Orchestra titanic – Spectacol în premieră la Teatrul Național București
https://www.ziarulmetropolis.ro/orchestra-titanic-spectacol-in-premiera-la-teatrul-national-bucuresti/

Sâmbătă 13 ianuarie şi duminică 14 ianuarie, la Sala Pictura vor avea loc, în avanpremieră, primele spectacole cu Orchestra Titanic de Hristo Boicev, în regia lui Felix Alexa şi scenografia Andradei Chiriac, cea dintâi premieră a anului 2018 la Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|12 ianuarie 2018

Cu acest spectacol, TNB continuă preocuparea pentru zona balcanică, un spaţiu atât de special şi atât de ofertant dramatic, iar regizorul, fin observator al acestui spaţiu ne invită, într-o companie excepţională – distribuţia care îi dă viaţă scenică, la o poveste aflată la graniţa dintre real şi oniric.

Claudiu Bleonţ, Mihai Constantin, Mihai Călin, Richard Bovnoczki şi Tania Popa vă dau întâlnire cu o piesă care s-a bucurat de 30 de montări în toată lumea. Orchestra Titanic este ocomedie filosofică și absurdă despre dorința de evadare în iluzie.

„În Orchestra Titanic, patru personaje aflate într-o gară părăsită și distrusă, o imagine a singurătății și ratării fiecăruia dintre ei, repetă la nesfârșit un posibil scenariu al salvării din această existență lipsită de sens. Ei, de fapt, repetă propria piesă scurtă, cu final previzibil, intrând într-o iluzie pe care și-o alimentează jucând „teatru”.

Un „teatru” văzut ca o salvare posibilă din monotonia unei vieți ratate, un „teatru” ce le poate da, fie și pentru scurt timp, iluzia salvării.

Ironia lui Boicev devine însă și mai puternică odată cu apariția lui Harry, un magician ce le aduce perspectiva salvării printr-o iluzie și mai mare decât teatrul, o iluzie supremă, ce reprezintă trecerea lor în altă dimensiune, în care totul devine posibil.

Spectacolul meu vorbește despre teatru și viață, despre cum ne putem salva, măcar parțial, dintr-o existență frustrantă și anostă, sperând la o altă dimensiune creată prin iluzie. O iluzie pe care ne-o creăm fiecare în intimitate, ca alternativă salvatoare.

Și ce altceva reprezintă teatrul, dacă nu o iluzie ce poate deveni uneori mai reală și mai intensă decât realitatea însăși?” spune Felix Alexa.

Hristo Boicev, cel mai cunoscut şi mai jucat dramaturg bulgar, era declarat dramaturgul anului 1989, cu 40 de montări pe tot teritoriul Bulgariei, iar astăzi este autorul jucat în 40 de ţări de pe cinci continente, multipremiat în ţara sa şi peste hotare. Printre piesele sale cele mai cunoscute se numără Colonelul Pasăre (pentru o distribuție feminină, titlul este Colonelul și păsările sale),Orchestra Titanic, Spitalul comunal (pusă în scenă, în România, de Felix Alexa, la Teatrul Metropolis), monodrama Fenomen, Subteran, Acel lucru, Invazia etc. A dramatizat romanele Zorba grecul de Nikos Kazantzakis și Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald.

Premiera oficială va avea loc în prezenţa autorului şi este programată pentru 16 şi 17 ianuarie, de la ora 20.00, la Sala Pictura.

Următorul spectacol este programat în data de 24 ianuarie.

Foto: Orchestra titanic  – tnb

 

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.

25
/09
/23

Ediția a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent s-a încheiat ieri, 24 septembrie, după 10 zile cu 28 de evenimente indoor și outdoor – spectacole în competiție, spectacole studențești, patru premiere teatrale, film, atelier de teatru, concert – care au ținut în atenția publicului cele mai tinere și fresh creații independente din București și din țară.