu ocazia acestui concert – cel mai bun din viața mea, alături de această orchestră – stând pe locul unde am avut șansa de a-l observa și studia pe Herbert von Karajan în 1980. Acești copii, care din punct de vedere artistic au depășit de mult anii copilăriei, m-au făcut să mă simt mândru de ei și fericit că am avut șansa de a le fi mentor.”

Din anul 2014, Centrul Național de Artă „Tinerimea Romana” a început să se ocupe de activitatea Orchestrei Române de Tineret, odată cu preluarea conducerii instituției de către Marin Cazacu, inițiatorul orchestrei, care declara emoționat după succesul de la Berlin : A fost momentul de maxim din cariera de 6 ani a acestei orchestra. Au dovedit din nou că pot triumfa pe cele mai celebre scene ale lumii, în fața unui public cunoscător și pretențios. Această orchestră trebuie să fie încurajată, pentru că este o valoare culturală națională.

Orchestra Romana de Tineret, scurt istoric

Prima orchestră simfonică de tineret din România a luat fiinţă la Sinaia în vara anului 2008, la iniţiativa violoncelistului şi directorului artistic al acesteia, Marin Cazacu, cu sprijinul Fundaţiei „Prietenii muzicii -Serafim Antropov”.

Membrii săi, marea majoritate cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, sunt selectaţi dintre cei mai buni tineri muzicieni la nivel naţional. Pregătirea tehnică şi artistică este asigurată de la înfiinţare de maestrul Cristian Mandeal. Proiectul „Orchestra Română de Tineret – spirit enescian şi tradiţie europeană” a pornit din necesitatea racordării tinerei generaţii de muzicieni români la exigenţele şi aspiraţiile artistice europene.
Concertele susţinute anual între 2008 şi 2013 în cadrul Festivalului Internaţional „Enescu şi muzica lumii ” la Sinaia, Buşteni, Sibiu, Braşov şi Bucureşti au constituit adevărate triumfuri. Apariţiile strălucitoare de pe scena Ateneului Român începând cu anul 2009, în cadrul concertelor December Music Flavours şi Spring Music Flavours, organizate de Lanto Communication, concertul extraordinar “Eurovision – Tineri muzicieni, au fost foarte apreciate de public şi elogiate de critica de specialitate.

Evoluţia impresionantă şi succesele obţinute în aceşti ani au culminat cu prezenţa în cadrul Festivalului Internaţional “George Enescu“ din 2011 şi 2013, care au confirmat aşteptările acestui proiect.
În noiembrie 2011, Orchestra a devenit membră a EFNYO (European Federation of National Youth Orchestras), iar în 28 şi 31 ianuarie 2012 a fost invitată să susţină concerte de mare prestigiu la Paris şi respectiv Strasbourg, în cadrul unui proiect cultural european.

În 2012, pe lângă cele 8 proiecte ce s-au desfăşurat în România, Orchestra Română de Tineret a fost invitată să concerteze în deschiderea primei ediţii de la București a Festivalului Internaţional “Sergiu Celibidache” şi să susţină un concert extraordinar în cadrul prestigiosului Festival Internaţional “Young Euro Classic“ de la Berlin, la data de 4 august 2012.

În vara anului 2013, Orchestra Romana de Tineret a susţinut două concerte extraordinare în Italia, la Roma, pe cea mai prestigioasă scenă de concerte din Italia, Auditorium Santa Cecilia şi la Festivalul de la Ravello, cel mai cunoscut festival de vară din Europa.

Foto: Virgil Oprina

02
/04
/15

Astăzi, maestrul Gică Petrescu, îndrăgitul cântăreţ şi compozitor de muzică uşoară, populară şi de petrecere, ar fi împlinit... 100 de ani.

01
/04
/15

Dedicată celebrării carierei artistice a basului Mihnea Lamatic, solist al Operei Naţionale Bucureşti, Gala Aniversară Mihnea Lamatic aduce în prim-plan cele mai importante roluri de operă şi operetă pe care artistul le-a interpretat pe parcursul carierei sale. Evenimentul are loc sâmbătă, 4 aprilie, de la ora 19.00, la Opera Națională București.

30
/03
/15

Primăria Sectorului 3 organizează, pentru al treilea an consecutiv, un eveniment dedicat omului de cultură Florian Pittiș, cel care a fost un “one man show”, un “uomo universale” al României. Flori pentru suflet – Remember Florian Pittiș va avea loc pe 18 aprilie, începând cu ora 17.00, în Parcul Titan. Accesul publicului este liber.

27
/03
/15

Ziarul Metropolis, cotidian cultural editat de Teatrul Metropolis din București, împlinește doi ani de existență astăzi, de Ziua Mondială a Teatrului. Zi de zi, publicația a încercat să-și ridice standardul și să ocolească valul de tabloidizare care a afectat chiar și cele mai prestigioase site-uri quality din România.

23
/03
/15

Vineri, 27 martie (19.00), pe scena Sălii Radio va avea loc un eveniment special de talie internaţională! Un public potenţial de milioane de ascultători se va alătura - pe calea undelor şi online - celor aproximativ o mie de spectatori prezenţi în sala de concerte bucureşteană pentru a-i aplauda pe trei tineri muzicieni laureaţi ai unor prestigioase competiţii, organizate sub egida Uniunii Europene a Concursurilor Muzicale de Tineret.

20
/03
/15

Astăzi, 20 martie, s-au lansat noile abonamente pentru ultimele trei luni de stagiune (aprilie-iunie) la Sala Radio. Trei luni în care iubitorii muzicii se pot întâlni cu Alexandru Tomescu, Mircea Albulescu, cu Luiza Zan şi Teodora Enache, cu Grigore Leşe şi Artur Șahnazarian sau cu Richard Galliano şi Sarah Nemţanu.

20
/03
/15

La finalul lunii martie, Orchestra de Cameră Radio adresează publicului său o invitaţie la o seară muzicală într-o formulă inedită: două concerte ce aparţin barocului muzical, unul semnat de Vivaldi - celebrul creator al Anotimpurilor - şi cel de-al doilea aparţinând lui Händel, vor fi interpretate în versiunea pentru nai!

18
/03
/15

Bono a cântat pentru prima dată în public după accidentul de bicicletă suferit în noiembrie 2014, alături de colegii săi din trupa U2, luni, la înmormântarea DJ-ului irlandez Tony Fenton.

17
/03
/15

Ce poate fi mai potrivit pentru o seară de martie decât partitura compozitorului rus Igor Stravinski - Sacre du printemps (Ritualul primăverii)? Vineri, 20 martie (19.00), la Sala Radio, veţi avea bucuria întâlnirii cu această lucrare inedită interpretată de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.