Oregon: a state of jazz în miez de primăvară
https://www.ziarulmetropolis.ro/oregon-a-state-of-jazz-in-miez-de-primavara/

Jazz Night Out revine la Sala Radio, pe 21 aprilie, cu trupa americană Oregon. Patru nominalizări la Grammy, prezenţa la Woodstock în ’69 a doi dintre membri şi peste patru decenii de înregistrări sunt câteva dintre poveştile care-i recomandă. Ca să nu mai spunem că au urcat pe scene legendare precum Carnegie Hall, Lincoln Center sau Berlin Philarmonic Hall.

Un articol de Liliana Matei|20 aprilie 2015

În cei peste 40 de ani împreună, Oregon au înregistrat 30 de albume și au explorat, rămânând în același timp vocile jazz-ului care îmbină clasicul cu improvizația, acei părinți care au grijă să fie mereu in style.

Pe trei dintre albume l-au avut ca percuţionist pe Trilok Gurtu, unul dintre cei mai inovatori instrumentişti. Ralph Towner, liderul grupului, este prezent pe 55 de discuri, cântând la chitară cu 12 corzi, chitară clasică, pian, sintetizatoare, trompetă şi percuţii. A cântat alături de muzicieni de calibru precum Gary Burton, John Abercrombie, Jack DeJohnette, Paolo Fresu, Gary Peacock, Bill Bruford.

„Improvizația este întotdeauna cheia oricărei piese Oregon”, spunea oboistul Paul McCandless într-un interviu pentru digitalnews.com. „Este unul dintre lucrurile care mă interesează la muzică – elemental surpriză, capacitatea de a dezvolta idei spontan”.
Line up: Ralph Towner la chitară și pian; Paul McCandless la oboi și instrumente de suflat; Paolino Dalla Porta la bass; Mark Walker la tobe și percuții.

INFO

Biletele la concertul trupei Oregon pot fi achiziţionate prin reţeaua Eventim (magazinele Germanos, Orange Shop, Vodafone, Domo, librăriile Cărtureşti şi Humanitas) şi online pe www.eventim.ro.

02
/06
/21

În seara zilei de duminică, 6 iunie, la ora 19, flautista Miruna Didu, violonista Corina Mitroi, violista Iulia Goiana și violoncelistul Eugen Bogdan Popa, toți instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, propun iubitorilor muzicii de cameră un program integral Mozart.

31
/05
/21

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (ora 19.00).

31
/05
/21

Filarmonica „George Enescu” anunță că luni, 31 mai, de la ora 12.00, se vor pune în vânzare biletele pentru concertul simfonic cu public de joi, 10 și vineri, 11 iunie 2021, în care Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” va fi condusă de Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie are la bază un concept unitar, fiind alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de Jean-Baptiste Lully pentru piesa "Burghezul gentilom" de Molière și din Suita "Burghezul gentilom" de Richard Strauss.

28
/05
/21

Cum a arătat copilăria pentru trei dintre cei mai cunoscuți artiști rock din toate timpurile – Bruce Springsteen, Freddie Mercury și Keith Richards?

20
/05
/21

S-au pus în vânzare, online și la casa de bilete din incinta Ateneului Român, biletele pentru următorul concert din Stagiunea de marți seara. În 25 mai, la ora 19, publicul meloman este invitat în Sala mică a Ateneului Român ( la capacitatea de 50%) pentru un recital cameral susținut de Valentin Dimitrie Simion, un tânăr dar foarte merituos violoncelist român.

20
/05
/21

Valentin Șerban a câștigat marele premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu, după o finală care a ridicat publicul în picioare și în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Sibelius, miercuri, 19 mai, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Jaewon Wee din Coreea de Sud, iar locul al treilea i-a revenit lui Tassilo Probst din Germania.

17
/05
/21

Jaemin Han a câștigat marele premiu al secțiunii de violoncel la Concursul Internațional George Enescu, după o finală în care a interpretat Concertul nr. 1 în mi bemol major pentru violoncel și orchestră op. 107 de Shostakovich, sâmbătă, 15 mai, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Sebastian Fritsch din Germania, iar locul al treilea i-a revenit lui Ștefan Cazacu din România.