Orchestrele şi Corurile Radio România participă la Festivalul „Enescu“ 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/orchestrele-si-corurile-radio-romania-participa-la-festivalul-enescu-2013/

Orchestrele şi Corurile Radio România revin în faţa melomanilor punctând o participare la cea mai importantă manifestare culturală românească: Festivalul Internaţional „George Enescu“ – ediţia XXI.

Un articol de |20 august 2013

Orchestrele şi Corurile Radio România revin în faţa melomanilor punctând o participare la cea mai importantă manifestare culturală românească: Festivalul Internaţional „George Enescu“ – ediţia XXI.

În cadrul festivalului – derulat în această toamnă între 1 şi 28 septembrie – principalul moment prezentat de Orchestrele şi Corurile Radio România îl constituie concertul de la Sala Mare a Palatului desfăşurat exact peste o lună de zile – vineri, 20 septembrie 2013 (de la ora 19.30).

Patru dintre formaţiile instituţiei – Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Corul Academic Radio şi Corul de copii Radio vor fi reunite sub bagheta dirijorului britanic James Judd.

Muzicianul a fost director muzical al Orchestrei Filarmonice din Florida, dirijor principal al Orchestrei Naţionale Lille – Franţa, ocupând în prezent aceeaşi poziţie pentru Orchestra Asiatică de Tineret şi a colaborat cu cele mai mari ansambluri de gen ale lumii ca Berlin Philharmonic, Orchestre National de France, Royal Philharmonic, London Symphony, BBC Symphony, Royal Concertgebouw Orchestra – Amsterdam, Orchestra Santa Cecilia – Roma ş.a.

Cele patru ansambluri reunite ale Orchestrelor şi Corurilor Radio România vor încânta publicul cu o lucrare de mare virtuozitate, care cere o pregătire îndelungată: „Recviemul de război“, creaţie a unuia dintre cei mai prolifici compozitori englezi din sec. XX: Benjamin Britten. Lucrarea a fost definitivată în 1962 şi a fost dedicată sfinţirii noii catedrale a oraşului Coventry, cea anterioară fiind distrusă de un raid aerian în timpul celui de-al doilea război mondial.

Evenimentul va avea loc cu participarea soliştilor vocali de talie internaţională: Michaela Kaune – soprană (Germania), Kim Begley – tenor (Marea Britanie), Adrian Erod – bariton (Austria).

Prima piesă de teatru radiofonic

Completând evenimentul extraordinar de la Sala Palatului, Orchestrele şi Corurile Radio România vor oferi melomanilor care aleg concertele în aer liber din Piaţa Festivalului (în lateralul Ateneului Român) trei seri consecutive de sărbătoare a muzicii.

Vineri, 20 septembrie, de la ora 20.00, spectatorii sunt aşteptaţi la Seara Radio România Muzical: Jazz, swing & more cu… grupul vocal Jazzappella. Dacă în Sala Palatului va răsuna muzica lui Britten, în aer liber se vor auzi standarde de jazz, şlagăre pop – rock, piese din coloane sonore de film – toate în aranjamente originale a capella.

Sâmbătă, 21 septembrie (de la ora 20.00) este rândul postului Radio România Cultural să invite ascultătorii la o seară specială: „Ce ştia satul“, scenariu de Mihai Lungeanu după piesa „Ce ştia satul“ de Ion Valjan. Titlul reprezintă prima piesă montată de Teatrul Naţional Radiofonic, jucată pentru prima oară pe scena Teatrului Modern de Compania Davilla, în anul 1912 şi reluată la Teatrul Naţional cu actorii Petre Sturza şi Maria Filotti.

Din distribuţie fac parte patru apreciaţi artişti români: George Mihăiţă, Virginia Mirea, Delia Nartea şi George Grigore. Cea de-a treia seară în Piaţa Festivalului – duminică, 22 septembrie, de la ora 20.00 – vă propune o întâlnire cu Big Band-ul Radio, sub bagheta dirijorului său, Ionel Tudor. Seara se va derula cu participarea Luizei Zan, câştigătoare a premiului I la Cerbul de Aur, în 2004 şi desemnată „Muzicianul anului 2011″ în cadrul Galei Premiilor de Jazz.

Citiţi şi: REPORTAj Teatrul cu ochii închişi

Sâmbătă, 14 septembrie (de la 19.30), la Sala Mare a Palatului, alături de una dintre cele mai prestigioase orchestre europene – London Symphony Orchestra – şi sub bagheta dirijorului rus Vladmiir Jurovsky, Corul Academic Radio condus de Dan Mihai Goia va interpreta o lucrare enesciană: Simfonia cu cor nr. 3 în Do Major op. 21.

Sâmbătă, 28 septembrie (de la 19.30), Corul Academic Radio, de această dată însoţit şi de Corul de Copii Radio, condus de Voicu Popescu, va reveni la Sala Palatului chiar la evenimentul de închidere a Festivalului Enescu. De această dată, ansamblurile vor concerta alături de o altă celebră orchestră londoneză: Royal Philharmonic Orchestra.

Sub conducerea muzicală a dirijorului român Cristian Mandeal, publicul se va reîntâlni cu celebra Simfonie nr. 3 de Gustav Mahler. Solistă va fi mezzosoprana britanică Jennifer Johnston.

Ca la fiecare ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu“, Radio România Cultural şi Radio România Muzical vor transmite live evenimentele la nivel naţional on air şi online pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele pentru Festivalul Enescu pot fi achiziţionate online, prin eventim.ro, sau de la punctele de vânzare ale Eventim şi din librăriile Humanitas și Cărturești. La evenimentele în aer liber, din Piaţa Festivalului, accesul este liber.

Foto: Alexandru Dolea

11
/11
/19

Pianista Oxana Corjos realizează în perioada 29 octombrie – 12 noiembrie un turneu în patru oraşe din ţară – Sibiu, Piteşti, Bistriţa şi Bucureşti – cu un program spectaculos ce cuprinde Ciaccona în re minor, BWV 1004 de Bach-Busoni, patru preludii de Claude Debussy - Des pas sur la neige, La serenade interrompue, Puerta del Vino şi Feux d'artifice - şi Sonata a VI-a de Serghei Prokofiev.

11
/11
/19

Opera Națională București prezintă joi, 14 noiembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Evgheni Oneghin” de Piotr Ilici Ceaikovski în regia lui Ion Caramitru. Decorurile poartă semnătura Mariei Miu, costumele sunt creația Vioricăi Petrovici, iar lighting design-ul a fost realizat de către Chris Jaeger. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.

11
/11
/19

Vineri, 15 noiembrie (19.00), Orchestra Națională Radio și 4 soliști invitați: Antonis Anissegos – pian, Nicolas Simion – saxofon, bas clarinet și flaut, Sorin Romanescu – chitară și electronice și Iulian Nicolau – baterie propun publicului bucureștean un frumos repertoriu reunit sub titlul Jazz Meets Clasic.

08
/11
/19

În acest weekend se încheie Festivalul SoNoRo în București, cu trei concerte și o petrecere ce continuă tematica dadaistă a acestei ediții. Publicul este invitat vineri, 8 noiembrie, ora 19:30, la Muzeul Național de Artă al României, iar de la ora 22:00, la Switch Lab.

05
/11
/19

Alexandru Catrina, prietenul Ziarului Metropolis, a realizat un emotionant clip In Memoriam, dedicat legendarul vocalist al formației Compact, Leo Iorga, care s-a stins din viață sâmbătă, 2 noiembrie, la vârsta de 54 de ani. 

02
/11
/19

Vineri, 1 noiembrie, la Palatul Cotroceni, a avut loc deschiderea Festivalului SoNoRo. Timp de zece zile, între 1 și 10 noiembrie, publicul din București va putea asista la un colaj de concerte de muzică de cameră, prezentări de carte, expoziții de arte vizuale, proiecții de film și o petrecere unde muzicienii vor deveni gazde.

31
/10
/19

Luna noiembrie începe în Sibiu cu aniversarea a 40 de ani de la prima ediție a celui mai important concurs din România dedicat jazzului. Astfel, între 1 și 3 noiembrie, scena sălii Thalia din Sibiu va fi un spațiu în care formații cu un parcurs surprinzător în lumea jazzului actual se vor întrece în măiestrie.

31
/10
/19

Cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Orchestra Filarmonicii Altenburg Gera va susţine o serie de concerte în România. Concertul aniversar de la Bucureşti de duminică, 3 noiembrie 2019, ora 19.00, de la Ateneul Român, va fi condus de dirijorul Laurent Wagner, director general muzical. Solist va fi violoncelistul Mircea Marian.

30
/10
/19

Un film din Coreea de Sud premiat la Cannes, dar și filme experimentale de top, noi expoziții de artă contemporană, rafinamentul muzicii clasice și un roman din literatura scandinavă a momentului – vă prezentăm cinci dintre atracțiile culturale ale lunii noiembrie.

29
/10
/19

În cadrul Cursurilor de Măiestrie Artistică 2019, cinstind memoria Haricleei Darclée la 80 de ani de la trecerea sa la cele veşnice, manifestările din acest an au constituit în acelaşi timp o formidabilă pregătire pentru ediţia din 2020 a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, celebrând 25 de ani de remarcabile împliniri.

28
/10
/19

Opera Națională București prezintă miercuri, 30 octombrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul de balet „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski. Regia şi coregrafia poartă semnătura lui Gheorghe Iancu, scenografia a fost realizată de către Luisa Spinatelli, iar lighting design-ul de către Camilla Piccioni. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.